Journalist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Journalist?

Een journalist is een redactiemedewerker die relevante of interessante nieuwsfeiten verzamelt die over nieuwswaarde beschikken. Wat deze nieuwswaarde precies inhoudt kan verschillen per onderwerp. Het beroep journalist moet vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende soorten journalisten zijn zoals onderzoeksjournalisten, bedrijfsjournalisten, radiojournalisten, televisiejournalisten en roddelblad journalisten. Een journalist kan dan ook voor uiteenlopende soorten bedrijven binnen de media werkzaam zijn. Het is dus niet zo dat alle journalisten voor de bekende kranten werkzaam zijn. Er bestaan verschillende soorten bedrijven waarbinnen journalisten werkzaam kunnen zijn. Als journalist voer je over het algemeen verschillende werkzaamheden uit, zoals het interviewen van mensen, het raadplegen van bronnen, het controleren van bronnen en het opstellen van artikelen. Als journalist is het in alle gevallen erg belangrijk om relevante en waargebeurde nieuwsberichten naar buiten te brengen die ook over nieuwswaarde moeten beschikken. Een journalist is dus werkzaam binnen de journalistiek, wat het beste omschreven kan worden als het verslag doen van nieuws. De belangrijkste onderwerpen binnen de journalistiek zijn over het algemeen economie, veiligheid en politiek. Zoals eerder omschreven komt het beroep journalist op verschillende manieren voor en kan een journalist zich ook specialiseren binnen bepaalde vormen van journalistiek. In alle gevallen is een journalist wel verantwoordelijk voor het vergaren van nieuwsfeiten over recente gebeurtenissen, die het algemeen belang dienen. Afhankelijk van het onderwerp kan het als journalist belangrijk zijn om op een brede manier onderzoek uit te voeren. In dat geval hebben we het vaak over een onderzoeksjournalist.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Journalist

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Journalist

Welke opleiding is nodig om Journalist te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Journalist? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Journalist

Wat is het salaris en tarief van een Journalist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Journalist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Journalist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Journalist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl