Schilder

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Schilder?

Een schilder of huisschilder is over het algemeen een allround vakman die zich heeft gespecialiseerd in verschillende werkzaamheden, zoals het schilderen van gebouwen, behangwerkzaamheden, het zetten van glas en kit werkzaamheden. Als we spreken van een allround schilder kan ook de benaming meesterschilder van toepassing zijn. De benaming meesterschilder geeft aan dat het om een allround vakman of vakvrouw gaat. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een schilder het beste omschrijven als het beschermen van houtwerk en andere materialen door het aanbrengen van een verflaag. De kerntaak van een schilder is het beschermen van diverse onderdelen van gebouwen tegen de weersinvloeden van buitenaf. Dit bekent niks anders dan dat een schilder kozijnen, ramen en deuren voorziet van een goede verflaag, zodat vocht geen invloed heeft op de verschillende onderdelen. Ook het zetten van glas en het kitten van glas zijn belangrijke werkzaamheden voor een schilder. Als schilder kan je te maken krijgen met verschillende ondergronden die geschilderd moeten worden, zoals hout, steen, stukmortel, metaal en kunststoffen. Ondanks dat de kerntaak van een schilder is het beschermen van onderdelen, zoals kozijnen tegen de weersinvloeden van buitenaf, speelt verfraaiing als schilder ook een belangrijke rol. Het vakgebied van een schilder vraagt om redelijk veel verschillende vaardigheden en materialenkennis, omdat verschillende ondergronden om verschillende technieken en materialen vragen. Mooi en vooral duurzaam schilderwerk is meestal alleen te bereiken als een schilder over voldoende vakkennis en ervaring beschikt. Daarnaast zijn de juiste handelingen in de juiste volgorde belangrijk voor goed schilderwerk.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Schilder

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Schilder

Welke opleiding is nodig om Schilder te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Schilder? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Schilder

Wat is het salaris en tarief van een Schilder? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Schilder in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Schilder zijn vaak ook:


Mijnzzp.nl