Team Mijnzzp

Beroepsfouten

Ben je zzp'er met een adviserend beroep, zoals financieel adviseur of werk je als architect? In dat geval is het aan te raden om jezelf tegen de schade van beroepsfouten te verzekeren. Dit is mogelijk door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. De premie van deze verzekering voer je op als aftrekbare kosten in je boekhouding. Een foutief advies, nalatigheid of onjuiste berekening zijn situaties die mogelijk tot grote schade leiden. Je klant kan je in dit geval aansprakelijk stellen met financiële gevolgen, waar je voor opdraait als je niet verzekerd bent tegen beroepsfouten.

Voorbeeldsituaties beroepsfouten

Een financieel adviseur of boekhouder die de belastingaangifte verzorgt, maar daarin een fout maakt, kan daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Bijvoorbeeld als er door de verkeerde handeling financiële schade ontstaat. Werk je in de zorg als zzp verpleegkundige en voer je een medische handeling verkeerd uit of stel je een verkeerde diagnose? Ook in dat geval is het mogelijk dat je aansprakelijk wordt gesteld, bijvoorbeeld voor letselschade. In deze situatie voorkomt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg dat je de schade dient te betalen. Heb je als zzp architect bij een project een verkeerde berekening gemaakt? Ook dat is een voorbeeldsituatie van een beroepsfout met mogelijk aansprakelijkheidsstelling tot gevolg.

Financieel risico

Het is belangrijk om jezelf tegen de schade van beroepsfouten te verzekeren. Er kan door jou toedoen vermogensschade of letselschade ontstaan bij het uitvoeren van bedrijfswerkzaamheden. Als jij daarvoor aansprakelijk wordt gesteld en dit ook bent dan zijn de financiële gevolgen niet te overzien. Dek dit risico dus af door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je verzekert je in dat geval voor het risico van aansprakelijkheid.

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp

Er zijn doorgaans verschillende dekkingen van toepassing. Bijvoorbeeld de dekking tegen de financiële gevolgen als gevolg van een beroepsfout. Ook ben je verzekerd voor verweerkosten als er een aansprakelijkheidsclaim wordt ingediend. Daarnaast kan het zo zijn dat er sprake is van een dekking in het geval van verloren documenten die onder jouw verantwoordelijkheid vielen. Er is veelal geen sprake van dekking voor schade aan voorwerpen of objecten, want daar is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op van toepassing.

Mijnzzp.nl