Team Mijnzzp

Stress en tegenslag

Het opzetten van een succesvol bedrijf gaat niet zonder slag of stoot. Je krijgt als startende ondernemer altijd wel te maken met een vorm van tegenslag. Dan kan je bij de pakken neer gaan zitten of je toont je veerkracht als ondernemer om gewoon door te gaan. Veerkracht is een belangrijke eigenschap voor ondernemers om tegenslagen het hoofd te bieden. Daarom volgt hier meer informatie net als enkele tips om als ondernemer meer veerkracht te krijgen.

Wat is veerkracht?

Veerkracht heeft betrekking op het vermogen dat je hebt om met tegenslagen en stress om te gaan. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de veerkracht van jou als mens en als ondernemer. Denk maar aan de eigen gezondheid, maar ook aan je karakter net als aan de sociale omgeving. Als je te maken hebt met een beperkte veerkracht dan heeft dat invloed op de manier waarop je het ondernemerschap invulling geeft.

Je bent dan bijvoorbeeld minder goed in staat om met tegenslag en stress om te gaan. Hierdoor sta jij jezelf in de weg om van je bedrijf een succes te maken. Daarom is het goed om je veerkracht te vergroten en dat kan op meerdere manieren.

Leef gezond en beweeg

Het klinkt als een cliché, maar gezond leven en bewegen zijn twee belangrijke aspecten die invloed hebben op je veerkracht. Door alcohol te laten staan, gezond te eten en te sporten, ben je al een eind op weg. Je komt letterlijk steviger in je schoenen te staan als je een goede conditie hebt en dat heeft ook een positief effect op je mentale gezondheid. Gun jezelf ook de tijd voor de nodige ontspanning om je veerkracht verder te vergroten.

Overigens kan je op het gebied van sporten nog wat leren als ondernemer wat van pas komt bij je eigen bedrijf. Iedereen die wel eens sport, krijgt wel eens de gedachte dat er geen kracht of lucht meer is om door te gaan: ‘Ik kan niet meer’. Dat is precies het moment, waarop je moet denken dat je toch nog een klein stukje verder kan gaan. Probeer dat maar eens uit.

Mijnzzp.nl