Verloskundige

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Verloskundige?

Een verloskundige is verantwoordelijk voor het begeleiden en controleren van normale ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Een andere benaming voor verloskundige is ook wel vroedvrouw of vroedkundige, echter is de officiële benaming verloskundige. De werkzaamheden van een verloskundige bestaan uit het controleren van de groei van de baarmoeder en foetus, het meten van de bloeddruk van de zwangere vrouwen, het luisteren naar de harttonen van de baby en het geven van voorlichting met betrekking tot de zwangerschap. Daarnaast zal een verloskundige bloedproeven afnemen bij zwangere vrouwen. Ook het voorschrijven van medicatie of het doorverwijzen naar een medisch specialist behoort tot het takenpakket van een verloskundige. Een verloskundige is geen arts, echter mag een verloskundige wel specifieke medicijnen voorschrijven. Een verloskundige heeft dan ook een voorschrijfbevoegdheid voor een beperkt aantal geneesmiddelen. Zwangere vrouwen komen regelmatig bij de verloskundige, die de vrouwen onderzoekt en controleert met betrekking tot de zwangerschap. Ook geeft een verloskundige informatie aan vrouwen die met de zwangerschap en de bevalling te maken hebben, zoals de voorbereidingen hierop, het kraambed en hoe er borstvoeding geven moet worden. Als een verloskundige onregelmatigheden constateert, verwijst de verloskundige de betreffende vrouw naar een gynaecoloog of kinderarts, afhankelijk van de complicaties. De werkzaamheden van een verloskundige zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het de verloskundige is die zwangere vrouwen controleert en begeleidt tijdens de zwangerschap. Verloskunde is een verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Kraambed of kraamtijd is de periode na de bevalling van acht tot tien dagen, waarbinnen het lichaam verandert in een niet-zwangere toestand.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Verloskundige

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Verloskundige

Welke opleiding is nodig om Verloskundige te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Verloskundige? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Verloskundige

Wat is het salaris en tarief van een Verloskundige? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Verloskundige in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Verloskundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verloskundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl