Team Mijnzzp

Wegwerpplastic

Heb je een bedrijf dat gratis wegwerpbekers van plastic of maaltijdverpakking van plastic aan klanten meegeeft? Let dan op, want met ingang van 1 juli 2023 veranderen de regels. Het is vanaf de genoemde datum niet meer toegestaan om de voorwerpen gratis mee te geven. Er moet dan voor worden betaald. Daarnaast ben je als ondernemer vanaf de ingangsdatum verplicht om verpakkingen aan te bieden die herbruikbaar zijn. Het is dus tijd om de switch te maken naar duurzame alternatieven.

Inhoudsopgave
Voorbereiden op wijziging
Duurzaamheid verbetert bedrijfsimago
Friendly disposables

Voorbereiden op wijziging

Het is aan te raden om als ondernemer in onder meer de horeca, maar ook in tal van andere branches alvast vooruit te lopen op de verandering. Er zijn verschillende manieren om alternatieve opties te bieden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om klanten alvast te vragen zelf bakjes, zakjes of bekers mee te nemen. Of om de overstap te maken naar herbruikbare verpakkingen of naar wegwerpverpakkingen zonder plastic die nog wel zijn toegestaan. Door nu al met de voorbereiding te starten, heb je nu als ondernemer alle tijd om uit te zoeken welk duurzaam alternatief de beste optie is.

Duurzaamheid verbetert bedrijfsimago

Door nu al een begin te maken met het toepassen van duurzame alternatieven voor wegwerpplastic, laat je als bedrijf zien dat duurzaamheid belangrijk is. Duurzaamheid draagt bij aan het verbeteren van het bedrijfsimago. Het is natuurlijk ook mogelijk om het groene imago alvast mee te nemen in een marketingcampagne. Zo laat je als bedrijf zien dat duurzaamheid belangrijk is en dat heeft een positief effect. Consumenten zijn zich namelijk ook steeds meer bewust van duurzaamheid en nemen bij aankopen dit aspect mee in de overweging. Als ondernemer is er dus voordeel te behalen door voordat de wijziging per 1 juli ingaat nu alvast de focus te leggen op duurzaamheid.

Friendly disposables

Een duurzaam alternatief voor plastic wegwerpbakjes zijn de zogenoemde friendly disposables. Er zijn al veel bedrijven die hier gebruik van maken en dat aantal neemt naar verwachting alleen maar toe. Bovendien zijn de kosten van plastic wegwerpverpakkingen sinds 1 januari 2023 in verhouding hoger dan de kosten van friendly disposables. Er moet voor plastic nu eenmaal meer worden betaald en dan zijn de eventuele kosten voor de afvalbeheerbijdrage er nog niet eens bij meegerekend.

Mijnzzp.nl