Datatypist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een datatypist is verantwoordelijk voor het invoeren van gegevens in een computersysteem. Wat voor data een datatypist precies invoert kan verschillen per organisatie, echter zal het in de meeste gevallen gaan om persoonsgegevens, correspondentiegegevens, administratiegegevens, etiketten, titels of bijvoorbeeld cijfers, zoals prijzen. Van een datatypist mag een goede taalkennis en typevaardigheden verwacht worden. Het foutloos schrijven is een belangrijk onderdeel van het beroep datatypist. Bedrijven slaan tegenwoordig veel data op in hun administratie en deze administratie moet kloppen. Als deze informatie later niet blijkt te kloppen, zoals persoonsgegevens of factuurgegevens, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het secuur werken als datatypist is dus belangrijk, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Het beroep datatypist moet wel vrij algemeen gezien worden, omdat data betrekking kan hebben op veel verschillende gegevens. Als datatypist is het in alle gevallen wel belangrijk om gestructureerd te werken, zodat de data op de juiste manier verwerkt wordt. Vooral binnen complexe computersystemen kan het gestructureerd werken nogal eens een uitdaging zijn. Een goede datatypist moet met verschillende computersystemen kunnen werken. Het kan ook voorkomen dat documenten automatisch ingescand worden door bedrijven, die later verwerkt moeten worden door de datatypist. Het op de juiste manier verwerken van deze documenten is ook erg belangrijk. De werkzaamheden van een datatypist kunnen ook gezien worden als archivaris-werkzaamheden. Het beroep datatypist kom in de praktijk niet voor binnen alle organisaties, omdat datatypisten alleen voorkomen binnen organisaties die te maken hebben met grote hoeveelheden data. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsmaatschappijen of aan banken die te maken hebben met veel klanten.

Een datatypist kan dus gezien worden als medewerker gegevensbeheer die verantwoordelijk is voor het invoeren en bewerken van grote hoeveelheden data. De werkzaamheden van een datatypist kunnen gezien worden als de werkzaamheden van een gewone typiste, met het belangrijke verschil dat een datatypist alleen gebruikmaakt van computers en computerprogramma's om data te kunnen verwerken. Het snel en foutloos kunnen typen is erg belangrijk om dit werk goed uit te kunnen voeren. In veel gevallen zal er ook een brede kennis verwacht worden van de diverse computerprogramma's, die gebruikt worden. Het beroep datatypist vraagt ook om een goed concentratievermogen, omdat een datatypist over het algemeen lang achter de computer zal zitten en er geen fouten gemaakt mogen worden. Het op de juiste manier verwerken van data is erg belangrijk voor bedrijven, omdat andere medewerkers ook de juiste informatie moeten kunnen vinden als ze dat nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een accountmanager, die alle relevante informatie van bestaande klanten op een makkelijke manier moet kunnen vinden.

Wat doet een datatypist?

Een datatypist is dus iemand die zich bezighoudt met het invoeren, verwerken en beheren van gegevens in digitale formaten. Hun taak is om nauwkeurig en efficiënt gegevens van verschillende bronnen in te voeren in een computersysteem, databases, spreadsheets of andere digitale toepassingen. Hoewel de specifieke taken kunnen variëren afhankelijk van de werkgever en de industrie, omvat het werk van een datatypist over het algemeen het volgende:

 • Gegevensinvoer: Datatypisten voeren handmatig gegevens in vanuit verschillende bronnen, zoals papieren documenten, formulieren, digitale bestanden of audio-opnamen, in een computerprogramma of database. Ze moeten ervoor zorgen dat de ingevoerde gegevens nauwkeurig en foutloos zijn.
 • Gegevensverwerking: Datatypisten verwerken en bewerken gegevens om ze geschikt te maken voor verdere analyse of gebruik. Ze kunnen gegevens sorteren, filteren, opmaken, corrigeren of aanvullen volgens specifieke instructies of richtlijnen.
 • Kwaliteitscontrole: Het is de verantwoordelijkheid van een datatypist om de nauwkeurigheid en kwaliteit van de ingevoerde gegevens te controleren. Ze voeren controles uit om eventuele fouten of discrepanties te identificeren en corrigeren deze indien nodig.
 • Gegevensbeheer: Datatypisten kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het beheren van gegevens in databases of andere opslagsystemen. Ze organiseren en categoriseren gegevens, creëren mappen of bestanden en zorgen voor een gestructureerde opslag van informatie.
 • Rapportage: In sommige gevallen kan een datatypist rapporten genereren op basis van de ingevoerde gegevens. Ze kunnen samenvattingen, grafieken of tabellen maken om trends, patronen of statistieken te visualiseren.
 • Snelheid en nauwkeurigheid: Datatypisten moeten in staat zijn om gegevens snel en nauwkeurig in te voeren. Ze kunnen gebruikmaken van typetechnieken, sneltoetsen of andere methoden om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren.

Datatypisten spelen een belangrijke rol bij het verwerken en beheren van gegevens binnen organisaties, zoals administratieve afdelingen, onderzoeksinstituten, klantenservice bedrijven, juridische praktijken en vele andere industrieën waar gegevensinvoer en verwerking essentieel zijn voor het functioneren van de organisatie.

Werken als datatypist

Het is mogelijk dat een datatypist met verschillende collega's te maken krijgt, omdat het beroep datatypist heel ruim gezien moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een datatypist die samenwerkt met een data-analist, die verantwoordelijk is voor het verwerken van veel data. Losse data heeft voor organisaties over het algemeen geen waarde, omdat losse data niet leesbaar en/of begrijpbaar is voor organisaties. Een data-analist zal in dat geval de opdracht krijgen om losse data te verwerken, zodat er bruikbare informatie zal ontstaan. In dit specifieke geval is een datatypist dus verantwoordelijk voor het invoeren van veel losse data. Afhankelijk van de specifieke werkzaamheden is het denkbaar dat een datatypist ook te maken heeft met facturisten en acceptanten. Als datatypist ben je vaak werkzaam onder een afdelingsmanager of office manager.

Diverse taken als datatypist zijn:

 • Het aanpassen van gegevens.
 • Het archiveren van gegevens.
 • Het controleren van gegevens.
 • Het invoeren van gegevens (data) in computersystemen.
 • Het sorteren van gegevens.
 • Het vindbaar maken van gegevens.

Data invoeren:

Opleidingen tot datatypist

Er zijn geen gerichte erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep datatypist via gebruikelijke scholen. Een datatypist kan over het algemeen ook gezien worden als een administratief medewerker, echter gaan de werkzaamheden van een administratief medewerker over het algemeen wel verder dan alleen het invoeren van data in een computerprogramma. Als datatypist is het belangrijk dat je beschikt over voldoende kennis van computerprogramma's, omdat een datatypist werkzaam is met verschillende computersystemen. Het is mogelijk dat een datatypist ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. In dat opzicht is het goed denkbaar dat een datatypist wel over een gerichte opleiding moet beschikken. Het is verder niet mogelijk om een gerichte opleiding te noemen, omdat het beroep datatypist heel ruim gezien moeten worden. In sommige gevallen zal het volgen van een gerichte cursus ook voldoende zijn als datatypist. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zzp'er ben je verplicht om de financiële administratie bij te houden volgens de eisen van de Belastingdienst. Hiervoor kun je gebruikmaken van goede online boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een datatypist werkzaam kan zijn

Een datatypist is over het algemeen werkzaam voor grotere bedrijven, instellingen en overheden, die te maken hebben met veel data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemeentes, verzekeringsmaatschappijen, banken, statistiekbureaus of aan enquêtebureaus. Eigenlijk kan een datatypist overal wel werkzaam zijn, omdat grotere organisaties in alle denkbare branches voorkomen. Omdat een datatypist ook voor de overheid werkzaam is kan een datatypist in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ambtenaar.

Competenties datatypist

De belangrijkste competentie als datatypist is het gestructureerd en secuur kunnen werken, omdat dat erg belangrijk is als datatypist. Daarnaast is communicatie aan te merken als belangrijke competentie, omdat een datatypist te maken heeft met collega's en leidinggevenden. Omdat een datatypist te maken heeft met veel verschillende gegevens is integriteit ook aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als datatypist zijn energie, concentratie, motivatie, ICT-kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, plannen en overzicht. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat een datatypist de Nederlandse taal op een goede manier moet beheersen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als datatypist

Het arbeidsmarktperspectief als datatypist is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast kan het invoeren van data tot de verantwoordelijkheid behoren van andere werknemers. Lang niet alle organisaties maken specifiek gebruik van datatypisten. Het zijn alleen de grote organisaties, die te maken hebben met veel data, die gebruikmaken van fulltime datatypisten. Er zijn als datatypist over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het volgen van aanvullende opleidingen, waardoor er wel doorgroeimogelijkheden kunnen ontstaan. Het beroep datatypist moet gezien worden als een instap-beroep waarvoor een Mbo-opleiding op niveau een of twee afdoende is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris datatypist

Omdat dit werk in veel gevallen door ingehuurde studenten via een uitzendbureau gedaan zal worden zijn je arbeidsvoorwaarden dan ook in de meeste gevallen geregeld via het uitzendbureau. Er zijn dus geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Het salaris als datatypist zal doorgaans prima geregeld zijn via een uitzendbureau. Echter gaat het in de meeste gevallen wel om studentenwerk, en zal je salaris dan ook sterk afhankelijk zijn van de gewerkte uren. Een fulltime baan als datatypist levert doorgaans tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand op, afhankelijk van je leeftijd.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Datatypist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Datatypist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl