Bankwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bankwerker is een vakman die verantwoordelijk is voor het maken van diverse soorten onderdelen die toegepast kunnen worden in uiteenlopende soorten machines en installaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderdelen voor motoren, onderdelen voor machines, onderdelen voor constructies of aan gebruiksvoorwerpen van metaal. Als bankwerker werk je over het algemeen veel met moderne machines zoals draaimachines, freesmachines en zetmachines, die tegenwoordig meestal computergestuurd zijn. Daarnaast werk je met handgereedschap zoals boormachines, zagen en meetapparatuur. De diverse onderdelen die een bankwerker maakt worden over het algemeen vanaf tekening gemaakt. Ook het samenstellen van de diverse losse onderdelen door middel van het lassen behoort meestal tot de werkzaamheden van een bankwerker. Dit kan wel verschillen per bankwerker, omdat het denkbaar is dat de bankwerker het zelfstandig lassen nog niet onder knie heeft, aangezien de functie bankwerker een startersfunctie is binnen de metaal. Als een bankwerker nog niet zelfstandig kan lassen zal hij of zij in de meeste gevallen begeleid worden door een meer ervaren medewerker. Een andere benaming voor bankwerker is soms ook wel paswerker, echter spreekt men tegenwoordig in veel gevallen niet meer van een bankwerker of paswerker maar van een gespecialiseerd technicus. De benaming bankwerker kan dan ook als een ouderwetse benaming gezien worden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een bankwerker het beste omschrijven als het draaien en frezen van metaal om voorwerpen te kunnen maken.

Het beroep bankwerker moet over het algemeen gezien worden als een startersfunctie binnen de metaalbranche, waardoor je als bankwerker in de meeste gevallen niet volledig zelfstandig zal werken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je als bankwerker met potentieel gevaarlijke machines werkt. Het is dus denkbaar dat je als bankwerker onder toezicht staat van een meer ervaren collega die gezien moeten worden als leermeester. Andere werkzaamheden als bankwerker kunnen zijn het controleren van gemaakte onderdelen. Welke taken je precies hebt als bankwerker kan verschillen per werkgever, omdat er verschillende soorten metaalbedrijven zijn. Het beroep bankwerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bankwerker ook werkzaam kan zijn binnen de werktuigbouwkunde. In dat geval is een bankwerker in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het maken van onderdelen van werktuigen onder begeleiding van bijvoorbeeld een werktuigbouwkundige. In sommige gevallen kan een bankwerker ook aangemerkt worden als een gespecialiseerde matrijzenmaker.

Een bankwerker maakt over het algemeen gebruik van diverse bewerkingstechnieken om metaal te kunnen bewerken zoals het draaien, frezen, slijpen, boren, lassen, zagen en knippen. Ook het slijpen van bijvoorbeeld zaagbladen en beitels kan tot de verantwoordelijkheden van een bankwerker behoren. Een bankwerker zal over het algemeen in een werkplaats werken waar een bankwerker met uiteenlopende machines zal werken zoals draaibanken, boormachines, freesmachines en zaagmachines. Als bankwerker werk je over het algemeen vanaf een technische werktekening waarbinnen alle specificaties zijn opgenomen van de verschillende onderdelen die gemaakt moeten worden. Het is dus als bankwerker erg belangrijk dat je goed kan tekening lezen, omdat je daarmee vaak te maken zal krijgen.

Beroep bankwerker:

Opleidingen tot bankwerker

Wie in de metaalbranche wil gaan werken zal meestal starten met de Mbo-opleiding assistent metaalbewerking op niveau één. De opleiding tot allround bankwerker duurt over het algemeen één jaar en is een basisopleiding in de metaal. Tijdens de opleiding leer je onder meer de basisvaardigheden in de metaal, bankwerken en tekening lezen. Na de opleiding bankwerker kan je doorstromen naar niveau twee, dat dieper ingaat op de diverse taken als bankwerker. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een bankwerker werkzaam kan zijn

Als bankwerker werk je doorgaans in de metaalverwerkende industrie, zoals scheepswerven, constructiebedrijven of staalbedrijven.

Competenties bankwerker

Als bankwerker is het belangrijk dat je volgens de gegeven opgave kunt werken en dus tekening kunt lezen. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel zal moeten overleggen met collega's en leidinggevenden. Maar ook veiligheid speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat je veelal met ingewikkelde machines te maken zal krijgen die alleen veilig zijn als ze op de juiste manier bediend worden. Daarnaast is het belangrijk dat een bankwerker aangemerkt kan worden als allround technicus en monteur, omdat van een bankwerker een brede kennis verwacht mag worden. Algemeen belangrijke woorden als bankwerker zijn zelfstandigheid, inzicht, bijscholing, vakkennis en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bankwerker

Als bankwerker zijn je kansen op een baan redelijk. In de meeste gevallen is het zo dat een bankwerker nog in opleiding is en na de opleiding bankwerker door zal leren om de kansen op een baan te vergroten. De functie bankwerker is de basisfunctie binnen de metaal, en doorgaans niet genoeg om door te kunnen groeien. Het is dus belangrijk om vervolgopleidingen te volgen en af te ronden om door te kunnen groeien tot constructiebankwerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bankwerker

Als bankwerker val je doorgaans onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een bankwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep constructiebankwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl