Bergbeklimmer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bergbeklimmer is een sporter die de bergsport en/of klimsport beoefent. Een andere benaming voor bergbeklimmer is soms ook wel alpinist, maar een bergbeklimmer kan ook andere bergen beklimmen dan de alpen. Ondanks dat de benaming bergbeklimmer doet vermoeden dat een bergbeklimmer alleen klimt hoeft dit niet het geval te zijn, omdat ook het omhooglopen als bergbeklimmer aangemerkt kan worden als het klimmen (in hoogte). Klimmen heeft dan ook betrekking op het omhoog gaan en niet op de manier dat dit gedaan wordt. Een bergbeklimmer kan klimmen door het wandelen, het rotsklimmen en door het ijsklimmen. Tussen deze vaardigheden zit qua moeilijkheid een groot verschil, omdat het bergwandelen meestal een stuk minder gevaarlijk is dan het fysiek rots- of ijsklimmen. Het bergbeklimmen is in zijn algemeenheid aan te merken als gevaarlijke sport, omdat er meestal sprake is van diepe afgronden, moeilijk begaanbare paden of geen paden. Daarnaast kan een bergbeklimmer te maken krijgen met snel veranderende weersomstandigheden, wat het bergbeklimmen extra gevaarlijk kan maken. Het bergbeklimmen is dan ook alleen voorbehouden aan beoefende bergsporters, die weten wat ze doen. Een bergbeklimmer moet aangemerkt worden als sporter, die over het algemeen niet beroepsmatig werkzaam is. Dit neemt niet weg dat binnen sommige beroepen het bergbeklimmen een belangrijk onderdeel is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan militairen of aan hulpverleners, die voor hun werkzaamheden ook te maken kunnen krijgen met het berg klimmen. Als bergbeklimmer is ervaring en een goede fysieke conditie erg belangrijk, omdat de bergsport aan te merken is als zware sport. Dit is al helemaal het geval als we spreken van de klimsport. De meeste bergbeklimmers hebben te maken met bergsport en de klimsport.

Als je als bergbeklimmer door middel van klimtouw en andere hulpmiddelen een berg beklimt spreken we wellicht eerder van een klimsport dan van een bergbeklimmer. Het beklimmen van een rots is alleen voorbehouden aan zeer ervaren klimsporters die beschikken over de juiste uitrusting en conditie. Het is niet zo dat een bergbeklimmer automatisch ook een klimsporter hoeft te zijn, maar dit kan wel het geval zijn. In alle gevallen zal een bergbeklimmer voorzien moeten zijn van een goede uitrusting, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Welke uitrusting een bergbeklimmer precies mee zal nemen is geheel afhankelijk van bedoeling als bergbeklimmer. In ieder geval zal een bergbeklimmer een rugzak bij zich hebben met bijvoorbeeld een EHBO-set, zonnecrème, kaarten, drinken, eten, kleding en bijvoorbeeld een tent. Daarnaast is een telefoon of ander communicatieapparatuur nooit weg. Een goede voorbereiding als bergbeklimmer is absoluut noodzakelijk.

Waarom beklimmen mensen bergen

Mensen beklimmen bergen, omdat dit nu eenmaal kan. Daarnaast is het een echte uitdaging te noemen om de top van een berg te kunnen bereiken. Naast het fysiek beklimmen van een berg is het fantastisch om te kunnen genieten van het uitzicht bovenop een berg, dat meestal wonderschoon is. Het beklimmen van een berg kan ook gezien worden als lange natuurwandeling, die je op de mooiste plekjes brengt. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld in Oostenrijk lange bergwandelingen maken om te kunnen genieten van de natuur. Zoals eerder omschreven moet het maken van bergwandelingen wel aangemerkt worden als bergsport en niet als klimsport. Tussen de bergsport en de klimsport zit een groot verschil. In de meeste gevallen is het zo dat bergbeklimmers ook gebruik kunnen maken van ski's om zich te kunnen verplaatsen op een berg.

Leren klimmen

Het leren klimmen is een combinatie van les nemen bij de juiste mensen, het oefenen en bijvoorbeeld het indoor klimmen. Daarnaast zal je een avonturier moeten zijn die bezit over een goede conditie en een goed stel hersens. Het daadwerkelijk rotsklimmen of op een andere moeilijke manier beklimmen van een berg is alleen voorbehouden aan zeer ervaren en goed opgeleide bergbeklimmers die mogelijke gevaren op een goede manier in kunnen schatten. Bergongelukken komen jaarlijks voor en kunnen al snel dodelijk zijn. Het is daarom zo belangrijk om precies te weten waar je aan begint en dat je beschikt over de juiste hulpmiddelen. Ook als je zeer ervaren bent en beschikt over de juiste uitrusting blijft bergsport een gevaarlijke sport. Als bergbeklimmer kan je niet alles voorzien en kan bijvoorbeeld het weer snel omslaan, wat een leuke dag al snel een gevaarlijke dag kan maken.

Beklimming Mount Everest:

Opleidingen tot bergbeklimmer

Er bestaan geen echte erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep bergbeklimmer via reguliere scholen. De meeste bergbeklimmers zijn ervaren klimmers die beschikken over een goede conditie. Een mogelijke passende opleiding kan zijn de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator. Daarnaast zijn er voldoende hobbyisten te vinden die wellicht nieuwe bergbeklimmers willen begeleiden. In dat geval kunnen ervaren bergbeklimmers aangemerkt worden als leermeester. Daarnaast is het denkbaar dat een bergbeklimmer werkzaam is als sportinstructeur. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bergbeklimmer werkzaam kan zijn

Als bergbeklimmer werk je over het algemeen niet voor bedrijven maar ben je hobbymatig actief. Dit neemt niet weg dat een bergbeklimmer bijvoorbeeld een gids of reisleider kan zijn die samen met andere mensen een bergtocht zal maken. Zover wij weten bestaan er geen beroepsmatige banen als bergbeklimmer. Wel is het denkbaar dat een activiteiten organisator speciale klimdagen zal organiseren, waarbinnen mensen als activiteit een klimwand moeten beklimmen.

Competenties bergbeklimmer

De belangrijkste competentie van een bergbeklimmer is zelfkennis met betrekking tot het in kunnen schatten van je eigen grenzen. Bergsport is nooit zonder risico's, waardoor inzicht en zelfkennis aan te merken zijn als de belangrijkste competenties naast de fysieke conditie. Daarnaast moet een bergbeklimmer beschikken over veel passie en motivatie. Als je de bergsport en/of de klimsport beoefent met andere bergbeklimmers kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, voorbereiding, trainen, lef, plannen en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bergbeklimmer

Arbeidsmarktperspectief als bergbeklimmer is niet echt van toepassing omdat de meeste bergbeklimmers hobbymatig actief zullen zijn. Het bergbeklimmen kan wel onderdeel uitmaken van andere beroepen zoals binnen het leger. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen commando en marinier. Daarnaast kan er sprake zijn van gespecialiseerde hulpverleners, die aangemerkt kunnen worden als bergbeklimmer. In de meeste gevallen zullen dit soort hulpverleners ook gebruik maken van een helikopter om mensen in nood te kunnen redden. Er zijn als bergbeklimmer verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het verbeteren van je eigen persoonlijke prestaties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bergbeklimmer

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn verder niet van toepassing op een bergbeklimmen omdat het beroep niet voorkomt in loondienst. De meeste bergbeklimmers zijn hobbymatig actief.

Mijnzzp.nl