Team Mijnzzp

Bouwvakker aan het werk

In de bouw is er doorgaans sprake van veel lawaai van voertuigen en machines, maar ook van gereedschappen, compressoren en muziek. Het geluidsniveau waar je als zzp'er in de bouw wordt aan blootgesteld, ligt dan ook hoger dan in vele andere sectoren. Indien het geluidsniveau zich boven 80 decibel bevindt, is dat schadelijk voor het gehoor. Uiteraard is de schadelijkheid daarbij onder meer afhankelijk van de frequentie en individuele gevoeligheid. Zo is 80 decibel tot acht uur per dag als veilig te beschouwen en 92 decibel maar een half uur per dag. Daarom is het voor elke zzp'er in de bouw belangrijk om de oren te beschermen en gehoorbeschadiging te voorkomen. Er zijn daarvoor verschillende soorten gehoorbeschermers beschikbaar.

Gehoorkap gebruiken

Een gehoorkap is te zien als een hoofdtelefoon die de oren goed omsluit. Hiermee bereik je een demping tot 30 decibel. Het is mogelijk dat een gehoorkap niet altijd even comfortabel is om te dragen, want het kan de oren verhitten. Daarnaast zijn er andere effecten die als hinderlijk zijn te ervaren, zoals isolatie van de omgeving. Ook de resonantie van het eigen geluid tijdens bewegingen kan als hinderlijk worden ervaren.

Universele oordoppen

Een andere manier om je oren te beschermen tegen beschadiging door geluid is door oordoppen te dragen. Deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, maar het is wel belangrijk om deze op de juiste manier in het gehoorkanaal in te brengen. Bij het onjuist inbrengen, blijft de kans op gehoorschade bestaan. Verder geldt dat oordoppen niet altijd even hygiënisch zijn en mogelijk tot andere klachten leiden.

Op maat gemaakte oordoppen

Op maat gemaakte oordoppen bieden de oren bescherming tot 30 decibel. Het voordeel van op maat gemaakte oordoppen is dat deze perfect passen. Bovendien is er rekening te houden met het type werk en soort geluid om zo het ideale niveau van demping te bepalen. Dat betekent dat er niet meer gedempt wordt dan in de betreffende situatie nodig wordt geacht. Bovendien zorgt de pasvorm dat de oordoppen comfortabel zijn om te dragen. Draag in elk geval gehoorbescherming in de bouw als zzp'er als er sprake is van het overstijgen van het acceptabele geluidsniveau.

Ondernemer aan de boekhoudingOordoppen die je gebruikt voor het werk mag je meestal opvoeren als gemaakt kosten.

Maak gebruik van een boekhoudprogramma om geen fiscale voordelen mis te lopen als zzp'er.

Mijnzzp.nl