Systeemontwikkelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een systeemontwikkelaar is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van informatiesystemen, inclusief het onderhouden van informatiesystemen. Andere mogelijke werkzaamheden die een systeemontwikkelaar kan uitvoeren zijn het testen van software en het programmeren van software. Het beroep systeemontwikkelaar heeft niet alleen betrekking op het programmeren van software, maar heeft juist betrekking op het werkbaar maken en houden van softwaresystemen. Nadat een informatiesysteem ontworpen is zal de systeemontwikkelaar het systeem onderhouden en controleren op gebruikersgemak. Alle relevante informatie zal door de systeemontwikkelaar bijgehouden worden in een database. Omdat informatiesystemen complex kunnen zijn is het meestal ook de systeemontwikkelaar die de uiteindelijke handleiding zal schrijven voor de gebruikers. Omdat er meerdere softwaresystemen bestaan kan een systeemontwikkelaar gespecialiseerd zijn in een specifiek systeem of in meerdere systemen. De belangrijkste taak van een systeemontwikkelaar is het bijhouden van informatiesystemen en het verder verbeteren van informatiesystemen. Een systeemontwikkelaar kan dus gezien worden als een gespecialiseerde ICT-medewerker, die op een bredere manier werkzaam is dan alleen het programmeren van software. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een systeemontwikkelaar het beste omschrijven als het ervoor zorgen dat de opdrachtgever krijgt wat er is afgesproken. Twee belangrijke woorden als systeemontwikkelaar zijn gebruiksvriendelijkheid en gebruiksgemak, omdat een systeemontwikkelaar verantwoordelijk is voor het afleveren van goed werkende en duidelijke programma's die voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever.

Ondanks dat een systeemontwikkelaar ook een programmeur kan zijn is de hoofdtaak van een systeemontwikkelaar niet het programmeren van software, maar het bijhouden en verder verbeteren van software. Wanneer een informatiesysteem klaar is zal deze meestal getest worden door speciale testers die alle mogelijke fouten doorgeven aan de systeemontwikkelaar. Het is vervolgens de systeemontwikkelaar die deze fouten zal oplossen waardoor er een goed werkend informatiesysteem ontstaat. Welke taken en verantwoordelijkheden een systeemontwikkelaar precies heeft kan per bedrijf verschillen, omdat het denkbaar is dat de systeemontwikkelaar ook de programmeur is van de software. Over het algemeen maken alleen grotere bedrijven gebruik van speciale systeemontwikkelaars en testers.

Wat zijn Informatiesystemen

Informatiesystemen zijn systemen die bestaan uit hardware en software. Wat informatiesystemen over het algemeen complex maakt, is dat er veel informatie opgeslagen moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, klantcontactgegevens en aan transactiegegevens die allemaal op de juiste manier verwerkt moeten worden in het informatiesysteem zonder dat het informatiesysteem fouten geeft, gegevens verliest of bijvoorbeeld gegevens op een verkeerde manier opslaat. Als gegevens niet goed of op een verkeerde manier opgeslagen worden zal het informatiesysteem niet werkbaar zijn voor de gebruikers. Het is de taak van de systeemontwikkelaar om dit soort problemen te voorkomen.

Het programmeren van software is specialistisch werk en meestal niet eenvoudig. Vooral grote informatiesystemen kunnen nogal eens complex zijn, waardoor het gebruikersgemak soms niet optimaal is. Het is de systeemontwikkelaar die waakt over het gebruikersgemak en het is de systeemontwikkelaar die fouten oplost binnen het programma. Het werkend houden van informatiesystemen op een goede manier kan soms net zoveel werk zijn als het programmeren van informatiesystemen. Het werk van een systeemontwikkelaar betreft zeer technisch werk dat zeker niet eenvoudig is. Over het algemeen zal een systeemontwikkelaar minimaal een Hbo-opleiding genoten hebben.

Wat doet een systeemontwikkelaar:

Opleiding Informatica:

Opleidingen tot systeemontwikkelaar

Wie een carrière ambieert als systeemontwikkelaar kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding HBO-ICT. Er zijn verder geen specifieke opleidingen tot systeemontwikkelaar. Ook een universitaire studie kan als systeemontwikkelaar tot de mogelijkheden behoren, omdat het zelfstandig kunnen maken van informatiesystemen zeer complex is. Over het algemeen is het zo dat een systeemontwikkelaar over veel werkervaring moet beschikken, omdat het worden van een systeemontwikkelaar niet alleen afhankelijk is van opleidingen en/of studies. Het beroep systeemontwikkelaar komt in de praktijk ook voor op Mbo-niveau, echter zal een systeemontwikkelaar in dat geval meestal onder de verantwoordelijkheid werken van een leidinggevende. Een andere benaming voor systeemontwikkelaar kan ook zijn software engineer. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een systeemontwikkelaar werkzaam kan zijn

Een systeemontwikkelaar is over het algemeen werkzaam voor een softwareontwikkelbedrijf, die in opdracht werkzaam zijn voor verschillende opdrachtgevers. Er zijn ook redelijk veel systeemontwikkelaars werkzaam als consultant voor andere bedrijven. In alle gevallen betreft dit meestal de grotere bedrijven, instellingen en overheden, die te maken hebben met complexe software. Deze verschillende werkgevers kunnen ook voorzien zijn van eigen systeemontwikkelaars, die werkzaam zijn in loondienst. Daarnaast kan een systeemontwikkelaar werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties systeemontwikkelaar

Een van de belangrijkste competenties als systeemontwikkelaar is het analytisch kunnen denken. Daarnaast mag van een systeemontwikkelaar verwacht worden dat hij of zij een teamspeler is, omdat je meestal met veel verschillende vaklieden zal samenwerken. Omdat een systeemontwikkelaar in veel gevallen zal samenwerken binnen een team van verschillende vaklieden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn visie, creativiteit, techniek, conceptueel, nauwkeurigheid, plannen, organiseren, doorzettingsvermogen, functioneel beheer en het gestructureerd kunnen denken en werken. Daarnaast moet je vanzelfsprekend over goede ICT-kennis beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als systeemontwikkelaar

Het arbeidsmarktperspectief als systeemontwikkelaar is zeer goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en/of studie. Als systeemontwikkelaar kan je voor verschillende organisaties werkzaam zijn binnen uiteenlopende branches, waardoor het verkrijgen van werk over het algemeen geen problemen is. Net zo als andere ICT-specialist is er veel vraag naar goede systeemontwikkelaars. De doorgroeimogelijkheden als systeemontwikkelaar moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie projectleider ICT. De doorgroeimogelijkheden zijn over het algemeen wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Zoals eerder omschreven kan het beroep systeemontwikkelaar op verschillende niveaus voorkomen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris systeemontwikkelaar

Als systeemontwikkelaar kan je bij verschillenden bedrijven en organisaties werkzaam zijn, dus zijn de arbeidsvoorwaarden niet zomaar aan te geven. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een systeemontwikkelaar in loondienst verdient doorgaans tussen de 3000 en 4500 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het salaris als systeemontwikkelaar kan wel erg wisselen per bedrijf of organisatie, omdat ook de moeilijkheid van het werk erg kan verschillen.

Read this information on System developer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Systementwickler auf Deutsch.

Lea esta información sobre Desarrollador de sistemas en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Systeemontwikkelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Systeemontwikkelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl