Stadsgids

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Stadsgids?

Een stadsgids is iemand die groepen mensen rondleidt in een bepaalde stad of dorp. De meeste tochten vinden meestal te voet plaats, maar er zijn ook stadsgidsen die de tocht per fiets, boot of bus maken. Naast achtergrondinformatie over de stad geeft een stadsgids ook culturele, historische, bijzondere of anderszins interessante informatie over de stad in kwestie en de bezienswaardigheden. Een stadsgids is gespecialiseerd in één of meerdere steden. Dit zijn vaak gemeenten met bijzondere bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan oude stadsmuren, molens, gebouwen en grachten. Omdat een relatief groot aantal toeristen geïnteresseerd is in een rondleiding door een bepaalde stad, is kennis van andere talen vaak een voorwaarde om als stadsgids door een organisatie te kunnen werken. Een stadsgids wordt bijna altijd geacht een goede tot uitstekende kennis van de Engelse taal te hebben, maar kennis van Frans en Duits is ook vaak een voorwaarde om als freelancer binnen een bepaalde organisatie te kunnen werken. Deze eis geldt niet voor een gids die geheel zelfstandig rondleidingen organiseert, maar is natuurlijk wel nuttig. Een stadsgids is geen gereglementeerd of beschermd beroep. Dit betekent dat er geen verdere regels zijn over wanneer iemand zich stadsgids mag noemen. Organisaties die een stadsgids als freelancer of als freelancer in dienst hebben, eisen vaak dat hun personeel een GiVak-diploma heeft. Na het behalen van dit diploma mag iemand zich een gekwalificeerde stadsgids noemen. En hoewel dit geen vereiste is om als stadsgids te werken, biedt deze titel meer mogelijkheden. Stadsgids zijn is geen beroep waarvoor iedereen geschikt is. Naast het hebben van feitelijke informatie over de stad is ook de manier waarop deze wordt gepresenteerd van groot belang. Veel mensen verwachten veel van de rondleiding. Omdat een stadsrondleiding met een gids staat of valt, is het een verantwoord en relatief veeleisend beroep.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Stadsgids

Wat is het salaris en tarief van een Stadsgids? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Stadsgids in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Stadsgids

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stadsgids bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl