Kunstrestaurator

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Kunstrestaurator?

Een kunstrestaurator is een ambachtsman of ambachtsvrouw die schilderijen en lijsten restaureert en conserveert die beschadigd of smerig zijn. Daarnaast is een kunstrestaurator gespecialiseerd in het zo goed mogelijk namaken van gedeeltes, die mogelijk ontbreken. Een goede kunstrestaurator zal ervoor zorgen dat de restauratie en/of conservering zo uitgevoerd wordt dat het kunstvoorwerp in authentieke staat blijft en het gerepareerde gedeelte zo goed mogelijk bij het origineel past. Een kunstrestaurator kan verschillende soorten kunstwerken restaureren, zoals muurschilderingen, schilderijen, lijsten en beelden. Een kunstrestaurator is dan ook verantwoordelijk voor de restauratie van schilderijen en andere beschilderde objecten. In alle gevallen zal een kunstrestaurator het kunstvoorwerp terugbrengen naar de oorspronkelijke staat, door beschadigde fragmentjes te herstellen en eventuele scheurtjes weg te werken. Een kunstrestaurator kan daarnaast gespecialiseerde conserveringswerkzaamheden uitvoeren, om schilderijen of andere voorwerpen in een goede staat te behouden. Door nieuwe technieken is het steeds beter mogelijk om reparaties uit te voeren, die geen nadelige gevolgen hebben voor het kunstwerk. Het repareren of schoonmaken van een kunstwerk is meestal een tijdrovende klus. Voordat een kunstrestaurator begint aan de restauratie en/of conservering zal er meestal eerste een plan van aanpak gemaakt worden. Soms kan het voorkomen dat er na de reiniging nieuwe details tevoorschijn komen of juist gedeeltes verdwijnen. Een kunstvoorwerp kan door verschillende oorzaken in verval raken zoals, roken, zuren en smog. Het beroep kunstrestaurator is een mooi vak en zeer divers te noemen. Engelengeduld is iets waar absoluut sprake van moet zijn. Het restaureren van kunstvoorwerpen moet met veel aandacht en precisie uitgevoerd worden, en kost vaak veel tijd. Ook is het belangrijk dat de kunstrestaurator een brede kennis heeft van kunst, technieken en werkwijze om een kunstwerk te kunnen herstellen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Kunstrestaurator

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Kunstrestaurator

Welke opleiding is nodig om Kunstrestaurator te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Kunstrestaurator? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Kunstrestaurator

Wat is het salaris en tarief van een Kunstrestaurator? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kunstrestaurator in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kunstrestaurator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kunstrestaurator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl