Team Mijnzzp

Greenwashing

De meeste ondernemers weten inmiddels dat duurzaamheid als organisatie steeds belangrijker wordt. Vandaag de dag zijn er veel bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid, maar niet alle bedrijven zijn even transparant over hun inspanningen op dit gebied. In sommige gevallen kan er al snel sprake zijn van greenwashing.

Inhoudsopgave
Wat is greenwashing precies?
Video greenwashing:
Duurzaam ondernemen
Een voorbeeld van greenwashing
Wat zijn de mogelijke gevolgen van greenwashing?
Onbewuste greenwashing
Hoe kan je greenwashing herkennen?

Wat is greenwashing precies?

Greenwashing heeft te maken met het direct of indirect misleiden van mensen met als doel om groener over te komen dan dat je daadwerkelijk bent als bedrijf. Greenwashing kan dan ook worden beschouwd als misleiding en is verboden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan zelfs forse boetes opleggen voor greenwashing, daarom is het belangrijk om als bedrijf greenwashing te voorkomen.

Video greenwashing:

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven, maar juist ook voor zzp'ers. Steeds meer bedrijven en consumenten hechten waarde aan duurzaamheid. Eerder hebben we een artikel gepubliceerd met verschillende tips om greenwashing te voorkomen. Ook voor zzp'ers zijn er diverse manieren beschikbaar om een duurzaamheidsbeleid op te stellen.

Een voorbeeld van greenwashing

Een concreet voorbeeld van greenwashing is bijvoorbeeld het plaatsen van een tekst op je eigen website waarin staat dat je duurzaam onderneemt, zonder duidelijk te maken op welke manier je dit precies doet. In dat geval is het raadzaam om je duurzaamheidsbeleid op te nemen op je website en duidelijk te maken welke maatregelen je hebt genomen.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van greenwashing?

In de eerste plaats kun je mogelijk een boete krijgen van de ACM, wat grote gevolgen kan hebben. Daarnaast loop je het risico op reputatieschade wanneer bekend wordt dat je misleidende activiteiten onderneemt op het gebied van duurzaamheid. Greenwashing is daarnaast verboden door de overheid.

Onbewuste greenwashing

Als ondernemer kun je ook te maken krijgen met valse duurzaamheidsclaims, die doorgaans als misleidend worden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan een webshop die producten aanbiedt als duurzaam. Wanneer deze producten vervolgens verpakt worden in plastic, kan de duurzaamheidsclaim al snel als misleidend worden gezien. In dat geval is het belangrijk om te vermelden dat het product weliswaar duurzaam is, maar dat het mogelijk in niet-duurzaam verpakkingsmateriaal wordt verzonden. Het is in dat geval van belang om transparant te zijn.

Hoe kan je greenwashing herkennen?

Over het algemeen is greenwashing al snel herkenbaar wanneer er beweringen worden gedaan zonder onderbouwing, bijvoorbeeld door middel van rapporten. Het is ook belangrijk dat deze rapporten actueel zijn en geen oude informatie bevatten die mogelijk niet meer relevant is. Het presenteren van verouderde informatie kan ook worden beschouwd als oneerlijke handelspraktijken en dus als misleiding.

Mijnzzp.nl