Videograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Beroep videograaf

Een videograaf is iemand die verantwoordelijk is voor het maken en bewerken van videobeelden. Als videograaf maak je meestal verschillende soorten opnames door het gebruik van een videocamera en ben je ook verantwoordelijk voor het bewerken van de videobeelden met behulp van een edit programma. Het op de juiste manier bewerken van videomateriaal is niet eenvoudig en vereist de nodige kennis en creativiteit. Een andere benaming voor videograaf is soms ook wel video-editor. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een videograaf het beste omschrijven als het volledig verzorgen van filmproducties. Het belangrijkste verschil tussen een videograaf en een cameraman is dat een videograaf verantwoordelijk is voor de gehele productie. Dit houdt in dat een videograaf zelfstandig moet kunnen werken met verschillende programma's om videomateriaal tot een bruikbaar geheel te kunnen verwerken. Dit is een belangrijk verschil met het beroep cameraman, omdat een cameraman doorgaans in teamverband werkt. Denk bijvoorbeeld aan een cameraman die ook gebruikmaakt van een verlichtingsspecialist en geluidsman. Als videograaf ben je zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van de juiste belichting en geluid. Het beroep videograaf kent verder geen vaste beroepsomschrijving, omdat je ingezet kan worden voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bedrijfsfilms, het maken van een bruidsvideo of het maken van algemene promotievideo's. De meeste videograven zijn vandaag de dag werkzaam als zelfstandig ondernemer en het is denkbaar dat een videograaf ook andere werkzaamheden zal uitvoeren. Vanzelfsprekend moet een videograaf precies weten welke filmtechnieken het beste toegepast kunnen worden en hoe de beelden uiteindelijk het beste gemonteerd moeten worden om tot een professionele productie te komen. Een videograaf is dus een allround filmproductie specialist.

Werken als videograaf

Het beroep van videograaf is dus een samengesteld beroep dat verband houdt met verschillende vakgebieden. Daarom kan een goede videograaf worden beschouwd als een allround AV-specialist of filmproductie specialist. Het beroep van videograaf kent verder geen beroepsbescherming, wat betekent dat iedereen zichzelf mag uitgeven als videograaf. Zoals eerder beschreven, zijn de meeste videograven werkzaam als zelfstandig ondernemer en is het denkbaar dat een videograaf ook andere werkzaamheden kan uitvoeren. Daarnaast hebben videograven doorgaans te maken met diverse onderwerpen en zijn ze inzetbaar voor verschillende filmproducties. Uiteraard is het mogelijk dat een videograaf zich specialiseert binnen bepaalde vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van luchtopnames met behulp van een drone camera.

Is er veel vraag naar videograven?

Het beroep van videograaf is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat videoproducties steeds belangrijker worden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van online marketing door middel van videoproductie. Ook maken steeds meer bedrijven gebruik van videoproductie om hun naamsbekendheid te vergroten. Hierdoor is er een groeiende vraag naar videograven en komt het beroep steeds vaker voor. Ook is er steeds meer vraag naar specialisten op het gebied van het bewerken van videobeelden. Een videograaf doet bijvoorbeeld meer dan alleen het monteren van losse filmfragmenten. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van speciale effecten en het gebruik van de juiste achtergrondmuziek. Creativiteit speelt een belangrijke rol bij al deze verschillende werkzaamheden om tot een hoogwaardige productie te komen.

Kan iedereen videograaf worden?

In principe kan iedereen die begrijpt hoe je mooie opnames maakt videograaf worden. Het maken van professionele opnames vereist echter de nodige kennis en ervaring. Natuurlijk is het ook mogelijk om met relatief eenvoudige producties te beginnen en zo meer ervaring op te doen. Op die manier kan iedereen als zelfstandig videograaf starten. Het is ook een optie om eerst voor jezelf eigen filmproducties te maken die je kunt tonen aan potentiële klanten. Daarnaast is het van belang om op de hoogte te zijn van alle bewerkingssoftware, omdat er tegenwoordig veel mogelijkheden zijn op het gebied van videoproductie.

Enkele taken als videograaf:

  • Het opstellen van offertes.
  • Het maken van filmproducties.
  • Het nabewerken van beeldfragmenten.
  • Het toepassen van effecten en geluid.
  • Het compleet opleveren van filmprojecten.

AV-specialist:

Opleidingen tot videograaf

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep van videograaf. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-opleiding video-editor en de hbo-opleiding Regie. Natuurlijk kan een videograaf ook een autodidact (zelfstudie) zijn die zichzelf heeft bijgeschoold. Daarnaast is het mogelijk om verschillende relevante cursussen te volgen om aan de slag te gaan als videograaf. Dit kan variëren van een basiscursus tot meer gespecialiseerde cursussen. Omdat je meestal werkzaam zult zijn als ondernemer, is het ook belangrijk om kennis te hebben van het starten van een eigen bedrijf om het ondernemersrisico voor jezelf te beperken.

Bedrijven waar een videograaf werkzaam kan zijn

Een videograaf is over het algemeen niet in loondienst werkzaam, hoewel dit per videograaf kan verschillen. Er zijn namelijk ook voldoende grotere bedrijven die zelfstandig videoproducties maken. Meestal zal een videograaf werkzaam zijn als zzp'er en voor verschillende opdrachtgevers werken. Het beroep videograaf komt in loondienst niet veel voor.

Competenties videograaf

De belangrijkste competentie van een videograaf is dat hij of zij kan worden beschouwd als een allround specialist. Als videograaf ben je verantwoordelijk voor verschillende taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren. Een goede videograaf moet dus breed inzetbaar zijn voor diverse filmproducties. Ook is het erg belangrijk om over een gezonde basis aan creativiteit te beschikken, aangezien dit belangrijk is voor de meeste producties. Algemeen belangrijke vaardigheden zijn motivatie, energie, inzicht, aanpassingsvermogen, zelfstandigheid, communicatie, innovatie en bijscholing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als videograaf

Als videograaf heb je meestal niet echt te maken met arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste videograven werkzaam zijn als ondernemer. In dat opzicht kan het arbeidsmarktperspectief niet echt als gunstig worden beschouwd. Als zelfstandig ondernemer zijn de marktomstandigheden over het algemeen echter wel goed. Er is namelijk steeds meer vraag naar videograven, en het binnenhalen van voldoende opdrachten is meestal geen probleem wanneer je werkt aan je naamsbekendheid. De doorgroeimogelijkheden als videograaf moeten worden gezien als het opbouwen van een goede reputatie binnen de productiebranche. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris videograaf

Als videograaf ben je meestal werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je zelf de arbeidsvoorwaarden. Wanneer je in loondienst werkt, val je over het algemeen onder de cao Beeld en Geluid, de cao Omroeppersoneel of bijvoorbeeld de cao Media en Cultuur. Een videograaf in loondienst verdient over het algemeen een salaris tussen de € 2.400 en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende videograaf hanteert over het algemeen een uurtarief tussen € 60 en € 100 per uur. Het is mogelijk dat een videograaf werkt met vastgestelde prijzen voor een videoproductie. Zeer ervaren videograaf kunnen vanzelfsprekend ook een aanzienlijk hoger uurtarief hanteren.

Eigen bedrijf starten als Videograaf

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Videograaf, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Videograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Videograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Videograaf.

Mijnzzp.nl