Team Mijnzzp

Wat doet een Medewerker verslavingszorg?

Een medewerker verslavingszorg is een hulpverlener, die zich gespecialiseerd heeft in het begeleiden en helpen van mensen, die te maken hebben met een verslaving. Welke werkzaamheden een medewerker verslavingszorg precies uitvoert, is afhankelijk van de specialisatie als hulpverlener. Een verslaving kan voor mensen een groot probleem zijn, dat het dagelijks functioneren ernstig kan beïnvloeden. Het verslaafd raken gaat meestal geleidelijk en wordt vaak ontkend totdat het eigenlijk te laat is. Er zijn verschillende soorten verslavingen, die allemaal op hun eigen manier het functioneren van mensen beperken. Het is bij een verslaving belangrijk om te erkennen dat er sprake is van een verslaving, voordat iemand echt geholpen kan worden om van de verslaving af te komen. Meestal is er veel hulp nodig van familie, vrienden of zorgverleners voordat iemand inziet dat de verslaving echt een probleem is geworden. Het erkennen van een verslaving is eigenlijk de belangrijkste stap voordat er gewerkt kan worden aan een oplossing. Een verslaving is een chronische hersenziekte, die in veel gevallen niet zelfstandig opgelost kan worden. Als verslaafde is het dan ook belangrijk om professionele hulpverlening te zoeken. Het is niet zo dat alle vormen van verslavingen het leven van mensen extreem ontregelen. Denk bijvoorbeeld ook aan een rookverslaving of aan een eetverslaving, die niet direct invloed hoeven te hebben op het dagelijks functioneren van mensen. Het beroep medewerker verslavingszorg moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een medewerker verslavingszorg over verschillende verantwoordelijkheden kan beschikken, afhankelijk van het specifieke beroep. Ook het opleidingsniveau van een medewerker verslavingszorg kan verschillen per specifiek beroep. Daarnaast kan een medewerker verslavingszorg te maken krijgen met specifieke vormen van verslaving. Het beroep medewerker verslavingszorg komt in de praktijk voor op Mbo-niveau tot universitair niveau.

Lees verder...

Opleiding tot Medewerker verslavingszorg

Welke opleiding is nodig om Medewerker verslavingszorg te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Medewerker verslavingszorg? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudprogramma vergelijken Medewerker verslavingszorg

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker verslavingszorg bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl