Team Mijnzzp

Duurzaam ondernemen

Grote bedrijven zijn al massaal bezig met het leggen van de focus op duurzaam ondernemen. Dat is tegenwoordig belangrijk, want consumenten en zakelijke partners kijken tegenwoordig ook naar hoe duurzaam een bedrijf is. Je hebt als zzp'er eveneens de mogelijkheid om duurzaam te ondernemen. Uiteraard om zelf een bijdrage te leveren aan het duurzaamheidsthema, maar ook om je op dit gebied te onderscheiden en klanten te behouden of nieuwe klanten aan te trekken.

Inhoudsopgave
Neem je bedrijf en werkwijze onder de loep
Stel een actieplan op
Energie besparen

Neem je bedrijf en werkwijze onder de loep

Het is een goed begin om je bedrijf goed te bekijken en daarbij alle processen onder de loep te nemen. Werk je bijvoorbeeld met duurzame materialen, komt je inkoop van een duurzame leverancier en hoe reis je naar klanten? Duurzaam ondernemen als zzp'er begint dus bij het inventariseren en analyseren van de processen en bedrijfsvoering.

Stel een actieplan op

Het is een begin om te starten met duurzaam ondernemer als zzp'er, maar er wordt niet van je gevraagd om het roer meteen helemaal om te gooien. Zo kan je puntje voor puntje aanpakken en het is handig om daarvoor een actieplan op te stellen. Een simpel voorbeeld is het vervoer. Heb je een auto van de zaak op benzine, dan kan je overstappen op elektrisch rijden. Maak je gebruik van een leverancier die duurzaamheid niet voorop heeft staan? Onderzoek de mogelijkheden om met een duurzame leverancier in zee te gaan. Zo kan je ook niet-duurzame materialen of producten om mee te werken mogelijk vervangen door een milieuvriendelijke variant.

Energie besparen

Heb je een bedrijfspand als zzp'er dan is het ideaal om deze indien mogelijk te verduurzamen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, maar je kan ook klein beginnen door de focus te leggen op het besparen van energie. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de temperatuur in je kantoor en deze niet onnodig hoog te zetten. Je kan ook de keuze maken om over te stappen op groene energie en daar een zakelijk energiecontract voor afsluiten. Weet jij wel hoeveel stroom je apparaten verbruiken? Dit is simpel na te gaan met het gebruik van een slimme stekker.

Mijnzzp.nl