Chocolatier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een chocolatier is iemand die onbewerkte chocolade verwerkt tot diverse eindproducten. Als chocolatier maak je veel verschillende producten, die per dag of tijd van het jaar kunnen verschillen. Zo zal je met Pasen veel chocoladekonijntjes maken en met sinterklaas juist veel chocoladeletters. Maar ook tijdens de normale productieweken zal het aanbod regelmatig veranderen. Als chocolatier ben je doorgaans werkzaam in een chocoladeatelier van een bakkerij of fabriek. Het kan voorkomen dat je ook moet helpen met de verkoop tijdens drukke periodes, afhankelijk van de werkgever. Als chocolatier is het belangrijk dat je voldoende creativiteit bezit, om steeds met nieuwe ideeën te kunnen komen.

Het vak chocolatier is een echt ambacht, dat veel kennis en ervaring vraagt omdat je in veel gevallen met niks zal beginnen. Je moet dus alles zelfstandig bereiden, zodat er een mooi en vooral lekker eindproduct ontstaat. Het kan als chocolatier ook voorkomen dat je alleen bepaalde afwerkingshandelingen hoeft uit te voeren, wat per opdracht kan verschillen. Omdat chocoladeproducten tegenwoordig gezien worden als een echte lekkernij en vooral luxeproduct zijn er redelijk veel chocolatiers te vinden die zich gespecialiseerd hebben in de kunst van de chocoladewereld. Zij komen met de meest lekkere chocoladeproducten op de markt. Vooral in België zijn er veel gespecialiseerde chocolatiers, die hun eigen chocolaterie winkel bezitten, en die vooral bekend zijn om hun pralines. Pralines worden in Nederland ook wel bonbons genoemd.

Cacao

Het hoofdbestanddeel van chocolade is cacao, wat gewonnen wordt uit cacaobonen. Een cacaoboon is het zaad van de cacaoboom, die wel tot tien meter hoog kan worden en voorkomt in Zuid-Amerika en West-Afrika. De cacaobomen op plantages worden doorgaans teruggesnoeid tot vier meter, zodat het oogsten makkelijk is.

Nederland is de grootste importeur en verwerker van cacao ter wereld en verwerkt ongeveer 450.000 ton cacao per jaar. Wanneer de cacaobonen aankomen in Nederland worden de diverse soorten cacaobonen gemengd, zodat er een egale smaakt zal ontstaan. Na het schoonmaken van de cacaobonen worden deze in een rond draaiende trommel verhit tot 140 graden Celsius. De temperatuur en duur van het draaien bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak. Na het verhitten en draaien van de cacaobonen gaan deze door een zogenaamde breker. Daar breken de bonen open en blijft alleen de kern van de cacaoboon over, die daarna worden fijngemalen tot een dikke vaste pasta voor verdere bewerking.

Waarom is chocolade lekker

Chocolade wordt over het algemeen lekker gevonden omdat deze in de eerste plaats lekker smaakt en omdat chocolade beperkte hoeveelheden cafeïne, theobromine en tryptofaan vaten, die een effect op de hersenen kan geven. Ook het smelten van de chocolade in de mond wordt door veel mensen als prettig ervaren.

Beroep Chocolatier:

Hoe maak je bonbons:

Opleiding tot chocolatier

Er bestaan binnen Nederland geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep chocolatier. Wel zijn er natuurlijk opleidingsmogelijkheden als banketbakker en bestaat er nog een opleiding specialist banketbakker waar uit gekozen kan worden. Beide opleidingen zijn op Mbo-niveau en kunnen verschillen van niveau drie tot vier, wat per school anders kan zijn. Tijdens deze opleidingen is er breed aandacht voor de diverse disciplines waar je als banketbakker mee te maken zal krijgen. Voor het beroep chocolatier is het vooral belangrijk om veel ervaring en kennis op te doen, omdat het vak chocolatier zeer breed te noemen is. Om het vak chocolatier echt goed onder de knie te krijgen is het belangrijk om te gaan werken bij een chocolatier, zodat de leermeester je alle kneepjes kan bijbrengen.

Bedrijven waar een chocolatier werkzaam kan zijn

Als chocolatier kan je werkzaam zijn in een fabriek of bij een banketbakker. Ook kan je je eigen chocolaterie starten, afhankelijk van je eigen voorkeur en mogelijkheden.

Competenties chocolatier

Binnen het vak chocolatier kunnen de competenties nogal per soort werkgever verschillend zijn, omdat de handelingen die je als chocolatier zal uitvoeren ook nogal kunnen verschillen per werkgever. De belangrijkste competentie als chocolatier is natuurlijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, door het volgen van een gedegen opleiding en door werkervaring op te doen. Binnen dit beroep kan creativiteit ook een grote rol spelen, omdat je iedere keer met vormen en smaken bezig zal zijn. Als chocolatier kan het tijdens bepaalde periodes van het jaar hard werken zijn, waar je natuurlijk tegen moet kunnen. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent zal je commercieel moeten zijn en ook administratieve werkzaamheden moeten uitvoeren. Maar de echt belangrijke competentie is natuurlijk dat je iedere keer een topproduct wil leveren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chocolatier

Het arbeidsmarktperspectief als chocolatier is redelijk tot goed te noemen, afhankelijk van waar je precies wilt gaan werken. Over het algemeen zal het verkrijgen van een baan in loondienst als chocolatier geen probleem vormen. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het starten van je eigen onderneming en het opbouwen van een groot klantenbestand. Vanuit loondienst zijn er als chocolatier weinig echte doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris chocolatier

Er zijn geen specifiek arbeidsvoorwaarden voor het beroep chocolatier aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wel bestaat er tegenwoordig het zogenaamde CAO zoetwaren, waar zoetwaren bedrijven zoals koek-, snoep- en chocolade bedrijven onder vallen. Een chocolatier zal in loondienst een salaris verdienen tussen de 1500 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, mits je een goed lopende zaak weet op te bouwen, wat niet makkelijk zal zijn als chocolatier.

Mijnzzp.nl