Applicatiebeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een applicatiebeheerder is verantwoordelijk voor het optimaal laten draaien van applicaties, waarbinnen gebruikersgemak een belangrijk woord is. Een applicatie is software die ontworpen is voor een bepaald doel en moet vanzelfsprekend goed functioneren. Het is de applicatiebeheerder die verantwoordelijk is voor het bijhouden van de applicaties en het eventueel updaten van applicaties. Daarnaast is een applicatiebeheerder over het algemeen verantwoordelijk voor het bijhouden van nieuwe mogelijkheden en het implementeren van deze nieuwe mogelijkheden. Afhankelijk van de soort applicatie kan een applicatiebeheerder ook weer verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van contacten met de eindgebruiker (feedback). Wanneer eindgebruikers tegen bepaalde problemen aanlopen of wellicht verbeteringen voorstellen is het de applicatiebeheerder die deze opmerking zal rapporteren aan de leidinggevende. Applicaties zijn net zo als andere software eigenlijk nooit af en worden regelmatig bijgewerkt zodat ze goed blijven functioneren.

Het allerbelangrijkste is dat te allen tijden de operationele informatie, zoals bijvoorbeeld de administratie van een boekhoud-app , beschikbaar is en blijft. Een applicatiebeheerder is dan ook steeds bezig met het optimaal werkend houden van applicaties en zoekt daarnaast ook naar mogelijke verbeteringen en voert deze door in overleg met het management. De werkzaamheden van een applicatiebeheerder hebben veel weg van de werkzaamheden van een systeemontwikkelaar, met het verschil dat een applicatiebeheerder alleen met applicaties werkt.

Een applicatiebeheerder kan ook een applicatiebouwer zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn omdat het beheren van applicaties ook een dagtaak kan zijn. Juist het beheren en regelmatig testen van applicaties is erg belangrijk met betrekking tot de functionaliteit en het gebruikersgemak. Een applicatie is niks anders dan een computerprogramma die werkt door middel van een besturingssysteem. Het besturingssysteem maakt het mogelijk om de applicatie te kunnen gebruiken. Een groot verschil met reguliere websites of andere computerprogramma's is dat applicaties over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk zijn voor de eindgebruiker. Applicatiebouwers en applicatiebeheerders weten maar al te goed dat mensen verwachten dat een applicatie makkelijk werkt.

Applicaties zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sinds de opkomst van de smartphone is het gebruik van applicaties dan ook enorm toegenomen en worden er iedere dag nieuwe applicaties bedacht en gelanceerd die kunnen variëren van simpel tot zeer uitgebreid. Applicaties maken en uitbrengen is dan ook voor veel bedrijven een verdienmodel geworden omdat binnen de applicaties bijvoorbeeld advertenties getoond worden of omdat er aankopen aangeboden worden binnen de applicatie.

Applicatiebeheerder:

Opleidingen tot applicatiebeheerder

Om als applicatiebeheerder te kunnen werken zijn er verschillende opleidingen mogelijk waaruit gekozen kan worden, op verschillende niveaus, zoals de Mbo-opleiding applicatiebeheerder. Maar over het algemeen zal ook de Hbo-opleiding HBO-ICT gevolgd moeten worden. Daarnaast zijn er ook verkorte opleidingen mogelijk om als applicatiebeheerder te kunnen werken. Met alleen de Mbo-opleiding applicatiebeheerder kan het zijn dat je moeilijk werk kunt vinden, omdat de meeste bedrijven minimaal Hbo-niveau zullen verwachten. De Hbo-opleiding zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en is alleen toegankelijk met minimaal het Mbo-diploma op niveau vier.

Bedrijven waar een applicatiebeheerder werkzaam kan zijn

Als applicatiebeheerder werk je doorgaans voor een gespecialiseerd softwarebedrijf of ben je in loondienst van een groot bedrijf of overheid, met een eigen ICT-afdeling. Maar er zijn ook veel mensen die zichzelf verhuren als freelancer op projectbasis.

Competenties applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder kom je veel in aanraking met klanten en toeleveranciers, en werk je doorgaans in teamverband. Goede communicatieve vaardigheden zijn dan ook zeer belangrijk als applicatiebeheerder. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van alle systemen en de mogelijkheden die deze systemen bieden. Ook het probleemoplossend werken is belangrijk als applicatiebeheerder. Omdat de technieken en systemen snel veranderen en elkaar snel opvolgen, zal je als applicatiebeheerder moeten blijven leren om op de hoogte te blijven van de laatste technieken en mogelijkheden binnen je vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als applicatiebeheerder

Het vinden van werk als applicatiebeheerder in loondienst met een goede opleiding zal doorgaans geen probleem zijn. Met alleen een Mbo-opleiding zijn je kansen een stuk kleiner dan met een Hbo-opleiding. Door de groeiende IT-wereld is de vraag naar goed opgeleide mensen steeds groter, en is het vinden van een baan doorgaans geen probleem. Doorgroeien als applicatiebeheerder moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen, of het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie. Ook het starten van je eigen onderneming kan natuurlijk gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris applicatiebeheerder

Omdat je doorgaans voor de grotere bedrijven werkzaam bent, zijn je arbeidsvoorwaarden over het algemeen prima geregeld. Als freelancer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een applicatiebeheerder in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een freelancer kan doorgaans meer verdienen dan iemand in loondienst, maar dan zijn de inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnen weet te halen.

Mijnzzp.nl