Stukadoor

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Stukadoor?

Een stukadoor is een vakman of vakvrouw die verantwoordelijk is voor het aanbrengen van een afwerklaag van specie of gips. Over het algemeen is het zo dat een allround stukadoor zowel muren als plafonds kan stukadoren. De afwerklaag die een stukadoor aanbrengt kan bestaan uit verschillende samenstellingen, dat meestal afhankelijk is van de gebruiksdoeleinden. In vroeger dagen was er alleen specie beschikbaar om mee te stukadoren, maar tegenwoordig bestaan er uiteenlopende soorten stukadoorsmaterialen. Vandaag de dag gebruiken de meeste stukadoors een gipsmortel, die op verschillende manieren opgebracht kan worden. Hoe een gipsmortel precies opgebracht wordt is meestal afhankelijk van de soort werkzaamheden en de grootte van de werkzaamheden. Gipsmortel kan met de hand aangebracht worden of door middel van een speciale machine op de muur of op het plafond gespoten worden. In allebei de aanbrengmethodes wordt de mortel met een rei vlak gemaakt en later afgewerkt tot er een mooie egaal resultaat ontstaat. De bekende speciemortel (raapspecie) wordt binnen over het algemeen alleen toegepast voor natte ruimtes, zoals een badkamer. Daarnaast worden buitengevels gestukadoord met speciemortel. Gipsmortel kan buiten niet gebruikt worden, omdat gips vocht aantrekt. Het netjes stukadoren is voorbehouden aan ervaren allround stukadoors, omdat stukadoren een ambacht is. Kennis en ervaring spelen een belangrijke rol bij goed stukwerk. Het leren stukadoren is over het algemeen een kwestie van veel oefenen. Daarnaast moet een stukadoor snel kunnen werken, omdat een stukadoor steeds te maken heeft met drogende stucmortel of gipsmortel. Vooral plafonds stukadoren is niet heel makkelijk te noemen en vraagt om veel ervaring.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Stukadoor

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Stukadoor

Welke opleiding is nodig om Stukadoor te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Stukadoor? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Stukadoor

Wat is het salaris en tarief van een Stukadoor? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Stukadoor in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Stukadoor zijn vaak ook:


Mijnzzp.nl