Team Mijnzzp

Tips boekhouding

Wil je graag meer grip op je financiën of de boekhouding op de juiste manier opzetten? Met een goede boekhouding weet je precies waar je staat en kun je gericht actie ondernemen om jouw financiële situatie te verbeteren. Het goed bijhouden van de boekhouding is dan ook heel belangrijk, maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel geven we tips voor een goede boekhouding.

Administratie overzichtelijk opzetten

Voor startende ondernemers is het erg belangrijk om de financiële administratie vanaf de start goed op te zetten. Dit betekent dat je een overzichtelijk beeld moet schetsen van alle inkomsten en uitgaven. Hiervoor is het belangrijk om goed na te denken over welke kosten er gemaakt worden en welke inkomsten je hebt. Vervolgens kun je deze kosten en inkomsten gaan bijhouden in een boekhoudprogramma of een spreadsheet. Wanneer je de boekhouding niet goed opzet, is de kans groot dat je later moeilijkheden krijgt met de Belastingdienst.

Beeld van financiële zaken schetsen

Naast het bijhouden van de boekhouding, is het ook belangrijk om een beeld van je financiële zaken te schetsen. Dit doe je door regelmatig de cijfers naast elkaar te leggen en ze te vergelijken met de voorgaande maanden. Zo krijg je een goed inzicht in hoe je bedrijf financieel presteert en kun je tijdig bijsturen waar nodig.

Cijfers vergelijken met voorgaande maanden

Het is dus belangrijk om een goede boekhouding bij te houden en je zakelijke transacties goed in de gaten te houden. Wanneer je dit doet, heb je altijd een goed beeld vanwaar je staat en kun je tijdig bijsturen waar nodig. Dit zorgt ervoor dat je financieel gezond blijft en voorkomt problemen in de toekomst.

Tips btw-aangifte doen

De meeste ondernemers zijn verplicht om ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Dit is een aangifte waarin je aangeeft hoeveel omzetbelasting je in de afgelopen periode hebt betaald en ontvangen. Wanneer je deze aangifte niet (tijdig) doet, kun je een boete krijgen van de Belastingdienst. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je deze aangifte moet doen.

Omzetbelasting

Wanneer je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma, wordt de btw-aangifte automatisch gegenereerd. Je hoeft dan alleen nog maar de aangifte in te vullen en naar de Belastingdienst te sturen. Wanneer je geen boekhoudprogramma gebruikt, kun je de aangifte ook handmatig invullen. Hierin moet je alle inkomsten en uitgaven vermelden die betrekking hebben op de afgelopen periode. Bijna alle online boekhoudprogramma's bieden de mogelijkheid om de aangifte direct naar de Belastingdienst te versturen.

Bijhouden van facturen

Wanneer je een onderneming hebt, is het belangrijk dat je alle facturen goed bijhoudt. Dit betekent dat je iedere factuur moet voorzien van een datum, een bedrag exclusief en inclusief btw en een factuurnummer. Wanneer je dit niet doet, is de kans groot dat je later moeilijkheden krijgt met de Belastingdienst of opdrachtgevers. Het is verplicht om een factuur te voorzien van de juiste informatie. Digitale facturen die via de e-mail binnenkomen, moeten met betrekking tot de fiscale bewaarplicht digitaal opgeslagen worden. Het moet om de originele facturen gaan. Papieren facturen mogen in dit geval niet.

Boekhouding en de aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting heeft verder niks te maken met de boekhouding van de onderneming. Voor het opmaken van de aangifte inkomstenbelasting heb je wel jaarcijfers of een resultatenrekening nodig. De aangifte inkomstenbelasting is verder een privé aangelegenheid. De belastingaangifte is afhankelijk van de behaalde winst. In sommige gevallen is het mogelijk om met boekhoudsoftware de aangifte inkomstenbelasting te doen.

Verschillende boekhoudkundige tips:

 • Online boekhoudprogramma: Online boekhouden bespaart een hoop tijd en voorkomt fouten.
 • Bewaarplicht boekhouding: Ondernemers zijn alleen verplicht om de financiële administratie voor een periode van zeven jaar te bewaren. Dit kan ook betrekking hebben op financiële documenten.
 • Zakelijke rekening gebruiken: Maak gebruik van een zakelijke bankrekening. Hierdoor kun je alle bankafschriften overzichtelijk bewaren. Het is belangrijk om privé en zakelijk netjes gescheiden te houden.
 • Debiteurenbeheer: Met boekhoudsoftware is het mogelijk om facturen direct te versturen naar de juiste debiteuren. Ook is het mogelijk om automatisch een herinnering te versturen naar de debiteuren. Het automatische herinneringen versturen zal je veel tijd besparen. Het automatiseren van het debiteurenbeheer is voor de meeste ondernemers belangrijk.
 • Grootboek bijhouden: Met een boekhoudprogramma is het mogelijk om grootboekrekeningen te maken. Dit is belangrijk om tot de juiste balans, verlies en winst te kunnen komen. Daarnaast kun je hierdoor beter overzicht houden.
 • Urenregistratie: Voor de meeste zzp'ers is het duidelijk bijhouden van de uren belangrijk. Met een boekhoudpakket is het mogelijk om uren in te voeren en op te slaan. Hierdoor kun je eenvoudig een overzicht maken voor jezelf of voor de opdrachtgever.
 • Vaste tijden: Probeer de boekhouding zo in te richten dat je elke week of maand op dezelfde dag een paar uur bezig bent met de boekhouding. Dit voorkomt achterstand en mogelijke problemen met de fiscus.
 • Automatische koppeling: Met een online boekhoudprogramma is het mogelijk om een automatische koppeling te maken met je bankrekening en de fiscus. Hierdoor worden alle financiële gegevens direct in je boekhouding binnengehaald.
 • Boekhouder inschakelen: Wanneer je zelf geen tijd of zin hebt om de boekhouding bij te houden, is het mogelijk om een boekhouder of accountant in te schakelen. Deze kunnen je helpen met alle administratieve werkzaamheden.
 • Voorkom openstaande posten: Probeer openstaande posten zo snel mogelijk te betalen. Wanneer je dit niet doet, loopt het achterstand op en kun je problemen krijgen met de fiscus of crediteuren.

Extra tips voor de boekhouding

Het bijhouden van een goede administratie is voor elke onderneming belangrijk. Om fouten te voorkomen, is het aan te raden om de boekhouding zo eenvoudig mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je weet waar je alle gegevens kunt vinden. Wanneer je iets niet begrijpt, vraag dan altijd om hulp. Hieronder volgen nog wat extra tips voor de boekhouding:

 • Maak gebruik van een goed software pakket voor de administratie;
 • Bewaar alle facturen en bonnetjes goed, ook de digitale versies;
 • Zorg ervoor dat je weet waar alle gegevens zijn opgeslagen;
 • Vraag om hulp wanneer je iets niet begrijpt;
 • Houd de boekhouding zo eenvoudig mogelijk;
 • Plan regelmatig tijd in voor de administratie;
 • Werk eventueel samen met een boekhouder of accountant;
 • Zorg ervoor dat je op tijd bent met de aangifte inkomstenbelasting. Wanneer je dit niet doet, kun je een boete krijgen.;
 • Controleer regelmatig of de administratie nog up-to-date is. Wanneer er iets verandert, pas het dan direct aan.

Dit zijn enkele belangrijke tips voor het bijhouden van een goede administratie en boekhouding. Het uitbesteden van de boekhouding is overigens ook voor een gedeelte mogelijk. Er zijn boekhouders en accountants die je bijvoorbeeld maandelijks kunt inhuren voor enkele uren. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van belangrijke documenten of voor het doen van aangiftes. Ook voor grote zakelijke aankopen kun je een boekhouder of accountant inschakelen. Zij kunnen je helpen met het maken van de juiste keuzes en beslissingen.

Het bijhouden van een administratie is niet altijd even leuk, maar wel belangrijk. Wanneer je problemen ondervindt of vragen hebt over de boekhouding, neem dan altijd contact op met een professional. Zij kunnen je helpen om alles weer op orde te krijgen.

Wat moet je bijhouden als zzp'er?

Zzp'ers kunnen te maken krijgen met verschillende soorten administratie. Het is alleen verplicht om de financiële administratie bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan alle verkoopfacturen, inkoopfacturen en aan losse bonnetjes uit een kassasysteem. Daarnaast kan dit betrekking hebben op financiële contracten of gemaakte afspraken met leveranciers.

Heb je als zzp'er veel administratie en boekhouding?

Kleine ondernemers hebben in de meeste gevallen niet veel administratie en boekhouding. Ondernemers met een eenmanszaak mogen enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit is een relatief simpele manier van boekhouden. Voor de belasting heb je voldoende aan een winst- en verliesrekening inclusief de jaarlijkse balans. Zzp'ers hoeven dus geen officiële jaarstukken te laten maken. Deze verplichting is al jaren niet meer van toepassing. Vanzelfsprekend kun je het boekhouden ook uitbesteden aan een specialist.

Is zelf boekhouden moeilijk?

Het zelf boekhouden is niet moeilijk meer. Wel is het belangrijk om alle gegevens goed te controleren om fouten te voorkomen. Ook weet je dan zeker dat je niet te veel betaald. Wel is het aan te raden om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Tegenwoordig heb je dan ook de beschikking over een app. Alle aanpassingen worden dan meteen in de boekhouding verwerkt. Wel moet je enige kennis hebben van de verschillende fiscale regelingen.

Is een boekhoudprogramma handig in gebruik?

Een boekhoudprogramma is het halve werk. Het is verstandig om hier gebruik van te maken. Op die manier heb je altijd overzicht. Ook ben je minder snel geneigd om fouten te maken. De boekhouding wordt op die manier eenvoudiger en sneller bijgehouden.

Zoek je een boekhoudprogramma?

Op onze vergelijkingspagina hebben wij de beste boekhoudprogramma's opgenomen. Ook hebben wij een online keuzehulp opgenomen. Hierdoor kun je alle programma's onderling vergelijken en tot de beste keuze komen. De meeste leveranciers bieden ook een soort cursus aan. Deze cursus is meestal gericht op de inleiding boekhouden. De cursus kan wel per leverancier verschillen.

Zelf de boekhouding doenHet is in de meeste gevallen slim om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Dit bespaart je veel tijd en het programma helpt op verschillende manieren met de boekhouding.

Er zijn tegenwoordig veel zzp'ers die gekozen hebben voor het gemak van een boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl