Opleiding tot Jongerenwerker

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingPedagogiek (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg

De Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg binnen de sector zorg & welzijn is een passende Mbo-opleiding voor toekomstig hulpverleners, zoals jongerenwerkers. De Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg is via de meeste scholen via de zogenaamde BOL-vorm en de BBL-vorm te volgen. Tijdens een BOL-opleiding zal je minimaal zestig procent van de opleiding doorbrengen op school en de rest van de tijd stage lopen bij erkende leerbedrijven, zoals bij de jeugdhulpverlening of bij een justitiële jongereninrichting. Via de BBL-vorm zal je over het algemeen vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week naar school gaan voor de verschillende theorielessen. In de meeste gevallen zal je bij de BBL-vorm zelf op zoek moeten naar een erkend leerbedrijf waarbinnen je de opleiding kan volgen. Tijdens de opleiding leer je onder andere kinderen te begeleiden, kinderen op te vangen, kinderen stimuleren, het herkennen van kindermishandeling, ouders ondersteunen, het maken en uitvoeren van een plan van aanpak en het coördineren van beleidsmatige taken. Op school krijg je vakken als Nederlands, Engels, rekenen, opvoeden & ondersteunen, planmatig werken, het verlenen van zorg en het vak, loopbaan en burgerschap. Daarnaast zal er binnen de opleiding uitgebreid aandacht besteed worden aan je communicatieve vaardigheden, omdat deze belangrijk zijn als pedagogisch medewerker.

Opleidingsduur en niveau pedagogisch medewerker jeugdzorg

De Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg zal over het algemeen drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. Wie voor deze opleiding wenst te kiezen moet zich eerst goed afvragen of deze opleiding wel bij hem past, omdat je binnen de jeugdzorg ook voor vervelende situaties kan komen te staan.

Vervolgopleidingen pedagogisch medewerker jeugdzorg

Na het afronden van de Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding pedagogiek. De hbo-opleiding pedagogiek zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen en is zeker geen makkelijke opleiding te noemen. Ook de hbo-opleiding jeugdzorg is natuurlijk geschikt.

Vooropleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg niveau vier. Daarnaast moet je minimaal zestien jaar oud zijn voordat je aangenomen zal worden voor deze opleiding. De meeste scholen zullen eerst een intakegesprek houden met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij je past. Het werken binnen de jeugdzorg zal niet voor iedereen weggelegd zijn, omdat de omstandigheden emotioneel en fysiek nogal eens zwaar kunnen zijn.

Mijnzzp.nl