Bedrijfsmaatschappelijk werker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfsmaatschappelijk werker is iemand die ingezet kan worden als een medewerker problemen heeft en daardoor minder functioneert. Deze problemen kunnen om allerlei verschillende redenen ontstaan zijn, zoals privé problemen, problemen op het werk, financiële problemen of bijvoorbeeld door een ziekte. Als iemand problemen heeft op het werk kan een bedrijfsmaatschappelijk werker uitkomst bieden. De meeste bedrijfsmaatschappelijk werkers hebben ook ervaring op het gebied van mediaton en fungeren ook als vertrouwenspersoon. Een bedrijfsmaatschappelijk werker kan mensen doorverwijzen naar andere specialisten, zoals naar een bedrijfsarts of een psycholoog als dit nodig mocht zijn. Het beroep bedrijfsmaatschappelijk werker is zeer divers te noemen, omdat je als bedrijfsmaatschappelijk werker met verschillende soorten mensen en problemen te maken kan krijgen. Een bedrijfsmaatschappelijk werker moet dan ook gezien worden als een soort bedrijfshulpverenlener.

De taken die een maatschappelijk werker heeft zijn vrij divers en worden per geval anders ingezet. De maatschappelijk werker zal proberen te achterhalen welke problemen er precies bij iemand spelen om deze zo goed en gericht mogelijk te kunnen helpen oplossen. Dit kan ook betekenen dat er met andere mensen binnen het bedrijf of thuis gesproken dient te worden om een compleet beeld te krijgen. De maatschappelijk werker speelt een bemiddelende rol en probeert samen met de cliënt en anderen naar een oplossing te werken. De voortgang wordt in een verslag bijgehouden en besproken met de cliënt om samen te bekijken waar er mogelijk nog verbeteringen nodig of mogelijk zijn.

Een maatschappelijk werker heeft nogal wat vaardigheden nodig om zijn werk te kunnen uitvoeren. Iedereen is anders en hier dient op ingespeeld te worden. Zo is het belangrijk dat de maatschappelijk werker goed kan luisteren en iemand kan doorgronden omdat iemand wellicht niet snel zijn echte problemen op tafel gooit. Door veel te luisteren en de juiste vragen te stellen probeert men achter de echte problemen te komen. Hiervoor is het belangrijk dat de maatschappelijk werker veel geduld en inlevingsvermogen heeft. Om als maatschappelijk werker aan het werk te kunnen is het nodig een opleiding te volgen op Hbo-niveau. De opleiding tot maatschappelijk werker is op diverse scholen te volgen.

Bedrijfsmaatschappelijk werker:

Opleidingen tot bedrijfsmaatschappelijk werker

Wie als bedrijfsmaatschappelijk werker wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volgen. Deze opleiding is via diverse Hbo-scholen te volgen en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Er is ook een beroepsvereniging voor bedrijfsmaatschappelijk werkers, namelijk het platform voor maatschappelijk werkers. Het beroep heeft raakvlakken de beroepen professional organizer en loopbaanadviseur. Het kan wel zijn dat deze beroepen qua opleidingsniveau en verantwoordelijkheden anders zijn dan het beroep bedrijfsmaatschappelijk werker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een bedrijfsmaatschappelijk werker werkzaam kan zijn

Als bedrijfsmaatschappelijk werker met een afgeronde Hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) kan je bij verschillende soorten bedrijven, instellingen of overheden werkzaam zijn, zoals in de verslavingszorg, gevangenissen, jeugdzorg en in het bedrijfsleven, zoals een bedrijfsmaatschappelijk werker. Er zijn ook relatief veel bedrijfsmaatschappelijk werkers werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen de branche.

Competenties bedrijfsmaatschappelijk werker

Als bedrijfsmaatschappelijk werker spelen je communicatieve vaardigheden een belangrijke rol binnen het beroep. Het kunnen luisteren, bespreken en het overleggen met cliënten is erg belangrijk om tot resultaten te kunnen komen. Daarnaast moet je inlevingsvermogen hebben en zal je stressbestendig moeten zijn. Maar ook daadkracht en doorzettingsvermogen zijn niet onbelangrijk als bedrijfsmaatschappelijk werker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsmaatschappelijk werker

Er is een groeiende vraag naar bedrijfsmaatschappelijk werkers vanuit bedrijven, overheden en andere instellingen. Omdat steeds meer mensen sneller hulp aangeboden krijgen is er als bedrijfsmaatschappelijk werker voldoende arbeidsmarktperspectief, en is het verkrijgen van werk doorgaans geen enkel probleem, mits je de juiste opleidingen genoten hebt. De doorgroeimogelijkheden als bedrijfsmaatschappelijk werker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen de organisatie, of het verder specialiseren binnen je vakgebied. Maar ook het starten van je eigen bedrijf kan natuurlijk gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsmaatschappelijk werker

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je als bedrijfsmaatschappelijk werker bij verschillende bedrijven, instellingen of overheden werkzaam kan zijn met uiteenlopende arbeidsvoorwaarden. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een bedrijfsmaatschappelijk werker in loondienst met een Hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3700 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verantwoordelijkheden. Over het algemeen zal het bedrijfsleven beter betalen dan de overheid. Een bedrijfsmaatschappelijk werker werkzaam als zelfstandig ondernemer werkt doorgaans per opdracht en niet per uur. Dit kan natuurlijk wel verschillen per bedrijf.

Mijnzzp.nl