Opleiding tot Opvoedondersteuner

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau pedagogiek
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingPedagogisch Medewerker Jeugdzorg
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding pedagogiek

Tijdens de Hbo-opleiding pedagogiek leer je als professional vanuit verschillende perspectieven naar de ontwikkeling en opvoeding van kinderen/jongeren te kijken. Denk hierbij aan kinderen met een normale ontwikkeling en kinderen met een ontwikkelingsachterstand of gedragsstoornis. Eén van de belangrijkste aandachtspunten van deze opleiding is het opbouwen van het inzicht als professional hoe je kinderen veilig en gezond kunt laten opgroeien, en dat je begrijpt hoe je dit het beste kan realiseren. De opleiding pedagogiek moet bij je passen, omdat je als hulpverlener regelmatig voor vervelende en moeilijke beslissingen zal komen te staan. Daarnaast kan je binnen deze beroepsgroep te maken krijgen met agressie. Het eerste jaar van de opleiding moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar om te bekijken of deze opleiding wel bij je past. Vanaf het eerste leerjaar zal je binnen deze opleiding ook al stage gaan lopen, om voldoende praktijkervaring op te bouwen en om te bekijken of deze opleiding ook echt bij je past.

De hoofdfase van de opleiding pedagogiek zal vanaf het tweede leerjaar beginnen, waarbinnen je opnieuw stage zal lopen, die steeds verder uitgebreid zal worden gedurende de opleiding. Tijdens de opleiding krijg je vakken als pedagogiek, opvoedondersteuning, psychologie, communicatie met kinderen, onderzoeksmethoden, sociologie, kinderopvang, jeugdzorg, ontwikkelingspsychologie, onderwijs en management. Vanaf het tweede leerjaar zal er ook een minor gekozen moeten worden, zoals de minor risicojongeren of de minor autisme. Een minor moet gezien worden als een specialistenopleiding, die in grote mate zal bepalen waar je later precies aan het werk kan gaan. De studie pedagogiek moet je afronden met een afstudeeropdracht.

Opleidingsduur en niveau pedagogiek

De Hbo-opleiding pedagogiek zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen maar is met de juiste vooropleidingen meestal ook sneller af te ronden. De Hbo-opleiding pedagogiek is een redelijk zware opleiding te noemen, die bij je moet passen. Dit omdat het werken met kinderen die gedragsstoornissen hebben of andere beperkingen emotioneel en fysiek natuurlijk nogal eens zwaar kan zijn.

Vervolgopleidingen pedagogiek

Na de Hbo-opleiding pedagogiek is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding pedagogiek

De meeste hogescholen verwachten minimaal een passende vooropleiding op Mbo-niveau vier, zoals de Mbo-opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg. Maar natuurlijk kan je ook met een havo- of vwo-diploma toegelaten worden tot de Hbo-opleiding pedagogiek.

Mijnzzp.nl