Applicatiebeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep applicatiebeheerder bestaat uit het operationeel maken, onderhouden en het gebruiksvriendelijk houden van bepaalde programma's. Dit alles met het doel een programma werkbaar te houden voor de gebruiker. Bij de beroep is het erg belangrijk om met de gebruiker in contact te blijven. Door de feedback die de gebruiker geeft kan de applicatiebeheerder eventuele problemen oplossen. De applicatiebeheerder is dan ook vaak het eerste aanspreekpunt van een gebruiker.

Buiten het oplossen van problemen is het ook de taak van een applicatiebeheerder om eventuele fouten zelf op te sporen en te verhelpen. De applicatiebeheerder is ook verantwoordelijk voor het doorvoeren van updates en het informeren van de gebruiker van de update. Dit kan ook betekenen dat een handleiding aangepast moet worden.

Het allerbelangrijkste is dat te allen tijden de operationele informatie, zoals de administratie, beschikbaar is en blijft. De applicatiebeheerder is dan ook steeds bezig met het optimaal houden van de programma's en zoekt steeds naar verbeteringen en voert deze dan door. Bij een vernieuwing informeert de applicatiebeheerder het management. Maar ook het werkbaar zijn van de programma's is iets waar over gewaakt dient te worden. Het mag niet zo zijn dat door een aanpassing iets omslachtig of onwerkbaar geworden is. Wanneer dit wel gebeurt moet de applicatiebeheerder ingrijpen.

Applicatiebeheerder:

Opleidingen tot applicatiebeheerder

Om als applicatiebeheerder te kunnen werken zijn er verschillende opleidingen mogelijk waaruit gekozen kan worden, op verschillende niveaus, zoals de Mbo-opleiding applicatiebeheerder. Maar over het algemeen zal ook de Hbo-opleiding HBO-ICT gevolgd moeten worden. Daarnaast zijn er ook verkorte opleidingen mogelijk om als applicatiebeheerder te kunnen werken. Met alleen de Mbo-opleiding applicatiebeheerder kan het zijn dat je moeilijk werk kunt vinden, omdat de meeste bedrijven minimaal Hbo-niveau zullen verwachten. De Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en is alleen toegankelijk met minimaal het Mbo-diploma op niveau vier.

Bedrijven waar een applicatiebeheerder werkzaam kan zijn

Als applicatiebeheerder werk je doorgaans voor een gespecialiseerd softwarebedrijf of ben je in loondienst van een groot bedrijf of overheid, met een eigen ICT-afdeling. Maar er zijn ook veel mensen die zichzelf verhuren als freelancer op projectbasis.

Competenties applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder kom je veel in aanraking met klanten en toeleveranciers, en werk je doorgaans in teamverband. Goede communicatieve vaardigheden zijn dan ook zeer belangrijk als applicatiebeheerder. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van alle systemen en de mogelijkheden die deze systemen bieden. Ook het probleemoplossend werken is belangrijk als applicatiebeheerder. Omdat de technieken en systemen snel veranderen en elkaar snel opvolgen, zal je als applicatiebeheerder moeten blijven leren om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden binnen je vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als applicatiebeheerder

Het vinden van werk als applicatiebeheerder in loondienst met een goede opleiding zal doorgaans geen probleem zijn. Met alleen een Mbo-opleiding zijn je kansen een stuk kleiner dan met een Hbo-opleiding. Door de groeiende IT-wereld is de vraag naar goed opgeleide mensen steeds groter, en is het vinden van een baan doorgaans geen probleem. Doorgroeien als applicatiebeheerder moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, of het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Ook het starten van je eigen onderneming kan natuurlijk gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris applicatiebeheerder

Omdat je doorgaans voor de grotere bedrijven werkzaam bent, zijn je arbeidsvoorwaarden over het algemeen prima geregeld. Als freelancer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een applicatiebeheerder in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een freelancer kan doorgaans meer verdienen dan iemand in loondienst, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnen weet te halen.

Mijnzzp.nl