Team Mijnzzp

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen. Het klinkt zo logisch, maar toch doen slechts weinig bedrijven er aan mee. Waarom? Omdat ondernemers niet altijd even goed weten hoe of omdat ze bang zijn voor de hoge kosten die ermee gemoeid zouden kunnen zijn. Toch is duurzaam ondernemen steeds belangrijker aan het worden. Het belang van een eigen duurzaamheidsstrategie wordt dan ook steeds groter, zowel voor bedrijven als voor de wereld.

Inhoudsopgave
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Angst voor verandering
Wat kan je als bedrijf doen om duurzamer te worden?
Ook andere bedrijven kijken naar duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaamheid heeft ook te maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een manier van ondernemen waarbij rekening wordt gehouden met de sociale, economische en ecologische effecten van je bedrijf. Met andere woorden: duurzaamheid gaat over mensen, de aarde, innovatie en je verantwoordelijkheid nemen als ondernemer.

Ondernemers die duurzaam ondernemen, doen dit niet alleen uit maatschappelijke oogpunt. Ze zien ook in dat duurzaamheid goed is voor hun bedrijf. Daarnaast zorgt duurzaam ondernemen er voor dat je bedrijf een positievere uitstraling krijgt. Een andere belangrijke factor is dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt in de aankoopbeslissingen van consumenten. Marketingtechnisch gezien is het dus ook een slimme strategie.

Angst voor verandering

Toch is duurzaam ondernemen niet altijd makkelijk. Veel bedrijven worstelen nog met hoe ze hieraan kunnen beginnen of welke stappen ze moeten zetten. Een belangrijke oorzaak hiervan is de angst voor verandering. Angst om je huidige manier van werken los te laten en iets nieuws aan te gaan. Maar juist door deze angsten heen moet je durven te innoveren als ondernemer. Ook het hanteren van duidelijke kernwaarden kan helpen. Waarden die passen bij je bedrijf en waar je als ondernemer achter staat.

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat er speelt in de wereld. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en trends? Door je hier bewust van te zijn, kun je inspelen op deze veranderingen. Je kunt je bedrijf dan aanpassen of bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten ontwikkelen die inspelen op de veranderde behoeften van je doelgroep.

Wat kan je als bedrijf doen om duurzamer te worden?

Er zijn tal van manieren waarop je als bedrijf duurzamer kunt worden. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden:

  • Energiezuiniger maken: gebruik ledverlichting, investeer in zonnepanelen of een warmtepomp en maak slim gebruik van je verwarmingssysteem.
  • Minder verspillen: ga bewuster om met materialen en grondstoffen, hergebruik wat je kunt en denk na over hoe je producten kunt verpakken.
  • Meer thuiswerken: stimuleer thuiswerken zoveel mogelijk, zo bespaar je energie en zijn je werknemers minder afhankelijk van de auto.
  • Minder reizen: overweeg of je niet beter een videoconference kan houden in plaats van fysiek naar een vergadering te reizen.
  • Duurzame producten: ontwikkel of verkoop duurzame producten, bijvoorbeeld die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.

Ook andere bedrijven kijken naar duurzaamheid

Het komst steeds vaker voor dat andere bedrijven en banken alleen willen samenwerken met bedrijven die werken aan een duurzame toekomst. Dit is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook financieel logisch. Bedrijven die duurzaam ondernemen zijn vaak innovatiever en hebben een lagere kans op financiële problemen. Met andere woorden gaat het vaak om kansrijke bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de wereld.

Duurzaam ondernemen is dus niet alleen maatschappelijk verantwoord, het is ook financieel logisch. Als je als bedrijf wilt overleven in de toekomst, is het belangrijk om hier nu al mee bezig te zijn. Begin vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen duurzaamheidsstrategie. Zo weet je zeker dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst.

Mijnzzp.nl