Team Mijnzzp

Middenstander

Als je gebruikmaakt van de diensten van een boekhouder dan heb je verschillende opties. Bijvoorbeeld door een deel van de administratieve werkzaamheden zelf te doen. Of door de gehele boekhouding uit te besteden aan de boekhouder. Er zijn in ieder geval meerdere taken die een boekhouder voor jou als zzp’er kan uitvoeren.

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Een van de taken van een boekhouder is het opstellen van facturen. Daarbij horen boekhoudkundige verrichtingen, zoals het inboeken van de facturen. Het opstellen van de btw-aangifte is een andere taak. Er zijn overigens veel zzp’ers die zelf facturen maken en verzenden, maar de btw-aangifte uitbesteden aan de boekhouder. Na afloop van een boekjaar heeft de boekhouder als taak de jaarrekening op te stellen. Het is geen verplichting voor zzp’ers om een jaarrekening te presenteren, maar het biedt wel duidelijk inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Bovendien is het handig om de jaarrekening te gebruiken voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Dat kan de boekhouder uiteraard ook voor je verzorgen. Naast de jaarrekening, stelt de boekhouder eveneens de balans op net als de verlies- en winstrekening. Een van de andere belangrijke taken is het geven van advies over de financiële bedrijfsvoering en belastingzaken. Daar kan je als zzp’er veel baat bij hebben, omdat de boekhouder onder meer op de hoogte is van alle fiscale voordelen.

Wat is een goede boekhouder?

Je wilt natuurlijk dat je boekhouding in goede handen is en daarom is het van belang een goede boekhouder in te schakelen. Een boekhouder dient in de eerste plaats betrouwbaar te zijn en een objectieve blik te hebben. Verder is het van belang dat een boekhouder nauwkeurig werkt en analytisch inzicht heeft. Een goede boekhouder neemt ook zelf initiatief door je bijvoorbeeld te wijzen op fiscale voordelen. Zo onderhoudt een goede boekhouder ook regelmatig contact om te overleggen over belangrijke zaken. Of door je te wijzen op veranderingen in fiscale wetgeving. Een goede boekhouder biedt je ook inzicht in de administratie van je bedrijf. Doorgaans gebeurt dat via een online boekhoudprogramma waar je net als de boekhouder toegang tot hebt.

Financiële betrouwbaarheid

Zelfstandig ondernemers hebben te maken met financiële administratie. Als ondernemer kun je te maken hebben met grote financiële transacties. Het is dus belangrijk dat je werkt met een boekhouder die financieel te vertrouwen is. Financiële zaken moeten vertrouwelijk behandeld worden. Een gecertificeerde boekhouder schrijft rapporten die vertrouwelijk moeten blijven. Financiële rapportages kunnen daarnaast ook andere gevoelige informatie bevatten, zoals gegevens over aanbestedingen. Het financiële gedeelte gaat dus alleen de ondernemer, de boekhouder en eventueel de Belastingdienst iets aan. Daarnaast kunnen financiële rapportages belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor bedrijfskrediet.

Het financiële gedeelte bestaat over het algemeen uit de jaarrekening, de winst- en verliesrekening en eventuele aanvullende financiële rapportages. Dit soort gegevens mogen natuurlijk niet op straat komen te liggen. Het is dus belangrijk dat je alleen zaken doet met een betrouwbare boekhouder of accountant. De gehele financiële verantwoording voor de boekhouding behoort overigens wel tot de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Vanzelfsprekend moet het complete debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en alle belastingaangiftes vertrouwelijk behandeld worden. Overigens bestaat de gehele administratie niet alleen uit de financiële administratie. Een kleine onderneming heeft overigens niet de verplichting op de jaarrekening te deponeren bij de KvK.

Financiële administratie

De belangrijkste taken van een boekhouder hebben betrekking op de financiële zaken van de onderneming. Alle financiële transacties van een onderneming behoren tot de boekhouding. De algemene administratie behoort meestal niet tot de werkzaamheden van een boekhouder. De specifieke vaardigheden van boekhouder of accountant zijn dus gericht op de financiële administratie. Daarnaast kun je bij een boekhouder of accountant terecht voor advies inwinnen. Voor een boekhouder is het belangrijk dat deze beschikt over actuele kennis. Als ondernemer kun je ook zelf de boekhouding bijhouden. In dat geval kun je de boekhouding laten controleren door een boekhouder. Overigens kent het beroep boekhouder geen beroepsbescherming meer. Accountant is wel een beschermde titel.

Btw-aangifte doen

In het verleden waren boekhouders vaak verantwoordelijk voor het doen van btw-aangiften voor ondernemers. Tegenwoordig doen veel zzp'ers hun eigen boekhouding, inclusief de btw-aangifte. De belangrijkste taak van een boekhouder is tegenwoordig het controleren of de jaarrekening klopt, het opstellen van de winst- en verliesrekening en het verzorgen van de inkomstenbelasting. Vooral voor de inkomstenbelasting maken veel zzp'ers alsnog gebruik van een boekhouder. De aangifte inkomstenbelasting is natuurlijk afhankelijk van de gehele boekhouding. Het laten opstellen van aangiftes kan in sommige gevallen veel werk zijn. De meeste boekhouders kunnen tegenwoordig ook aangemerkt worden als online boekhouder.

Facturen opstellen

Een boekhouder inhuren doe je over het algemeen niet voor het opstellen van facturen. Er zijn wel veel grote ondernemingen die de betaling van facturen laten verzorgen door hun boekhouder. Vooral voor grote bedrijven kan crediteurenbeheer en debiteurenbeheer een dagtaak zijn. Het toezien op binnenkomende en uitgaande facturen is belangrijk voor een onderneming. De meeste zzp'ers hebben niet met veel facturen te maken. Een zzp'er kan eenvoudig zelf controle houden op alle facturen.

Boekhouder offertes

Voordat je een boekhouder inhuurt, kun je om offertes vragen. Het aantal boekhouders is groot te noemen en vrijblijvend offertes opvragen staat je als ondernemer vrij. De beste boekhouders zijn meestal aangesloten bij verschillende platforms. Een ervaren boekhouder zal in de meeste gevallen meerdere bedrijven bedienen. Het kan daarom slim zijn om referenties te vragen. Ook zal de betreffende boekhouder bij je moeten passen. Een goede relatie met de boekhouder kan erg belangrijk zijn.

Zelf de boekhouding verzorgen of een boekhouder inhuren?

Het is als zzp'er prima mogelijk om zelf de boekhouding bij te houden. Boekhouden is tegenwoordig niet moeilijk meer. Wel gebruiken veel zzp'ers voor het opstellen van rapportages een boekhouder. Het aantal boekhouders dat te maken heeft met zzp'ers is tegenwoordig groot te noemen. In veel gevallen hebben boekhouders de belangrijke taak om alle inkomsten en uitgaven te controleren. Daarnaast gebruiken veel zzp'ers een boekhouder voor het opstellen van rapporten.

Het opstellen van rapporten heeft meestal betrekking op de winst- en verliesrekening en de balans. Het is overigens niet zo dat een boekhouder alleen de boekhouding bijhoudt. Het opvragen van informatie of het geven van advies vormt ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de afspraken die je maakt.

Boekhouder aan het werkEen boekhouder kan zzp'ers dus op verschillende manieren helpen. Dit heeft ook zeker betrekking op het geven van financieel advies.

De meeste boekhouders kunnen ook werken met een boekhoudprogramma. Als zzp'er kun je dus ook een hybride boekhouding bijhouden.

Mijnzzp.nl