Judotrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep judotrainer
Wat doet een judotrainer
Is judo geschikt voor kinderen
Film: beroep judoka
Film: judo techniek
Opleidingen tot judotrainer
Bedrijven waar een judotrainer werkzaam kan zijn
Competenties judotrainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als judotrainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris judotrainer
Eigen bedrijf starten als Judotrainer
Boekhoudprogramma vergelijken Judotrainer

Beroep judotrainer

Een judotrainer geeft judoles aan cursisten die de zelfverdedigingskunst judo willen aanleren. Judo is van oorsprong een Japanse zelfverdedigingskunst, die ook gezien kan worden als een vechtsport. In de meeste gevallen zal een judotrainer in groepsverband les geven, maar individuele lessen komen binnen de judosport ook voor. Binnen het judo maakt men hoofdzakelijk gebruik van werptechnieken en controletechniek om de tegenstander te verslaan. Denk hierbij aan beenworpen, schouderworpen, heupworpen, armworpen en offerworpen. Een offerworp is een worp waarbij de judoka zich laat vallen tijdens het uitvoeren van de worp, met als bedoeling de tegenstander te vloeren. Iemand die judosport beoefent, noemt men deze ook wel een judoka. Als judotrainer geef je dus les aan leerlingen die judo willen beoefenen. Een judotrainer is een coach voor leerlingen en helpt ze beter te worden in judo door het geven van trainingen. Judo is een populaire sport, waarbinnen veel mensen op verschillende niveaus actief zijn. Naast het volwaardig willen beheersen van judo kan een judotrainer meestal andere lessen verzorgen, zoals op het gebied van zelfverdediging of weerbaarheidscursussen. Ook voor jonge kinderen kan judo een nuttige sport zijn met betrekking tot weerbaarheid en het vergroten van hun zelfvertrouwen. Binnen dit soort groepen draait het lang niet altijd om het worden van een goede judoka, maar wel om zelfvertrouwen. Judo is een bijzondere vechtsport en/of zelfverdedigingssport te noemen, omdat het binnen het judo draait om het uitschakelen van de tegenstander zonder deze te verwonden. Het slaan en schoppen is dan ook verboden binnen de judosport, maar leerlingen wordt over het algemeen wel aangeleerd om zich hiertegen te kunnen verdedigen. Binnen de judosport maken de judoka's gebruik van verschillende kleuren judobanden om het niveau als judoka aan te geven. De zwarte band is binnen judo het hoogst haalbare niveau.

Wat doet een judotrainer

Een judotrainer is dus een sportinstructeur die zich gespecialiseerd heeft in de zelfverdedigingskunst judo. Als judotrainer kan je te maken krijgen met verschillende judoka's, zoals jeugd judoka's en volwassen judoka's. Een judotrainer is in alle gevallen verantwoordelijk voor het trainen van judoka's met de bedoeling de judoka's naar een hoger niveau te brengen. Dit doet een judotrainer door het intensief trainen met de verschillende judoka's. Judotrainingen worden gehouden op speciale judomatten, die het vallen als judoka makkelijk maken. Binnen de judosport is het de bedoeling dat de judoka's elkaar eerst groeten voordat een training of judowedstrijd kan beginnen. Dit is ook het geval als we spreken van een gewone judo training. Binnen de judosport is het op de juiste manier opwarmen erg belangrijk om blessures en/of verwondingen te voorkomen. De opwarming binnen het judo bestaat over het algemeen uit het uitvoeren van verschillende valoefeningen en uit het uitvoeren van voorwaartse rollen. Ook is de judotrainer meestal verantwoordelijk voor het organiseren van verschillende wedstrijden waaraan de judoka's kunnen deelnemen.

Is judo geschikt voor kinderen

Judo is uitermate geschikt voor kinderen, omdat kinderen veel aan het judo kunnen hebben. Vooral voor kinderen die moeten werken aan hun weerbaarheid is judoles ideaal. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die zwak zijn, weinig zelfvertrouwen hebben of regelmatig gepest worden. Voor dit soort kinderen is judoles vaak nuttig. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden dat pedagogen regelmatig aan ouders adviseren om hun kind op judoles te doen. Voor dit soort kinderen bestaan er tegenwoordig speciale judolessen, die gericht zijn op het verhogen van de weerbaarheid. Ook voor kinderen die agressief zijn kan judo heel nuttig zijn, omdat kinderen leren omgaan met hun agressie. Judo is een beschaafde sport waarbij het niet de bedoeling is om elkaar te blesseren. Opvoedkundig gezien kan het dus nuttig zijn om kinderen aan te melden voor judo. Ook voor het overwinnen van angsten is judo zeer geschikt.

Film: beroep judoka

Film: judo techniek

Opleidingen tot judotrainer

Wie een carrière ambieert als judotrainer kan kiezen uit verschillende lerarenopleidingen, zoals de opleiding judoleraar A en de judoleraar B, die afgesloten worden met een examen Proeve van bekwaamheid (PVB). Binnen deze opleidingen is er onder andere aandacht voor het plannen van lessen, het verzorgen van lessen en didactische vaardigheden als leraar. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen de website Judo Bond Nederland. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een judotrainer werkzaam kan zijn

Als judotrainer kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten clubs of sportverenigingen of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld binnen een sportschool. Daarnaast kan een judotrainer hobbymatig actief zijn.

Competenties judotrainer

De belangrijkste competentie van een judotrainer is dat je een allround vakman of vakvrouw bent binnen de judosport. Daarnaast zul je moeten beschikken over didactische vaardigheden, omdat deze belangrijk zijn als leraar. Ook communicatie is aan te merken als belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met veel verschillende judoka's en ouders. Als je werkzaam bent als ondernemer of parttime ondernemer zal je ook moeten kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, passie, inzicht, coachen, plannen, organiseren, leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als judotrainer

Het arbeidsmarktperspectief als judotrainer is over het algemeen redelijk te noemen. Er zijn redelijk veel mensen werkzaam als judotrainer, echter betreft dit lang niet allemaal fulltime banen als judotrainer. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden als judotrainer, anders dan het mogen begeleiden of trainen van beroepssporters.

Arbeidsvoorwaarden en salaris judotrainer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als judotrainer, omdat een judotrainer voor verschillende soorten organisaties en verengingen werkzaam kan zijn. Over het algemeen zal een judotrainer onder de cao Sport vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep judotrainer, omdat het salaris erg kan verschillen per soort werkgever. Daarnaast zijn de meeste judotrainers niet fulltime werkzaam als judotrainer en kan een judotrainer ook hobbymatig actief zijn.

Eigen bedrijf starten als Judotrainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Judotrainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Judotrainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Judotrainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Judotrainer.

Mijnzzp.nl