Correspondent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een correspondent is een verslaggever die in het buitenland werkzaam is voor een of meerdere omroepzenders. Een correspondent is dus een verslaggever of contactpersoon die nieuwsonderwerpen op locatie kan behandelen voor één of meerdere nieuwszenders. Over het algemeen zal een correspondent verslag doen vanuit het buitenland als er belangrijk nieuws te melden is uit het betreffende land waar de correspondent werkzaam is. Daarnaast kan het voorkomen dat een correspondent vanuit Nederland verslag doet aan Nederlandse nieuwszenders, over zijn of haar ervaringen en bevindingen. Als een correspondent veel in het buitenland werkzaam is spreekt men ook wel van een buitenlandcorrespondent. Vooral de zogenaamde nieuwscorrespondenten zijn over de hele wereld werkzaam voor omroepzenders. Dit zijn dan meestal landen of regio's waarbinnen veel nieuwswaardige activiteiten plaatsvinden. Correspondenten zijn voor de mediabranche belangrijk, omdat ze het mogelijk maken om snel te kunnen reageren op mogelijk belangrijke nieuwsontwikkelingen. Een correspondent is dus werkzaam binnen de mediabranche en kan ook gezien worden als een belangrijke communicatieadviseur voor omroepzenders. Het worden van een correspondent is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Als correspondent is het over het algemeen noodzakelijk dat je ook woont in het land van waaruit je verslag doet. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een correspondent ook kan reizen binnen verschillende landen. Het beroep correspondent moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een correspondent op verschillende manieren gespecialiseerd kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan oorlogscorrespondenten, financieel correspondenten en aan politiek correspondenten. Als correspondent kan het dus ook belangrijk zijn dat je over specifieke kennis beschikt.

Een correspondent is dus een verslaggever die in het buitenland werkzaam is. Een buitenlandcorrespondent zal over het algemeen ook woonachtig zijn in het betreffende land en grote affiniteit hebben met het land. Ook het kunnen spreken van de taal is belangrijk als correspondent. Een buitenlandcorrespondent moet dan ook gezien worden als journalist, die over veel kennis beschikt van het land of regio waar hij werkzaam is. Een correspondent hoeft niet voor één bepaalde nieuwsomroep werkzaam te zijn. De meeste correspondenten werken voor verschillende nieuwsomroepen en zijn werkzaam als ondernemer. Dit kan wel per correspondent verschillen, omdat er ook grote nieuwsomroepen zijn die wel exclusief gebruikmaken van correspondenten. Zoals eerder omschreven kan het ook belangrijk zijn dat een correspondent beschikt over unieke kennis als het specifieke onderwerpen betreft. Denk bijvoorbeeld aan een correspondent die aangemerkt kan worden als geschiedkundige, beursanalist of als politicoloog. De specialisatie als correspondent zal in veel gevallen bepalen waar je precies werkzaam bent als correspondent. Denk bijvoorbeeld aan een correspondent die aangemerkt kan worden als sinoloog.

Eén van de gevaarlijkste vormen van correspondenten is toch wel de zogenaamde oorlogscorrespondent of oorlogsverslaggever. Een oorlogscorrespondent woont doorgaans niet in een oorlogsgebied, maar kan wel voor meerdere maanden uitgezonden worden om het lokale nieuws te volgen. Het uitzenden van oorlogscorrespondenten is voor mediabedrijven belangrijk, omdat de lokale correspondent en/of verslaggever het mogelijk maakt om het lokale oorlogsnieuws te kunnen volgen op een betrouwbare manier. Vooral tijdens oorlogssituaties of lokale conflicten is het belangrijk om betrouwbare correspondenten aan het werk te hebben, die op een eerlijke manier verslag doen van de situatie. Tijdens een oorlog of conflict speelt propaganda meestal een grote rol, waardoor lang niet alle media betrouwbaar zijn.

Ambassade

Ook ambassades kunnen gezien worden als correspondenten of als ambassade correspondenten. Dit soort ambassade correspondent is niet helemaal te vergelijken met nieuwscorrespondenten, maar de werkzaamheden hebben wel degelijk raakvlakken met elkaar. Een ambassade correspondent werkt voor de overheid en niet voor mediabedrijven. Ook voor overheden en burgers is het belangrijk om lokale correspondenten of ambassade correspondenten aanwezig te hebben om de belangen van een bepaald land en burgers te kunnen behartigen. Ook diplomaten kunnen aangemerkt worden als correspondent, die namens de overheid werkzaam zijn. Dit betreft inhoudelijk wel andere werkzaamheden.

Verschillende correspondenten:

  • Ambassade correspondent
  • Financieel correspondent
  • Nieuwscorrespondent
  • Oorlogscorrespondent
  • Politiek correspondent

Wat doet een correspondent:

Beroep correspondent:

Opleidingen tot correspondent

De meeste correspondenten zullen een journalistieke opleiding genoten hebben, zoals de Hbo-opleiding Journalistiek. Maar dit hoeft niet het geval te zijn als correspondent. Correspondenten kunnen ook ingezet worden omdat ze beschikken over specifieke kennis van een bepaald land, regio of onderwerp. Een andere opleiding als correspondent is dan ook zeker denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan een Amerikacorrespondent die wellicht een journalistieke opleiding genoten heeft maar ook een studie zoals geschiedenis gevolgd kan hebben. Er zijn dus meerdere opleidingen mogelijk als correspondent. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende loodgieter. Zie ook de volgende website, waar meer informatie te vinden is over correspondenten.

Bedrijven waar een correspondent werkzaam kan zijn

Een correspondent is over het algemeen werkzaam voor mediabedrijven. Denk bijvoorbeeld aan landelijke nieuwsomroepen of aan krantenuitgevers. Het zijn over het algemeen alleen de grote mediabedrijven die correspondenten in loondienst hebben en niet de kleinere mediabedrijven. Kleinere mediabedrijven zullen eerder gebruikmaken van freelance correspondenten of nieuwsberichten van correspondenten inkopen.

Competenties correspondent

De competenties als correspondent zijn niet heel makkelijk aan te geven, omdat deze per soort correspondent kunnen verschillen. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat een correspondent communicatief gezien sterk onderlegd zal moeten zijn. Daarnaast moet een correspondent over de juiste motivatie beschikken om als correspondent werkzaam te kunnen zijn. Dit heeft vooral betrekking op het willen verhuizen naar het buitenland. Er zijn redelijk veel correspondent die zelf emigreren voor hun werkzaamheden. Met andere woorden moet het werken als correspondent een weloverwogen keuze zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, zelfstandigheid, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, energie, overleggen, kennis, plannen, samenwerken en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als correspondent

Het arbeidsmarktperspectief als correspondent is over het algemeen niet heel groot te noemen. De meeste mediabedrijven maken gebruik van vaste correspondenten, waardoor er niet heel veel vacatures te vinden zijn voor het beroep. Daarnaast zijn er redelijk veel correspondenten werkzaam als zelfstandig ondernemer, die voor verschillende mediabedrijven werkzaam kunnen zijn. De doorgroeimogelijkheden als correspondent zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en expertise. Een goede correspondent zal in de meeste gevallen al snel opgemerkt worden door de landelijke mediabedrijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris correspondent

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep correspondent, omdat je voor verschillende soorten mediabedrijven werkzaam kan zijn. Daarnaast werken er redelijk veel correspondenten als zelfstandig ondernemer. Wat een correspondent precies verdient is ook niet zomaar aan te geven. De verdiensten zijn sterk afhankelijk van je bekendheid als correspondent en het soort werkzaamheden. Daarnaast zit er een groot verschil tussen correspondenten die in een bepaald land wonen of die uitgezonden worden voor een bepaalde periode. Ook is het denkbaar dat een oorlogscorrespondent meer zal verdienen dan een financieel correspondent.

Read this information on Correspondent in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Korrespondent auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Corresponsal en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Correspondent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Correspondent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl