Team Mijnzzp

Goedkoop boekhoudpakket zzp

Als zzp'er wil je bezig zijn met datgene waar je goed in bent: ondernemen! Je bent niet voor niets zzp'er in plaats van boekhouder. Toch is het bijhouden van een zakelijke administratie van belang. Een goedkoop boekhoudprogramma kan hierbij al enorm helpen. Denk alleen maar eens aan het doen van automatische btw-aangifte. De boekhouding bijhouden was hierdoor nog nooit zo makkelijk.

Een boekhoudpakket biedt vele voordelen en kan je helpen om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen. Zo hoef je niet handmatig een hele administratie op te zetten, maar werk je op basis van eenvoudige templates, automatische berekeningen en mogelijke koppelingen met bijvoorbeeld je webshop, zakelijke rekening of de Belastingdienst.

Een boekhoudpakket is geld- en tijdbesparend, maar meestal niet gratis. Je wilt als ondernemer niet teveel betalen voor je boekhoudsoftware. Maar is goedkoop niet duurkoop? Online boekhouding is in de meeste gevallen niet kostbaar. Met welke kosten moet je rekening houden bij het inzetten van een boekhoudprogramma?

Boekhoudprogramma gebruiken?

Als startende ondernemer zoek je naar een efficiënte manier om je administratie op orde te brengen. Zeker wanneer je nog maar net bent begonnen als zzp'er, zit je niet te wachten op torenhoge maandelijkse kosten voor een boekhoudpakket. Je bent op zoek naar een efficiënt, goed boekhoudprogramma met lage maandlasten.

Gelukkig bieden veel boekhoudprogramma’s voordelen voor startende ondernemers. Sommige software kun je tot wel 15 maanden gratis gebruiken, waarna je een vast bedrag per maand betaalt. Een goed voorbeeld hiervan is e-boekhouden. Startende ondernemers betalen bij e-boekhouden de eerste 15 maanden niks. E-boekhouden is een goed boekhoudprogramma dat makkelijk in gebruik is. Hierdoor kan je betaalbaar boekhouden als zzp'er. Vanzelfsprekend behoort ook een ander boekhoudprogramma tot de mogelijkheden. Er is tegenwoordig veel online software te vinden voor ondernemers, zoals een boekhoudprogramma.

Hoe vind je het goedkoopste boekhoudprogramma dat past bij jou als zzp'er? Bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Hoeveel facturen kan ik aanmaken binnen het boekhoudprogramma?
 • Hoeveel gebruikers heb ik nodig binnen het pakket?
 • Zijn er automatische koppelingen mogelijk? Zo ja, welke heb ik nodig?
 • Heb ik behoefte aan extra’s, zoals een geïntegreerde urenregistratie?

Voor de meeste zzp'ers biedt een minimaal boekhoudpakket voldoende mogelijkheden. Hiermee kun je vaak tot wel 240 gratis facturen per jaar versturen, voor de meeste zzp'ers is dat genoeg. Een voordelig boekhoudprogramma beschikt ook over deze functie. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden in de keuze voor de juiste boekhoudsoftware. Om je te helpen hebben we een handig overzicht voor je opgesteld, waarmee je eenvoudig boekhoudsoftware kunt vergelijken.

Voordelig boekhoudprogramma

De voordeligste boekhoudprogramma's zijn in de meeste gevallen een bepaalde periode gratis te gebruiken als ondernemer. Na afloop van de proefperiode zal je een abonnement moeten afsluiten. Bijna alle zzp'ers doen tegenwoordig aan online boekhouden. Boekhouden kan wel per zzp'er verschillen, omdat dit afhankelijk is van de complexiteit van de werkzaamheden. De voordelige boekhoudprogramma's zijn kwalitatief net zo goed als de duurdere pakketten. Wel kan het zijn dat er beperkingen zijn met betrekking tot het onbeperkt factureren. Onbeperkt factureren is binnen een eenvoudig boekhoudprogramma meestal niet mogelijk. Hiervoor zul je dan ook een uitgebreide functionaliteit moeten selecteren.

Kosten boekhoudprogramma

Voor startende ondernemers bieden veel boekhoudprogramma’s een laag instaptarief aan. Een basis boekhoudpakket voldoet meestal aan de wensen en eisen van een zzp'er en is beschikbaar tegen een heel aantrekkelijk tarief. Na de proefperiode betaal je voor een basispakket slechts tien euro per maand. Goedkoper dan dat zul je geen boekhoudsoftware vinden. Met alle boekhoudprogramma's is het mogelijk om de complete boekhouding te doen. Denk hierbij aan het zelf opstellen van de jaarstukken, zoals een winst- en verliesrekening, balans en btw-aangifte,

Heb je geen enkel idee wat je kunt verwachten op het gebied van maandlasten of kosten voor je financiële boekhouding? Gebruik dan onze gratis calculator voor een inschatting van de verwachte boekhoudkosten voor jouw onderneming.

Is een basis boekhoudprogramma voldoende?

Is een basispakket niet te beperkt voor zzp'ers? Nee, zeker niet. De meeste boekhoudprogramma’s zijn absoluut goed en waardevol voor zzp'ers! Een voordelig boekhoudprogramma is dus niet minder goed dan andere boekhoudprogramma's. Wel kan het zijn dat een boekhoudprogramma over beperkte functies beschikt. Voordelig boekhouden is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk.

Daarnaast kan je ook offline boekhouden. In dat geval heb je meestal niet te maken met een maandelijks abonnement. Het is dan wel belangrijk om te bekijken of er sprake is van voldoende software-updates. Ook het doen van btw-aangifte kan hierdoor lastiger zijn. Binnen de meeste boekhoudprogramma's kun je automatisch btw-aangifte doen.

Duurdere boekhoudpakketten

Natuurlijk bestaan er aanbieders van boekhoudsoftware die met aanzienlijk hogere maandtarieven werken. Bedenk daarbij echter dat het gaat om veel uitgebreidere boekhoudprogramma’s, die meer mogelijkheden bieden op het gebied van bijvoorbeeld salarisadministratie. Vaak bieden duurdere boekhoudpakketten allerlei opties en mogelijkheden aan, die voor jou als zzp'er helemaal niet van belang zijn.

Welk boekhoudprogramma gebruiken als zzp'er

Bepaal voordat je een boekhoudpakket kiest voor jezelf aan welke eisen het programma moet voldoen. Heb je als zzp'er enkele kleine opdrachten per maand, dan volstaat een basispakket al gauw. Verkoop je producten of diensten via een webshop? Dan is het verstandig om een pakket te kiezen waarbij een koppeling met de webshop mogelijk is. Zo is iedere onderneming weer anders. Ga daarom altijd op zoek naar het pakket dat past bij jouw wensen. Wat het beste boekhoudprogramma is, zul je zelf moeten ondervinden. Online boekhouden is overigens niet moeilijk en vraagt alleen basiskennis.

Boekhouder inhuren of zelf de boekhouding doen?

Iedere zzp’er staat voor de keuze: huur ik een boekhouder in of doe ik mijn administratie zelf? Waarschijnlijk is het bijhouden van de administratie niet jouw specialisme, anders had je wel een carrière als boekhouder nagestreefd. Toch kun je flink op boekhoudkosten besparen, wanneer je een deel van de boekhouding zelf doet.

Boekhoudkosten besparen

Kosten besparen, dat klinkt iedere ondernemer als muziek in de oren. Zeker wanneer je met een boekhoudpakket werkt, kun je al snel en eenvoudig besparen op de boekhoudkosten. Als ondernemer zijn er een aantal terugkerende werkzaamheden, die je met behulp van boekhoudsoftware vaak prima zelf kunt verrichten. Denk aan het invoeren van facturen, het bijwerken van urenregistratie of het aangeven van je omzetbelasting.

