Team Mijnzzp

Salarisadministratie

Neem je personeel aan dan dien je dit te melden bij de Belastingdienst. Je bent als werkgever namelijk verplicht om loonheffingen af te dragen en die betaal je aan de Belastingdienst. De loonheffingen bestaan uit premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen, loonbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Je houdt als werkgever deze loonheffingen in op het salaris. Dit zijn namelijk voorheffingen op de inkomstenbelasting. De vraag is vervolgens of je zelf de salarisadministratie gaat doen of dit liever wilt uitbesteden.

Inhoudsopgave
Salarisadministratie zelf doen met een boekhoudprogramma
Waaruit bestaat de salarisadministratie?
Inhoud salarisspecificatie

Salarisadministratie zelf doen met een boekhoudprogramma

Neem je een medewerker aan voor je bedrijf en doe je de boekhouding ook al zelf? Een online boekhoudprogramma met salarisadministratie maakt het gemakkelijk om het zelf te doen. Dit kost natuurlijk wel wat van je tijd, maar bespaart op de kosten van een boekhouder of salarisadministratiekantoor. Een ander voordeel is dat je op een snelle manier mutaties kan verwerken. Bijvoorbeeld als de werknemer verlof opneemt. Je hebt daar op deze manier altijd inzicht in en bent geen tijd kwijt met mails versturen aan de boekhouder.

Waaruit bestaat de salarisadministratie?

De salarisadministratie bestaat uit een aantal onderdelen, zoals uit de loonstrook en de periodieke jaaropgave. Het is bij indiensttreding verplicht om bij de eerste uitbetaling een salarisstrook te versturen. Daarna alleen nog als er een verandering in het loon of loonheffing plaatsvindt. Overigens is het gebruikelijk om personeel maandelijks een loonstrook te doen toekomen. Verder is het verplicht om een jaaropgave te versturen.

Inhoud salarisspecificatie

Er staan verschillende gegevens op een salarisspecificatie vermeld, zoals het tijdvak en het brutoloon. Ook de ingehouden loonheffingen staan erop vermeld net als het nettobedrag dat de werknemer krijgt uitbetaald. Uiteraard staan de gegevens van de werkgever en die van de werknemer er ook op net als het BSN-nummer van het personeelslid. Verder is uit de salarisspecificatie af te leiden of je als werkgever rekening houdt met de loonheffingskorting. Dit geeft de medewerker bij indiensttreding aan, waarbij 1 voor de inhouding staat en 0 voor geen inhouding. Als een medewerker twee banen heeft, kan er namelijk maar bij een werkgever sprake zijn van toepassing van de loonheffingskorting.

Mijnzzp.nl