Team Mijnzzp

Bouwvakkers aan het werk

Als startende ondernemer in de bouw is het belangrijk om over een goed boekhoudpakket te gebruiken. Zo kun je eenvoudig en snel de financiële administratie bijhouden. Dit kan het beste gedaan worden door middel van online boekhouden met een online boekhoudprogramma. Er bestaan verschillende zzp boekhoudpakketten, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw bouwbedrijf? Een online boekhoudprogramma moet beschikken over meerdere functies en ook een handige mobiele app. De gratis app kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de urenregistratie om de gewerkte uren bij te houden, maar het is ook belangrijk om de btw-aangifte te kunnen doen. Er zijn nog veel meer pakketten die je kunt gebruiken die geschikt zijn voor de bouwsector. In dit artikel bespreken we de beste online boekhoudprogramma's voor de bouw en proberen we de veelgestelde vragen te beantwoorden.

BouwAls zzp'er met een bouwbedrijf, is het van belang om alle inkomsten en uitgaven eenvoudig bij te kunnen houden. Vooral het eenvoudig boekhouden is belangrijk, omdat niemand zit te wachten op een complex boekhoudpakket. Het online boekhoudprogramma van e-boekhouden is bijvoorbeeld geschikt voor de bouw. De meeste zzp'ers binnen de bouwsector hebben voldoende aan een relatief eenvoudig boekhoudprogramma. Het beste online boekhoudprogramma kun je uitkiezen door een goede vergelijking te maken op basis van de functionaliteiten, het gebruikersgemak en de prijs per maand. Door middel van online boekhouden weet je zeker dat je op ieder moment up-to-date bent met de boekhouding.

Een boekhoudprogramma voor zzp'ers biedt de volgende mogelijkheden:

  • Het maken en invoeren van facturen.
  • Het bekijken van alle inkomsten en uitgaven.
  • Het online kunnen invoeren of aanpassen van gegevens met een gratis app.
  • Het doen van de btw-aangifte.
  • Het inboeken van de reiskosten.
  • Het maken van de winst- en verliesberekening.
  • Het opstellen van de jaarlijkse balans.

De meeste bouwvakkers hebben niet de behoefte aan extra opties, zoals het inzien van de voorraad, vreemde valuta of het invoeren van de personeelsadministratie. Dit zijn functies zijn voornamelijk voor grote bedrijven met meerdere werknemers relevant. Voor de meeste zzp'ers in de bouwsector is een basis boekhoudprogramma ruim voldoende. Het maakt verder niet uit of je een aannemer, schilder, timmerman, stukadoor, klusjesman of metselaar bent: de volgende programma's zijn geschikt voor iedereen in de bouwsector.

Op onze vergelijkingspagina voor de bouwsector kun je deze boekhoudprogramma's (en andere) eenvoudig vergelijken. Zo kun je gemakkelijk het boekhoudprogramma vinden dat het beste bij jouw bouwbedrijf past! Het kan wel belangrijk zijn om rekening te houden met de rechtsvorm. Ondernemers met een vennootschap onder firma (VOF) kunnen bijvoorbeeld behoefte hebben aan een ander zzp boekhoudpakket dan zzp'ers met een eenmanszaak. Ook kunnen bouwvakkers te maken hebben met de btw verlegd regeling. Het verleggen van de btw komt relatief veel voor binnen de bouwsector. Alle boekhoudprogramma's kunnen met de verschillende btw-tarieven overweg.

Beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf:

Beste boekhoudprogramma bouwsector

Als je nog niet over een boekhoudpakket beschikt of je wilt graag overstappen naar een ander boekhoudprogramma, is het verstandig om even te kijken naar de verschillen. Op die manier weet je zeker dat je het boekhoudprogramma kiest dat het beste bij jou en jouw bedrijf past! Wel beschikken de verschillende boekhoudprogramma's allemaal over een handige app voor de bouwsector.

Informatie over de bouwsector

Op onze website bespreken we ook regelmatig andere relevante onderwerpen voor zzp'ers in de bouwsector. Zoals:

TechniekOok beschikken wij over een salaris en tarief pagina en boekhouding pagina, waar je terecht kunt voor het maken van verschillende berekeningen. Onze website is dus de perfecte plek om te beginnen als je op zoek bent naar online boekhoudprogramma's of andere relevante informatie voor zzp'ers in de bouwsector!

Reclame maken voor je bouwbedrijf

Ook is het mogelijk om een bedrijfsprofiel aan te maken op onze website. Hierdoor kun je kosteloos reclame maken voor je bouwbedrijf. Een bedrijfsprofiel is een goede manier om jezelf en je bedrijf te presenteren aan potentiële klanten. Wacht dus niet langer en maak vandaag nog je gratis bedrijfsprofiel aan!

Online boekhoudpakketten en startende ondernemers

App gebruikenEr zijn jaarlijks veel mensen die een carrière starten binnen de bouwsector. Als bouwvakker heb je online boekhoudsoftware nodig voor verschillende boekhoudkundige taken. Denk bijvoorbeeld aan het facturen maken, offertes maken en ook aan het doen van belastingaangifte. Dit is allemaal mogelijk met online boekhouden. De beste software moet het boekhouden eenvoudiger maken en vooral sneller. Ook moet je een zakelijke rekening kunnen koppelen door middel van een bankkoppeling. Deze koppeling is ook weer belangrijk voor de Belastingdienst.

Online boekhoudprogramma en btw-aangifte

Als startende zzp'er krijg je te maken met btw en de btw-aangifte. De btw-aangifte kun je eenvoudig indienen met boekhoudsoftware. Het boekhoudprogramma zal de btw-aangifte automatisch berekenen voor je. Je hoeft dus niet handmatig berekeningen uit te voeren. Dit is vaak met een gratis boekhoudprogramma wel het geval. Een boekhoudprogramma helpt hierdoor btw vergissingen te voorkomen. Het is belangrijk om geen fouten te maken met de btw-aangifte. Het fiscaal btw-aangifte doen is dus eenvoudig met boekhoudsoftware. Hiervoor moet je wel eerst een boekhoudsoftware belastingdienst koppeling maken. Dit kan overigens ook met voordelige boekhoudsoftware. Zie ook onze handige gratis btw-calculator

Btw calculator

Compleet boekhoudpakket bouwsector

Boekhouding bouwOndernemers hebben over het algemeen behoefte aan online software waarmee ze verschillende taken kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan het kunnen opmaken en indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Met het juiste boekhoudprogramma is het mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting te berekenen en in te dienen bij de Belastingdienst. Dit kan alleen voor zzp'ers binnen de bouwsector die beschikken over een eenmanszaak zonder personeel. Het boekhoudprogramma moet hiervoor over de module Automatische Winstaangifte beschikken. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden heeft deze module.

Boekhoudsoftware en financiële cijfers

Een boekhoudpakket heeft meer mogelijkheden dan alleen het kunnen inboeken en verwerken van facturen in de grootboeken. Een boekhoudrobot neemt bijvoorbeeld veel handelingen uit handen en voorkomt het maken van vergissingen in de administratie. Ook kun je financiële rapporteren uitdraaien en gegevens op ieder moment bijwerken. Ook geeft een boekhoudpakket belangrijk inzicht en dit werkt een stuk makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan investeringsmogelijkheden die wel of niet uit kunnen als bouwbedrijf of als aannemer.

Zzp ondernemer in de bouwEen boekhoudpakket kan bijvoorbeeld de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit voor je berekenen. Deze methode is belangrijk bij het kunnen bepalen van rendement. Dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn wanneer je een kostbare machine gaat kopen als bouwbedrijf. Je wil dan van tevoren weten of de machine meer omzet gaat opleveren. Zie ook onze calculator voor het berekenen van de GBR.

GBR berekenen

Boekhoudsoftware en online boekhouder

Als zzp bouwvakker kun je gewoon gebruikmaken van een boekhoudprogramma en alsnog samenwerken met een boekhouder. Ook beschikken de aanbieders van boekhoudsoftware zelf over een online boekhouder die je kan inschakelen voor hulp. De gratis helpdesk is voor iedereen bereikbaar en moet aangemerkt worden als deskundige helpdesk. Ook kun je van een eigen boekhouder gebruikmaken die je toegang geeft tot je eigen account. Een van de meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma's is e-boekhouden, maar er zijn ook andere boekhoudprogramma's.

Administratie bijhoudenDe meeste boekhoudprogramma's bieden ook een cursus aan om je te leren boekhouden. Het beste boekhoudprogramma zul je zelf moeten uitzoeken door het gebruiken van de vergelijker. Voor de meeste zzp'ers in de bouwsector is erg belangrijk om te beschikken over de urenregistratie. De uren bijhouden die je niet alleen voor de declarabele uren registreren maar kan ook belangrijk zijn voor de Belastingdienst. Als zzp'er moet je namelijk voldoen aan het urencriterium. Dit is nodig om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Het is dus belangrijk om een goede keuze te maken.

Startende ondernemers en online boekhoudprogramma

Als startende bouwvakker krijg je te maken met investeringen. Wanneer de aanschafkosten van een bedrijfsmiddel meer bedragen dan 450,- euro, beschouwt de Belastingdienst een bedrijfsmiddel als een investering. Het is niet toegestaan een investering in één keer te boeken en je moet jaarlijks afschrijven op het bedrijfsmiddel. Een boekhoudprogramma kan helpen met het berekenen van de afschrijvingen en boekwaarde. Dit is dus extra makkelijk. Het is daarnaast belangrijk om alle opstartkosten zorgvuldig bij te houden. Deze kosten mag je opvoeren en verlagen uiteindelijk de belasting die je moet betalen. Zie ook onze eigen calculator om afschrijvingen en de boekwaarde te berekenen.

Afschrijving en boekwaarde berekenen

Functionaliteiten boekhoudpakketten

Alle boekhoudprogramma's beschikken over meerdere handige functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen opmaken van de jaarlijkse balans en de winst- en verliesrekening. Ondernemers met een eenmanszaak zijn verplicht om aan het einde van het boekjaar de winst- en verliesrekening te maken. Een jaarrekening maken is als zzp'er met een eenmanszaak niet nodig.

Werken op laptopVoor starters is het ook belangrijk om de urenregistratie niet te onderschatten. De urenregistratie kan belangrijk zijn om in aanmerking te kunnen komen voor de zelfstandigenaftrek. Het is tegenwoordig meestal mogelijk om een onbeperkt aantal facturen te maken met een boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma en gemakkelijk facturen

Makkelijk facturen is mogelijk met boekhoudsoftware. Het factureren kun je gewoon in de eigen huisstijl doen en alle factureren kun je versturen via de mail. Het is dus niet meer nodig om alle factureren uit te printen wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma. Ook is het mogelijk om een betalingsherinnering van een openstaande factuur direct te versturen vanuit de app. De complete facturatie is dus gewoon eenvoudiger met een boekhoudprogramma. Hiervoor moet je vanzelfsprekend wel gebruikmaken van online boekhouden. Anders kun je geen gratis bankkoppeling maken tussen de boekhoudsoftware en de bank.

Online boekhouden en de handige app

Alle aanbieders van boekhoudprogramma's maken gebruik van een handige app. De beste gratis apps zijn gebruiksvriendelijke en bieden veel extra gemak. De slimme software voorkomt het maken van fouten en koppelt de gegevens aan elkaar. Ook e-boekhouden.nl beschikt over een boekhouding app. Hiermee kun je eigenlijk al de volledige boekhouding bijhouden door middel van slimme automatisering.

RekeningenEen volledig boekhoudprogramma moet dus over de optie beschikken. Ook moet er sprake zijn van een aanvullende module, namelijk de herken crm functie. Hiermee kun je onderweg direct alle losse bonnetjes en facturen uploaden naar de administratie. De bonnetjes kun je daarna eigenlijk meteen weggooien.

Beste zzp boekhoudprogramma

Het opzetten van een online boekhouding is alleen mogelijk wanneer je een goed boekhoudprogramma gebruikt. Een goedkoop boekhoudprogramma per maand kan overigens al een goed boekhoudpakket zijn. Niet de kosten zijn belangrijk, maar of het boekhoudpakket goed is. Daarnaast moet er sprake zijn van een goede klantenservice. Dat is wel een belangrijk punt wanneer we het hebben over online boekhouden. De beste boekhoudprogramma's beschikken over een helpdesk en zijn voorzien van een keurmerk. Ook moeten er aanvullende modules zijn voor wanneer je bedrijf groeit. Hierdoor hoef je op een later moment niet over te stappen. Het overstappen van online boekhoudprogramma kan het beste voorkomen worden.

Boekhoudprogramma's kosten per maand

Een eenvoudig boekhoudpakket is al beschikbaar van 9,- euro per maand. Het makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers is wellicht nog wel het boekhoudprogramma BUNNI. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers is dus niet kostbaar en kunt het abonnement verder uitbreiden wanneer nodig. Voor de meeste zzp'ers zal niet niet nodig zijn. Wij beschikken over een handige pagina voor het kunnen inschatten van de boekhoudkosten per jaar. Vanzelfsprekend is dit ook afhankelijk van de werkzaamheden die wel of niet zelf wenst te gaan doen.

Boekhoudkosten inschatten per jaar

Offline boekhoudprogramma gebruiken

Het is mogelijk om een offline boekhoudprogramma te gebruiken. Hiervoor moet je een boekhoudprogramma kopen. Een boekhoudprogramma kopen is niet echt aan te bevelen, omdat je dan veel extra opties misloopt. Moderne boekhoudprogramma's werken in de cloud en zijn overal toegankelijk. Met een offline boekhoudprogramma is dit niet het geval. Ook moet je zelf updates doorvoeren om de software aan wet- en regelgeving te laten voldoen. Met online boekhoudsoftware hoeft dit niet. Ook kun je vaak geen koppelingen maken met de Belastingdienst en bank. Met andere woorden loop je ook veel extra functionaliteiten mis. Het offline boekhouden komt niet veel meer voor. Slimme boekhoudsoftware werkt nu eenmaal beter en is handiger in gebruik. Een gedegen boekhouding opzetten doe je dan ook online.

Boekhoudpakket en administratie bewaren

Het automatiseren van de administratie heeft nog een groot voordeel, namelijk de fiscale bewaarplicht. Boekhoudprogramma's maken het mogelijk om de complete administratie te bewaren volgens de eisen van de Belastingdienst. Als zzp'er in de bouwsector ben je net zo als ondernemers verplicht om de administratie minimaal 7 jaar te bewaren.

Facturen betalenDe fiscale bewaarplicht moet niet onderschat worden en kan grote gevolgen hebben wanneer je dit niet. Gegevens over onroerend goed moet je zelf minimaal 10 jaar bewaren. Met de juiste software voldoe je dus aan deze regelgeving. Het automatiseren van de boekhouding is dus ook op dit punt nodig.

Beste boekhoudprogramma voor zzp'ers

Een boekhoudprogramma voor zzp'ers moet speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Alle boekhoudprogramma's die wij opgenomen hebben zijn speciaal ontwikkeld voor zelfstandig ondernemers en nemen veel administratieve werk uit handen. Een speciaal ontwikkeld boekhoudpakket is ook specifiek gemaakt voor de nederlandse markt. Het is dus mogelijk om met alle nederlandse boekhouders digitaal te kunnen communiceren. Dit is ook het geval wanneer je gebruikmaakt van een administratiekantoor. Ook is het mogelijk om een crm systeem te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan andere software gericht op projectmanagement. De verschillende systemen kunnen dus samenwerken. Alle boekhoudprogramma's beschikken dan ook over een crm herken functie.

Online boekhoudprogramma's vergelijken

Cijfers bekijkenWe hopen dat je met behulp van dit artikel een goed beeld hebt gekregen van de online boekhoudprogramma's en welk boekhoudprogramma het beste bij jou past. Alle aanbieders maken het mogelijk om voor een bepaalde periode gratis gebruik te maken van de boekhoudsoftware. De proefperiode kan zelfs oplopen tot ruim vijftien maanden. Met je e-mailadres is het mogelijk om je aan te melden en kun je meteen gratis boekhouden met een gratis proefaccount.

Op deze manier kun je de boekhoudpakketten gratis uitproberen en de beste keuze maken. Alle boekhoudprogramma's zijn maandelijks opzegbaar en beschikken over meerde handige koppelingen. Naast e-boekhouden zijn er nog veel meer boekhoudprogramma's die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Alle online boekhoudprogramma's die wij opgenomen hebben zijn met een gratis account uit te proberen en maandelijks opzegbaar. Als bouwvakker is een goed online boekhoudprogramma onmisbaar.

Administratie en boekhoudingEr zijn binnen de bouwsector veel zzp'ers aan het werk. Veel van deze zzp'ers houden zelfstandig de boekhouding bij.

Het is ook mogelijk om samen te werken met je boekhouder. Je boekhouder kan dan bijvoorbeeld alleen de boekhouding controleren. Het gratis uitproberen van de boekhoudprogramma's is mogelijk. Aanmelden het met je e-mailadres voor het beste boekhoudprogramma.

Mijnzzp.nl