Roostermaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep roostermaker
Wat doet een roostermaker
Werken als roostermaker
Vacatures onderwijs roostermaker
Taken als roostermaker:
Film: roosterteam
Film: beroep roostermaker
Opleidingen tot roostermaker
Bedrijven waar een roostermaker werkzaam kan zijn
Competenties roostermaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als roostermaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris roostermaker
Eigen bedrijf starten als Roostermaker
Boekhoudprogramma vergelijken Roostermaker

Beroep roostermaker

Een roostermaker is een medewerker binnen het onderwijs, die verantwoordelijk is voor het opstellen van lesroosters. Het beroep roostermaker komt voornamelijk voor binnen onderwijsinstellingen, maar ook binnen bedrijven die met planning te maken hebben. Binnen het bedrijfsleven spreek men wel eerder van planner of personeelsplanner en niet van roostermaker. De belangrijkste taak van een roostermaker is het opstellen van roosters, die door leraren, leerlingen en andere betrokkenen gebruikt worden. Binnen het onderwijs komen roostermakers veel voor, omdat het volgen van les zonder goed rooster bijna niet mogelijk is. Naast het indelen van de leerlingen in de juiste klassen is het de verantwoordelijkheid van een roostermaker om ervoor te zorgen dat de juiste lesmaterialen aanwezig zijn, zoals computers en beamers. Een roostermaker is dus niet alleen verantwoordelijk voor het opstellen van lesroosters, maar ook verantwoordelijk voor het regelen van lesmaterialen. Het beroep roostermaker moet niet onderschat worden, omdat schoolcomplexen tegenwoordig groot kunnen zijn. Vooral het opstellen van passende lesroosters, zodat lessen niet onnodig uitvallen, is een dagelijks terugkerende uitdaging te noemen. Zonder roostermakers is het organisatorisch gezien bijna niet mogelijk om alle lessen te kunnen geven. Het zijn de roostermakers die alles zo plannen en organiseren dat alle lessen en andere activiteiten verlopen zoals ze behoren te verlopen. Als roostermaker is het belangrijk dat je beschikt over veel flexibiliteit en creativiteit, omdat het bij het inplannen van lessen niet alleen draait om de beschikbaarheid van leslokalen. Denk bijvoorbeeld ook aan de docent, die tijd moeten hebben om les te kunnen geven. Daarnaast is het zo dat bepaalde lessen alleen gegeven kunnen worden in specifieke klaslokalen. Denk bijvoorbeeld aan scheikunde lessen, die niet zomaar in een ander leslokaal gegeven kunnen worden.

Wat doet een roostermaker

Een roostermaker is dus verantwoordelijk voor het opstellen van lesroosters, zodat leerlingen en leerkrachten precies weten waar en als er les gegeven wordt. Zoals eerder omschreven moet het beroep roostermaker niet onderschat worden, omdat het maken van passende lesroosters niet makkelijk is. Daarnaast zal een roostermaker flexibel moeten zijn, omdat je te maken krijgt met leerkrachten, die ziek zijn. In dat geval is het belangrijk om snel een oplossing te bedenken, omdat anders de lessen zullen uitvallen. Ondanks dat veel leerlingen dit niet erg vinden mag dit niet te vaak voorkomen, omdat de leerlingen anders achterstand oplopen. Het vinden van een andere geschikte leerkracht betekent dat de roostermaker creatief moet zijn. Als roostermaker zal je over het algemeen veel overleggen met andere docenten, mentoren en de directie. Afhankelijk van de school is het denkbaar dat een roostermaker ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van proefwerkweken, aan het organiseren van vergaderingen en aan het organiseren van stageperiodes voor de leerlingen.

Werken als roostermaker

Goede roostermakers zijn belangrijk binnen het onderwijs, omdat het de roostermakers zijn die voor een groot deel de kwaliteitsbeleving bepalen van de onderwijsinstelling. Als ouders en leerlingen te vaak problemen ondervinden door lesuitval zal dit de school over het algemeen geen goed doen. Als roostermaker heb je tegenwoordig te maken met digitale lesroosters en zul je dus moeten beschikken over de nodige ICT-kennis. Ook kan het voorkomen dat je te maken hebt met een systeembeheerder en/of applicatiebeheerder. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een roostermaker alleen rekening hoeft te houden met beschikbare leslokalen. Denk bijvoorbeeld ook aan de klasgrootte, het aantal tussenuren van leerlingen en docenten en aan het soort klaslokaal. Een docent scheikunde of docent natuurkunde heeft bijvoorbeeld niet veel aan een algemeen leslokaal. In sommige gevallen kan een roostermaker ook werkzaam zijn als repro medewerker.

Vacatures onderwijs roostermaker

Roostermakers zijn professionals die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van roosters en planningen in verschillende sectoren. Hoewel ze in verschillende organisaties kunnen werken, zoals ziekenhuizen, bedrijven of overheidsinstellingen, zijn roostermakers vooral binnen het onderwijs werkzaam.

Binnen het onderwijs zijn roostermakers van onschatbare waarde. Ze spelen een cruciale rol bij het organiseren van de dagelijkse lesroosters voor docenten en leerlingen, waarbij ze rekening houden met verschillende factoren zoals beschikbaarheid van leraren, leslokalen en vakken. Roostermakers zorgen ervoor dat het lesrooster efficiënt is opgebouwd, zodat lessen optimaal worden benut en overlappingen of onderbezetting worden voorkomen.

Taken als roostermaker:

  • Het opstellen van lesrooster.
  • Het opstellen van speciale roosters (proefwerkweken).
  • Het overleggen met docenten en het schoolbestuur.
  • Het aanpassen van lesroosters (zieke leerkrachten).
  • Het beschikbaar stellen van lesmateriaal.
  • Het doorgeven van roosterwijzigingen.
  • Het bijhouden van digitale systemen.
  • Het vastleggen van algemene gegevens.

Film: roosterteam

Film: beroep roostermaker

Opleidingen tot roostermaker

Wie een carrière ambieert als roostermaker zal in de meeste gevallen uitkomen bij een passende cursus zoals die bijvoorbeeld aangeboden worden door de Omix Academie. Over het algemeen zal er minimaal een hbo-opleiding verwacht worden om deel te kunnen nemen aan de cursus roostermaker. De cursus roostermaker zal afhankelijk van de vooropleiding ongeveer tien weken in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp roostermaker is het nodig om de complete boekhouding bij te houden. Dit kun je doen met behulp van goede boekhoudsoftware

Bedrijven waar een roostermaker werkzaam kan zijn

Een roostermaker is werkzaam voor een onderwijsinstelling. Het beroep roostermaker komt binnen het bedrijfsleven ook voor, echter worden er dan meestal andere benamingen gebruikt zoals de benaming planner, personeelsplanner of bijvoorbeeld transportplanner. Dit zijn allemaal beroepen die te maken hebben met roosters en planningen.

Competenties roostermaker

De belangrijkste competentie van een roostermaker is het kunnen plannen en organiseren. Ook zul je moeten beschikken over een flexibele instelling, waarbinnen creativiteit en aanpassingsvermogen belangrijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je met een digitaal roosterprogramma kan werken. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het opstellen van lesroosters alles te maken heeft met communicatie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, administratie, zelfstandigheid, stressbestendigheid, analytisch, overleggen, samenwerken, inspiratie en beslissingen nemen. Vanzelfsprekend kan een roostermaker ook te maken hebben met eventuele vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als roostermaker

Het arbeidsmarktperspectief van roostermaker is niet zomaar aan te geven, omdat dit afhankelijk is van de genoten opleidingen en de werkervaring. Wie beschikt over een passende opleiding en de juiste werkervaring zal over het algemeen in aanmerking komen voor het beroep roostermaker, omdat de vraag naar roostermakers redelijk groot te noemen is. Ook zijn er regelmatig vacatures te vinden voor de functie zzp roostermaker. Er zijn verder geen voorbeelden te geven van mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris roostermaker

Een roostermaker zal over het algemeen onder de cao onderwijs vallen, afhankelijk van de soort onderwijsinstelling en de werkgever. Een roostermaker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Roostermaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Roostermaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Roostermaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Roostermaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Roostermaker.

Mijnzzp.nl