Veel voorkomende boekhoudkundige begrippen

Om zelf administratieve werkzaamheden uit te kunnen voeren is het wel van belang dat je beschikt over enige basiskennis rondom boekhouding. Je hoeft niet alles van A tot Z te weten om je zakelijke administratie bij te werken, maar het is wel handig om een aantal veel voorkomende boekhoudkundige begrippen te kennen. Kennis van deze boekhoudbegrippen zorgt ervoor dat je minder snel fouten maakt en efficiënter kunt werken. Gelukkig hebben wij een lijst opgesteld met veelgebruikte termen uit de boekhouding.

Voordelen van een boekhouder inhuren

Heb je helemaal geen kaas gegeten van boekhoudkundige begrippen en is de financiële administratie van je onderneming abracadabra voor jou? Dan is het verstandig om een boekhouder in te schakelen.

Ben je zelf wel in staat om met behulp van je boekhoudsoftware een aantal administratieve werkzaamheden uit te voeren? Dan kun je ook overwegen om een boekhouder in te schakelen voor specifieke taken. Zo kan het handig zijn om een boekhouder bepaalde gegevens te laten controleren of de btw-aangifte te laten verzorgen. Zo bespaar je deels op vaste boekhoudkosten, maar voldoe je wel aan alle eisen van een goede administratie.

Het inschakelen van een boekhouder bespaart jezelf veel tijd. Je kunt je bezig blijven houden met je eigen specialisme, daar ben je ten slotte het beste in. Daarnaast is het professionele advies van een boekhouder vaak goud waard. Hoewel je natuurlijk kosten betaalt voor de inzet van een boekhouder, krijg je daar ook heel veel voor terug. Een boekhouder is op de hoogte van alle aftrekposten en fiscale voordelen, waarvan jij zelf de mogelijkheden waarschijnlijk niet goed kent. Een boekhouder kan advies geven, bijvoorbeeld over het financieren van investeringen.

Gratis boekhouden voor starters

Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudsoftware die een gratis account aanbieden tijdens de opstartfase van een onderneming. Ook is het mogelijk om een demoversie van een boekhoudpakket uit te proberen. Zo kun je ervaren of het pakket aan jouw eisen en wensen voldoet. Een online boekhoudprogramma moet natuurlijk voldoen aan je verwachtingen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen maken van periodieke facturen of aan het bieden van garanties met betrekking tot het maken van back-ups van je boekhouding.

Hier vind je in één oogopslag:

 • Of het een boekhoudmodule, facturatiemodule of combinatie daarvan betreft;
 • Hoeveel verkoopfacturen je kunt versturen;
 • Hoeveel inkoopfacturen je kunt inboeken;
 • Hoeveel gebruikers toegang hebben;
 • Hoeveel relaties je kunt beheren;
 • Of er bankkoppelingen mogelijk zijn;
 • Abonnementsvormen van boekhoudprogramma's.

Daarnaast zijn er diverse filtermogelijkheden waarmee je het pakket vindt dat voldoet aan jouw wensen. Vind het perfecte boekhoudpakket dat past bij jouw onderneming, zodat je zorgeloos voldoet aan alle wettelijke eisen van een goede administratie. De kleinere boekhoudprogramma's zullen voor de meeste zzp'ers ruim voldoende zijn. Wat het beste boekhoudprogramma is, zul je zelf moeten ondervinden. Het complete boekhoudpakket van e-boekhouden.nl staat hoog aangeschreven. Dit is een compleet boekhoudpakket waardoor de zzp boekhouding een stuk makkelijker zal worden. Als zzp'er is het vinden van een geschikt boekhoudpakket soms wel een uitdaging. Met onze handige, vergelijkingstool kun je gemakkelijk aanbieders van boekhoudpakketten naast elkaar leggen.

Boekhoudprogramma zzpDe maandelijkse kosten van een boekhoudprogramma zijn eigenlijk niet relevant. Het is veel belangrijker om naar het gemak te kijken.

Ook zal het gebruiken van een boekhoudprogramma je veel tijd besparen.

Mijnzzp.nl