Proces engineer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een proces engineer is een hoogopgeleide techneut die verantwoordelijk is voor diverse werkzaamheden, zoals het ontwerpen van installaties, het verbeteren van installaties en het analyseren van processen, die hierbij komen kijken. Daarnaast fungeert een proces engineer als belangrijke schakel met de werkvloer met betrekking tot medewerkers, die de bedachte ideeën daadwerkelijk uitvoeren. Binnen een industriële omgeving zal de proces engineer dan ook veel te maken hebben met machineoperators, procesoperators en/of de procestechnoloog. Het is de proces engineer die samen met de andere medewerkers van de afdeling engineering nieuwe ideeën uitwerkt en hiervan werkbare technische tekeningen maakt. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een proces engineer het beste omschrijven als iemand, die nieuwe machines en/of installaties ontwikkelt, die door de industrie gebruikt kunnen worden om bepaalde handelingen uit te kunnen voeren. Naast nieuwe machines kan het om verbeteringen gaan aan bestaande machines en/of installaties. Omdat een proces engineer meestal complexe machines en/of installaties zal bedenken en uitwerken is het erg belangrijk dat de machines en/of installaties uiteindelijk werken, zoals dit bedacht is door de afdeling engineering. Op de werkvloer kan er dan ook sprake zijn van een procestechnoloog, die de werking van de machines en/of installaties monitort. Een procestechnoloog zal in dat geval veel overleggen met de proces engineer over zijn of haar bevindingen. Als er geen sprake is van een procestechnoloog kunnen deze werkzaamheden ook uitgevoerd worden door de proces engineer zelf of een andere medewerker binnen de organisatie. Een van de belangrijkste taken van een proces engineer is het continu monitoren en analyseren van het proces met als doel het proces uiteindelijk te optimaliseren.

Een proces engineer is dus een hoogopgeleide techneut, die eigenlijk ook aangemerkt kan worden als soort innovatiemedewerker. Het verbeteren van bestaande en nieuwe machines en/of installaties heeft alles te maken met innovatie. In dat opzicht kan een proces engineer ook aangemerkt worden als automatiseringsmedewerker of als werktuigbouwkundige. Over het algemeen zal een proces engineer samenwerken met diverse andere engineers, zoals een software engineer en elektrotechnisch ingenieur. Deze engineers werken meestal onder de verantwoordelijkheid van de proces engineer. Al deze verschillende engineers zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van nieuwe en/of bestaande productieprocessen, waardoor het uiteindelijke rendement verhoogd wordt. Het is niet zo dat een proces engineer alleen verantwoordelijk is voor het aanpassen of verbeteren van machines en/of installaties, omdat de werkzaamheden breder gezien moeten worden. Een proces engineer is verantwoordelijk voor alle processen die te maken hebben met het productieproces. Dit kan bijvoorbeeld ook inhouden dat de proces engineer zal overleggen met externe leveranciers om het productieproces verder te kunnen verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beter afstemmen van de voorraadbeheer van externe leveranciers.

Productieproces verbeteren

Zoals eerder omschreven zal een proces engineer over het algemeen ook regelmatig op de werkvloer te vinden zijn. Op de werkvloer zal de proces engineer te maken hebben met machineoperators, procesoperators en de eventuele procestechnoloog. Dit zijn allemaal vaklieden die rechtstreeks te maken hebben met het productieproces. Deze vaklieden weten dan ook vaak precies welke handelingen anders moeten of juist beter kunnen. Als proces engineer kan het dan ook erg belangrijk zijn om regelmatig de werkvloer te bezoeken. Daarnaast heeft een proces engineer te maken met andere specialisten en leidinggevenden binnen de organisatie. Het verbeteren van productieprocessen is maatwerk dat per organisatie kan verschillen. Het verbeteren van productieprocessen heeft niet alleen te maken met productiesnelheid, omdat dit ook betrekking kan hebben op nauwkeurigheid en/of flexibiliteit.

Diverse werkzaamheden van een proces engineer:

  • Het analyseren en monitoren van processen.
  • Het fungeren als vraagbaak voor andere medewerkers.
  • Het ontwerpen van installaties.
  • Het opstellen van een procesontwerp.
  • Het opstellen van verbetervoorstellen.
  • Het overleggen met andere engineers en de directie.
  • Het samenstellen van CFD-simulaties (wanneer nodig).
  • Het samenstellen van een procesbeschrijving.

Beroep project engineer:

Proces engineer:

Opleidingen tot proces engineer

Wie een carrière ambieert als proces engineer zal een opleiding moeten volgen aan een hogere technische school. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-opleiding werktuigbouwkunde of aan de hbo-opleiding Operations Engineering. Deze verschillende hbo-opleiding zijn ook te volgen op universitair niveau. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep proces engineer, omdat er veel verschillende specialisaties bestaan als engineer. Zie voor mee informatie ook het beroep ingenieur. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een proces engineer werkzaam kan zijn

Een proces engineer kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven die wel binnen de industriële sector vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chemiebedrijven, transportbedrijven, technische bedrijven of aan de voedingsmiddelenindustrie. Het zijn over het algemeen alleen de grotere bedrijven waar een proces engineer werkzaam zal zijn. Daarnaast kan een proces engineer werkzaam zijn voor fabrikanten, die te maken hebben met productieprocessen. Het is mogelijk dat dat een proces engineer aangemerkt kan worden als consultant.

Competenties proces engineer

De belangrijkste competentie van een proces engineer is dat hij of zij beschikt over zeer goed technisch inzicht, omdat het vakgebied daar om draait. Daarnaast moet een proces engineer met P&ID kunnen werken op de computer zodat deze technische tekeningen kan maken. P&ID staat voor piping and instrumentation diagram of proces and instrumentation diagram. Met andere woorden zal een proces engineer goed met computers en computerprogramma's moeten kunnen werken. Een andere belangrijke competentie is weer dat een proces engineer innovatief zal moeten zijn, omdat een proces engineer regelmatig tegen problemen zal aanlopen. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, samenwerken, doorzettingsvermogen, vakkennis, inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als proces engineer

Het arbeidsmarktperspectief van een proces engineer is over het algemeen goed te noemen als je over de juiste opleidingen en/of studies beschikt. Over het algemeen zal hoger opgeleid technisch personeel geen enkele moeite hebben met vinden van werk. De industrie zit over het algemeen te springen om goede vaklieden. Daarnaast kan een proces engineer werkzaam zijn voor ingenieursbureaus. De doorgroeimogelijkheden van een proces engineer kunnen gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies operationeel manager of lead engineer. Een lead engineer kan gezien worden als projectleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris proces engineer

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden omdat je als proces engineer voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een proces engineer zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker denkbaar binnen bepaalde branches.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Proces engineer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Proces engineer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl