Kennismanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kennismanager
Werken als kennismanager
Wat doet een kennismanager
Eigenschappen voor een kennismanager zijn:
Beroepsfilm kennismanager:
Opleidingen tot kennismanager
Bedrijven waar een kennismanager werkzaam kan zijn
Competenties kennismanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kennismanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris kennismanager
Eigen bedrijf starten als Kennismanager
Boekhoudprogramma vergelijken Kennismanager

Beroep kennismanager

Een kennismanager is verantwoordelijk voor kennisoverdracht binnen bedrijven en organisaties. Kennismanagement is, wat het woord al aangeeft, het aanwenden van kennis. Kennis is steeds belangrijker geworden binnen het bedrijfsleven. Dit komt onder andere door schaalvergrotingen, innovatie en flexibiliteit. Steeds meer organisaties worden tegenwoordig gekenmerkt als kennisintensieve organisatie. Een kennismanager is dus verantwoordelijk voor kennismanagement of kennisbeheer binnen organisaties. Kennismanagement is het proces van creëren, delen, gebruiken en beheren van de aanwezige kennis en informatie binnen de organisatie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een kennismanager het beste omschrijven als het optimaal benutten van de aanwezige kennis. Over het algemeen zal een kennismanager alleen werkzaam zijn voor grotere organisaties, die erg afhankelijk zijn van kennis. Omdat regels en wetten kunnen veranderen en om de concurrenten voor te kunnen blijven is het voor de meeste bedrijven en organisaties belangrijk dat bepaalde informatie centraal te vinden is binnen de organisatie. Door het centraal verzamelen van kennis kan er snel geschakeld worden als iemand binnen de organisatie behoefte heeft aan bepaalde kennis. Als kennismanager ben je dus verantwoordelijk voor het waarborgen van kennismanagement binnen een organisatie, zoals de kennis van producten, klanten, processen en procedures. De kennismanager zorgt ervoor dat medewerkers van de organisatie over de juiste kennis op het juiste moment beschikken. Een kennismanager ontwikkelt ook nieuw beleid op het gebied van kennismanagement en waakt over de kwaliteit. Binnen de organisatie maakt de kennismanager afspraken rondom kennismanagement met kenniseigenaren, zoals met de afdeling productmanagement en marketing.

Werken als kennismanager

Als kennismanager ben je dus verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van kennis. Kennis is een ruim begrip dat op verschillende manieren belangrijk is voor organisaties. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van educatieve programma's om medewerkers bekend te maken met bepaalde processen. Kennismanagement speelt ook binnen het onderwijs een belangrijke rol. In dat geval kan een kennismanager wellicht aangemerkt worden als onderwijskundige. Een onderwijskundige is verantwoordelijk voor het opstellen, ontwikkelen en beschikbaar stellen van educatieve programma's, waardoor de kennis zal toenemen. Kennismanagement heeft dus niet alleen betrekking op het beschikbaar stellen van kennis. Ook het mogelijk maken van onderwijs, waardoor kennis intern aanwezig zal blijven, behoort tot de werkzaamheden van de kennismanager. Door het onderwijzen van medewerkers is er dus sprake van het beschikbaar stellen van kennis. Als kennismanager is het je verantwoordelijkheid om kennis centraal beschikbaar te stellen en te houden. Dit houdt in dat alle medewerkers toegang hebben tot bepaalde kennis. Met andere woorden kan het voor iedereen belangrijk zijn om bepaalde statistieken in te kunnen zien en is dit niet alleen belangrijk voor statistici. Statistieken kunnen bijvoorbeeld ook belangrijk zijn voor de accountmanagers of marketinganalisten binnen de organisatie.

Wat doet een kennismanager

Het is de kennismanager die verantwoordelijk is voor het creëren, opslaan, delen, overdragen en toepassen van kennis. Het inbouwen van de juiste kennis binnen organisaties is tegenwoordig belangrijk om snel te kunnen schakelen op de juiste manier. Met andere woorden voorkomt kennismanagement dat er bepaalde foute of misstappen gemaakt worden, omdat de juiste kennis aanwezig is. Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat de kennismanager de kennis op de juiste manier zal opslaan en verspreiden. Het opslaan van de kennis zal meestal plaatsvinden door het bouwen van een database, die toegankelijk is voor alle medewerkers. Binnen de database moet het voor medewerkers op een makkelijke manier mogelijk zijn op bepaalde kennis te vinden.

Eigenschappen voor een kennismanager zijn:

  • Ervaring met het opzetten van een kennismanagement infrastructuur.
  • Kennis en ervaring met het opzetten en uitwerken van opleidingskaders.
  • Didactische kwaliteiten en ervaring.
  • Communicatieve vaardigheden.
  • Een proactieve en klantgerichte houding.
  • Accuraat en oplossingsgericht.

Beroepsfilm kennismanager:

Opleidingen tot kennismanager

Voor het beroep kennismanager zijn er geen specifieke voltijds opleidingsmogelijkheden via gewone scholen. Wel zijn er veel externe opleidingsinstituten te vinden die verkorte opleidingen of cursussen aanbieden in de richting van kennismanagement. Het beroep kennismanager is dan ook een aanvulling op de functie manager, die gespecialiseerd is op kennismanagement. Een opleiding kennismanagement is prima geschikt voor beleidsadviseurs, adviseurs of leidinggevenden van bijvoorbeeld de afdeling inkoop van een bedrijf of organisatie. Het beroep kennismanager heeft ook raakvlakken met het beroep procesmanager. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je een eigen bedrijf start, dan is het van belang om rekening te houden met het opzetten van de boekhouding. Er zijn ook verschillende boekhoudpakketten beschikbaar voor het opzetten van een kleine administratie. Deze boekhoudsoftware is relatief goedkoop en ruim voldoende voor de meeste zzp'ers.

Bedrijven waar een kennismanager werkzaam kan zijn

Een kennismanager is over het algemeen werkzaam voor grotere bedrijven en organisaties, die te maken hebben met veel kennis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fabrikanten, grote middenstanders, verzekeraars, banken en aan overheden. Daarnaast is het denkbaar dat een kennismanager werkzaam is als interim-manager. Dit is het geval, omdat kennismanagement om specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Zoals eerder omschreven maken lang niet alle bedrijven en organisaties gebruik van kennismanagers, omdat dit meestal alleen het geval is binnen de kennisintensieve organisaties.

Competenties kennismanager

Als kennismanager moet je in de eerste plaats natuurlijk over goede managementkwaliteiten beschikken. In de meeste gevallen zal een manager een opleiding gevolgd hebben op het gebied van management, zoals een hbo-opleiding. Als kennismanager moet je in staat zijn processen te analyseren en met eventuele verbeteringen komen, zodat het gewenste resultaat behaald kan worden. Enkele woorden die belangrijk zijn als kennismanager zijn: delegeren, innovatie, motivatie, inspiratie, visie en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kennismanager

Het arbeidsmarktperspectief van een kennismanager is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast is het zo dat de functie kennismanager kan toebehoren tot de werkzaamheden van een gewone manager. In dat geval zal de manager over aanvullende opleidingen beschikken met betrekking tot kennismanagement. Zoals eerder omschreven komt de functie kennismanager over het algemeen alleen voor binnen de grotere organisaties, die aangemerkt moeten worden als kennisintensieve organisatie. De doorgroeimogelijkheden van een kennismanager zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kennismanager

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je als kennismanager natuurlijk voor verschillende bedrijven, organisaties of overheden werkzaam kunt zijn. Het salaris als kennismanager is sterk afhankelijk van je specifieke taken en verantwoordelijkheden. Een kennismanager in loondienst zal doorgaans tussen de 3000 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kunnen er natuurlijk andere afspraken gemaakt worden, en zal het salaris doorgaans hoger uitkomen afhankelijk van de opdracht.

Eigen bedrijf starten als Kennismanager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kennismanager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kennismanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kennismanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kennismanager.

Mijnzzp.nl