Team Mijnzzp

Winkel

Ben je in loondienst dan is alles qua pensioen en arbeidsongeschiktheid netjes geregeld. Ook werk je doorgaans niet in je woonkamer, maar ga je naar kantoor. Als zzp’er zijn deze zaken niet zo vanzelfsprekend, maar toch wel belangrijk om over na te denken. Voor ondernemers is het belangrijk om met verschillende bijkomende zaken rekening te houden. Deze bijkomende zaken zul je als ondernemer in de meeste gevallen zelf moeten regelen. Daarom volgen hier een paar tips om ondernemers wat meer zekerheid en vrijheid te geven.

Inhoudsopgave
Denk aan de opbouw van je pensioen
Verzeker je voor arbeidsongeschiktheid
Overwerk je niet
Ga buitenshuis werken

Denk aan de opbouw van je pensioen

Er is geen standaardpensioenregeling voor zzp’ers met uitzondering van de schilders. Als ondernemer moet je dus zelf zorgen dat je later ook nog geld te besteden hebt. Daar zijn verschillende manieren voor beschikbaar. Bijvoorbeeld met een lijfrente of door zelf geld opzij te zetten. Of door te beleggen om ervoor te zorgen dat het vermogen verder groeit. Als zelfstandig ondernemer is het erg belangrijk om ook aan de toekomst te denken. Er zijn verschillende manieren om pensioen te regelen als ondernemer.

Verzeker je voor arbeidsongeschiktheid

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet goedkoop voor ondernemers. De financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid leveren echter nog meer problemen op. Indien een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een gebruikelijke verzekeraar te duur is, zijn er alternatieven. Bijvoorbeeld door je aan te melden als lid van een broodfonds. Als ondernemers is het belangrijk om je op de juiste manier te verzekeren. De financiële gevolgen kunnen anders zeer nadelig uitpakken.

Overwerk je niet

Er is een groot aantal ondernemers dat veel uren maakt. Het is aan te raden om even stil te staan bij het aantal uren dat je werkt. Is het financieel gezien wel nodig dat je zoveel uren maakt? Kijk naar wat je aan inkomsten nodig hebt en werk dat aantal uren per week of per maand. Dat is mogelijk door een doelbedrag in te stellen. Heb je dat doelbedrag gehaald dan ga je niet nog meer uren werken, maar geniet je van je vrije tijd. Zo voorkom je ook dat je als ondernemer overwerkt raakt.

Ga buitenshuis werken

Werk je thuis als zelfstandig ondernemer dan is het lastig om privé en werk van elkaar te scheiden. Het is dan ook aan te raden om op zoek te gaan naar een werkruimte. Als je de kosten van een kantoor te hoog vindt, zijn er alternatieven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van deelkantoren. Dat is ook meteen goed om je zakelijke netwerk uit te breiden en relaties met andere ondernemers op te bouwen. Het is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk om op een flexibele manier een kantoorruimte te huren.

Bedrijf

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl