Team Mijnzzp

Greenwashing

Wat is greenwashing? Dit is een term die van toepassing is als je doet voorkomen dat je bedrijf zich duurzamer voordoet dan in werkelijkheid het geval is. Klanten vinden het steeds belangrijker dat bedrijven duurzaam bezig zijn. Daar spelen bedrijven handig op in door producten bijvoorbeeld te bestempelen als milieuvriendelijk of ecologisch. Je bedrijf kan te maken krijgen met een negatieve impact als je aan greenwashing doet. Bovendien is het mogelijk dat er een boete wordt opgelegd.

Inhoudsopgave
Wees eerlijk met informatie
Kom met feiten
Maak eerlijke vergelijkingen
Waarom is greenwashing voorkomen belangrijk?

Wees eerlijk met informatie

Wil je voorkomen dat je aan greenwashing doet dan is het belangrijk om eerlijke en transparante informatie te verstrekken. Het is dus niet de bedoeling om als je een duurzaam artikel promoot dat je weglaat dat de productie ervan belastend is voor het milieu. Je kan al snel aan greenwashing doen als je belangrijke informatie weglaat. Gebruik je termen als duurzaamheid, ecologisch of 100% gerecycled voor producten? Let dan goed op of dat echt wel zo is. Maak ook onderscheid tussen het product en bijvoorbeeld de verpakking van het artikel.

Kom met feiten

Het is aan te raden om met feiten te komen als je duurzaamheid predikt. Gebruik bijvoorbeeld geen onderzoek van vijftien jaar geleden, want de feiten zijn dan mogelijk achterhaald. Check regelmatig of je bedrijf nog wel zo duurzaam is als je doet voorkomen. Let daarbij niet alleen op het eindproduct, maar bijvoorbeeld ook op het productieproces. Op deze manier kan je altijd de duurzaamheidsbelofte aanpassen op een manier die recht doet aan de werkelijkheid en actualiteit.

Maak eerlijke vergelijkingen

Een andere manier om greenwashing te voorkomen, is door eerlijke vergelijkingen te maken met andere diensten, producten of bedrijven. Bijvoorbeeld als je een marketingcampagne ontwikkelt of een vergelijkingstabel op je website hebt. De informatie die je geeft betreffende duurzaamheid in vergelijking met een concurrent dient wel te kloppen.

Waarom is greenwashing voorkomen belangrijk?

Het is in de eerste plaats verboden om aan greenwashing te doen en daarnaast kan je bedrijf met imagoschade te maken krijgen. De boete kan wel oplopen tot een bedrag van 900.000 euro en dit geldt dus per overtreding.

Mijnzzp.nl