Team Mijnzzp

Circulair businessmodel

Er is in Nederland een streven om in de komende decennia een circulaire economie te realiseren. Een kenmerk daarvan is dat er geen sprake meer is van afval en dat grondstoffen voor hergebruik in aanmerking komen. Je hebt als ondernemer de mogelijkheid om daarin mee te gaan en de stap te maken naar het ontwikkelen van een circulair businessmodel. Er zijn verschillende circulaire businessmodellen te onderscheiden.

Inhoudsopgave
Circulaire businessmodellen
Wat past bij jou als ondernemer?
Product as a service

Circulaire businessmodellen

Een voorbeeld van een circulair businessmodel is het inzetten op het hergebruik van materialen. De verlenging van de levensduur is daarbij een belangrijk kenmerk. Des te langer er gebruikgemaakt kan worden van grondstoffen des te duurzamer het product is. Naast het hergebruik van materialen valt ook het refurbishen hieronder net als reparatie. Dit circulaire businessmodel is op verschillende manieren vorm te geven. Denk maar aan een bedrijf dat in kantoormeubelen handelt en zich richt op tweedehands kantoormeubelen. Een ander circulair businessmodel is het gebruikmaken van biobased materialen die minder schade toebrengen aan het milieu. Zo kan je ook producten recyclen om de grondstoffen te hernieuwen.

Wat past bij jou als ondernemer?

De stap naar een circulair businessmodel is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gemaakt. Het is dan ook van belang om te kijken wat bij je eigen bedrijf past. Maak je bijvoorbeeld producten overweeg dan om vooral met het circulair ontwerpen ervan te starten. Zo kan je ook kijken of je de levensduur van producten kan verlengen of bedenken hoe restafval te minimaliseren is.

Product as a service

Er komen steeds meer initiatieven op het gebied van het leveren van producten als dienst. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op een wasmachine net als aan een abonnement op een laptop of een abonnement op een fiets. Je verkoopt in deze situatie je product door een abonnement aan te bieden. Daarbij blijf je eigenaar van het product en maakt de consument er tegen betaling gebruik van. Bij het naderen van het einde van de levensduur blijft de controle over het product en de grondstoffen in jouw handen liggen. Op deze manier kan je ook bijdragen aan een circulaire economie.

Mijnzzp.nl