Bankwerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bankwerker maakt diverse soorten onderdelen die toegepast kunnen worden in uiteenlopende soorten machines en installaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderdelen voor motoren, aan onderdelen voor machines, aan onderdelen voor constructies of aan gebruiksvoorwerpen van metaal. Als bankwerker werk je veel met moderne machines zoals draaimachines, freesmachines en zetmachines, die tegenwoordig meestal computergestuurd zijn. Daarnaast werk je met handgereedschap zoals boormachines, zagen en meetapparatuur. De diverse onderdelen die een bankwerker maakt worden over het algemeen vanaf tekening gemaakt. Ook het samenstellen van de diverse onderdelen door middel van het lassen is meestal een taak voor de bankwerker. Dit kan wel verschillen per bankwerker, omdat het denkbaar is dat de bankwerker het lassen nog niet onder knie heeft, aangezien de functie bankwerker de startersfunctie is binnen de metaal. Als een bankwerker nog niet zelfstandig kan lassen zal hij of zij in de meeste gevallen begeleid worden door een meer ervaren medewerker.

Het beroep bankwerker is een startersfunctie binnen de metaalbranche, waardoor je als bankwerker in de meeste gevallen niet volledig zelfstandig zal werken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je als bankwerker met potentieel gevaarlijke machines werkt. Het is dus denkbaar dat je als bankwerker onder toezicht staat van een meer ervaren collega die gezien moet worden als leermeester. Andere werkzaamheden als bankwerker kunnen zijn het controleren van gemaakte onderdelen. Welke taken je precies hebt als bankwerker kan verschillen per werkgever, omdat er verschillende soorten metaalbedrijven bestaan.

Ook het slijpen van bijvoorbeeld zaagbladen en beitels kan een taak zijn voor de bankwerker. Een bankwerker zal over het algemeen in een werkplaats werken waar hij dan ook met diverse machines zal werken zoals draaibanken, boormachines, freesmachines en zaagmachines.

Het beroep bankwerker kan lichamelijk nogal zwaar bevonden worden. De werkplaats waar de bankwerker werkt is over het algemeen lawaaierig omdat de hele dag door met metaal gewerkt wordt. Een bankwerker maakt gebruik van ontvetters en metaalbewerkingvloeistoffen die schadelijk kunnen zijn voor de bankwerker. Ook dient men op te passen voor rook die vrij komt door het lassen die ingeademd kunnen worden. Tegenwoordig zijn er goede afzuigers te krijgen die bijna alle rook opzuigen tijdens het lassen.

Beroep bankwerker:

Opleidingen tot bankwerker

Wie in de metaalbranche wil gaan werken zal meestal starten met de Mbo-opleiding assistent metaalbewerking op niveau één. De opleiding tot allround bankwerker duurt over het algemeen één jaar en is een basisopleiding in de metaal. Tijdens de opleiding leer je onder meer de basisvaardigheden in de metaal, bankwerken en tekening lezen. Na de opleiding bankwerker kan je doorstromen naar niveau twee, dat dieper ingaat op de diverse taken als bankwerker.

Bedrijven waar een bankwerker werkzaam kan zijn

Als bankwerker werk je doorgaans in de metaalverwerkende industrie, zoals scheepswerven, constructiebedrijven of staalbedrijven.

Competenties bankwerker

Als bankwerker is het belangrijk dat je volgens de gegeven opgave kunt werken en dus tekening kunt lezen. Daarnaast zal je communicatief goed onderlegd moeten zijn, omdat je veel zal moeten overleggen met collega's en leidinggevenden. Maar ook de veiligheid speelt binnen dit beroep een grote rol, omdat je veelal met ingewikkelde machines te maken zal krijgen die alleen veilig zijn als ze op de juiste manier bediend worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bankwerker

Als bankwerker zijn je kansen op een baan redelijk. In de meeste gevallen is het zo dat een bankwerker nog in opleiding is en na de opleiding bankwerker door zal leren om de kansen op een baan te vergroten. De functie bankwerker is de basisfunctie binnen de metaal, en doorgaans niet genoeg om door te kunnen groeien. Het is dus belangrijk om vervolgopleidingen te volgen en af te ronden om door te kunnen groeien tot constructiebankwerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bankwerker

Als bankwerker val je doorgaans onder de Cao kleinmetaal, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een bankwerker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleiding. Het beroep constructiebankwerker komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl