Geschiedkundige

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Geschiedkundige?

Een geschiedkundige is een historicus, die beroepsmatig historisch onderzoek verricht. Het beroep geschiedkundige is breed te noemen en kan eigenlijk alle historie betreffen, echter zijn de meeste geschiedkundigen wel gespecialiseerd in een bepaalde periode en/of deelgebied. Het is dus niet zo dat een geschiedkundige een kenner is van alle historie. Het historische onderzoek dat een geschiedkundige uitvoert kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor geschiedenisboeken, wetenschappelijk onderzoek of om artikelen te schrijven. De onderzoeken die een geschiedkundige uitvoert kunnen soms een lange periode in beslag nemen. Onderzoeken van tien jaar of langer zijn dan ook geen uitzondering. Een geschiedkundige is gespecialiseerd in historisch onderzoek inclusief oudheden. Historisch onderzoek kan zich onderscheiden binnen verschillende deelgebieden, zoals bepaalde periodes, godsdiensten en kunstperiodes. Om onderzoek te kunnen doen maakt de geschiedkundige gebruik van verschillende onderzoekmethodes, die de geschiedkundige kunnen helpen in zijn zoektocht, zoals archieven, registers, dagboeken en gerechtelijke dossiers. Maar ook het uitvoeren van onderzoek in het veld, zoals archeologen doen, behoort tot de mogelijkheden. Het is niet zo dat een geschiedkundige zelf zal zoeken naar oude voorwerpen in de grond, maar de gevonden voorwerpen wel kan gebruiken voor zijn onderzoek. Het beroep geschiedkundige moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er geschiedkundigen op verschillende manieren historisch onderzoek kunnen uitvoeren. Daarnaast is een geschiedkundige niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoeken. De meeste geschiedkundige kunnen juist ook aangemerkt worden als educatief medewerker, die ander mensen informeren over de geschiedenis. Een belangrijke taak als geschiedkundige is het uiteindelijke publiceren van onderzoek.

Lees verder...

Opleiding tot Geschiedkundige

Welke opleiding is nodig om Geschiedkundige te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Geschiedkundige? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Geschiedkundige

Wat is het salaris en tarief van een Geschiedkundige? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Geschiedkundige in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Geschiedkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Geschiedkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl