Lead engineer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lead engineer is een manager en/of projectleider die verantwoordelijk is voor het aansturen van diverse engineers, die toebehoren tot een bepaald technisch project. Omdat de benaming lead engineer vrij algemeen is kan een lead engineer ook andere benamingen gebruiken, zoals lead engineer software, lead engineer piping, lead engineer werktuigbouwkunde of lead engineer electrical, afhankelijk van het specifieke werkgebied als lead engineer. Een lead engineer is dus verantwoordelijk voor het aansturen van een team van engineers. Over het algemeen is er sprake van een lead engineer als het complexe processen betreft, die op een professionele manier begeleid moeten worden om tot het beste resultaat te kunnen komen. Werkzaamheden die toebehoren tot een lead engineer zijn bijvoorbeeld het verzorgen van de technische specificaties, het begeleiden van medewerkers, het controleren en monitoren van de werkzaamheden en het regelmatig overleggen met de opdrachtgever. Daarnaast is een lead engineer meestal verantwoordelijk voor het bewaken van het budget en het opvragen en beoordelen van offertes. Het beroep lead engineer is over het algemeen alleen voorbehouden aan engineers die beschikken over veel ervaring. Als lead engineer ben je over het algemeen ook eindverantwoordelijk bij de uitvoer van projecten. Het beroep lead engineer is dan ook een beroep waarbinnen je te maken heeft met grote verantwoordelijkheden. Over het algemeen zal een lead engineer een projectgroep aansturen van verschillende engineers. Afhankelijk van het project en de werkgever is het prima denkbaar dat de lead engineer zelf verantwoordelijk is voor het ontwerpen van installaties. Andere benamingen voor lead engineer kunnen ook zijn projectleider, teamleider of bijvoorbeeld unitmanager.

Een lead engineer is dus verantwoordelijk voor het ontwikkelen van machines, installaties, software of bijvoorbeeld deelsystemen samen met andere engineers. In veel gevallen betreft het uitermate complexe werkzaamheden die eigenlijk niet fout mogen lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van technische installaties die niet uit mogen vallen door aanpassingen. Vooral binnen de infrastructuur en de industrie is dit in veel gevallen complex. Denk aan een luchthaven die stil komt te liggen wanneer de luchtverkeersleiding niet meer kan communiceren met vliegers of aan de NS. Een ander voorbeeld kan weer zijn fabrieksinstallaties die moeten blijven draaien. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de lead engineer om dit te voorkomen. Omdat een lead engineer in de meeste gevallen te maken heeft met complexe projecten, waarbinnen meerdere engineers werkzaam zijn, is het denkbaar dat de lead engineer ook aangemerkt kan worden als scrum master. Een scrum master maakt gebruik van de scrum methodiek, waardoor de kans op fouten binnen een projectgroep geminimaliseerd wordt. Zoals eerder omschreven kan het beroep lead engineer ook vergeleken worden met de beroepen projectleider, teamleider en unitmanager, met het belangrijke verschil dat een lead engineer alleen verantwoordelijk is voor het aansturen van technische projecten.

Wat is engineering

Engineering komt in het kort neer op het laten werken van technische onderdelen, constructies en/of systemen van bijvoorbeeld machines. Zonder engineering zouden de meeste constructies, machines en systemen niet bestaan of niet werken zoals ze werken. Het zijn de engineers die steeds nieuwe constructies, machines en systemen bedanken en aanpassen zodat wij die allemaal kunnen gebruiken. Omdat engineering zeer breed is bestaan er ook uiteenlopende soorten engineers die verschillende opleidingen genoten kunnen hebben afhankelijk van het vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een civiel engineer en aan een proces engineer die beide engineer zijn binnen verschillende vakgebieden. Een ander voorbeeld is elektrotechnisch ingenieur. In alle gevallen betreft het beroep engineers vaklieden, die beschikken over een hogere technische opleiding en/of studie.

Diverse werkzaamheden van een lead engineer:

  • Het aansturen van andere engineers
  • Het controleren van de geleverde kwaliteit
  • Het motiveren van het ontwerpteam
  • Het overleggen met de directie en klant
  • Het vertalen van complexe productievraagstukken
  • Het verzorgen van optimale configuratie van machines en/of installaties
  • Het verzorgen van technische specificaties
  • Het bewaken en monitoren van de voortgang

Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde:

Opleidingen tot lead engineer

Het is niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen tot lead engineer, omdat een lead engineer werkzaam kan zijn binnen verschillende vakgebieden. Over het algemeen zal een lead engineer minimaal over een passende Hbo-opleiding moeten beschikken, zoals de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde of de Hbo-opleiding Industriële Automatisering. Daarnaast is het zeker niet ondenkbaar dat een lead engineer zal moeten beschikken over een universitaire studie omdat het meestal zeer complexe werkzaamheden betreft. Zoals eerder omschreven is de functie lead engineer over het algemeen alleen voorbehouden aan engineers die beschikken over veel ervaring. Het worden van een lead engineer is dus niet alleen afhankelijk van de opleiding en/of studie. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een lead engineer werkzaam kan zijn

Een lead engineer kan voor uiteenlopende bedrijven werkzaam zijn, die met technische werkzaamheden te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote aannemers, de civiele techniek, de industrie, machinebouwers en aan elektrobedrijven. Daarnaast kan een lead engineer werkzaam zijn voor adviesbureaus en/of engineeringbureaus. Een lead engineer kan ook werkzaam zijn voor softwarebedrijven. Het beroep lead engineer komt eigenlijk binnen alle branches wel voor, omdat techniek een breed begrip is. Denk bijvoorbeeld ook aan de auto-industrie, die veel te maken heeft met engineers. Het is ook denkbaar dat een lead engineer aangemerkt kan worden als interim manager of consultant.

Competenties lead engineer

De belangrijke competentie van een lead engineer is de algemene vakinhoudelijke kennis en ervaring. Daarnaast moet een lead engineer beschikken over zeer goede communicatieve vaardigheden, omdat dit heel belangrijk is met betrekking tot het kunnen aansturen van projecten. Omdat een lead engineer gezien moet worden als projectleider zal hij of zij ook moeten beschikken over een goed organisatievermogen. Een andere belangrijke competentie is dat een lead engineer gezien kan worden als soort innovatiemanager. Techniek en innovatie zijn over het algemeen twee woorden die niet los van elkaar gezien kunnen worden. Ondanks dat een lead engineer niet automatisch gezien kan worden als manager is het als lead engineer wel belangrijk dat je beschikt over managementvaardigheden. Een andere belangrijke competentie van een lead engineer is het motiveren van projectleden. Algemeen belangrijke woorden als lead engineer zijn analytisch, plannen, organiseren, samenwerken, overleggen, waakzaamheid, controleren, doelmatig en financieel bewustzijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lead engineer

Het arbeidsmarktperspectief van een lead engineer is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Zoals eerder omschreven zal een lead engineer in de meeste gevallen moeten beschikken over voldoende ervaring. Daarnaast moet een lead engineer over de juiste competenties beschikken, omdat niet iedereen zomaar lead engineer kan worden. De doorgroeimogelijkheden van een lead engineer kunnen wellicht gezien worden in het verkrijgen van een fulltime managementfunctie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functies kwaliteitsmanager en kennismanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lead engineer

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als lead engineer omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn binnen verschillende branches. Een lead engineer zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 4500 en 6500 bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen, kennis en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris binnen dit beroep is zeker niet ondenkbaar.

Mijnzzp.nl