Astronoom

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een astronoom is een wetenschapper die astronomie beoefent en hemellichamen onderzoekt en bestudeert voor zijn werkzaamheden. Astronomie is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en de studie van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de aarde. Als astronoom maak je hiervoor veelvuldig gebruik van telescopen, astrofotografie en radiosterrenkunde. Een groot nadeel van de werkzaamheden die een astronoom uitvoert is dat de astronoom de hemellichamen niet rechtsstreek kan onderzoeken en dus gebruik moet maken van ingewikkelde machines en apparatuur om zijn bevindingen te kunnen doen. Astronomie is eigenlijk een van de eerste wetenschappen die door de mens beoefend werd. Er zijn veel oude beschrijvingen gevonden waaruit duidelijk is geworden dat de mens al heel lang bezig is met astronomie. Een andere benaming voor een astronoom is ook wel sterrenkundige. Het is een misverstand om te denken dat een astronoom alleen onderzoek uitvoert naar sterren, omdat een astronoom ook onderzoek zal uitvoeren naar planeten. Ondanks dat een professionele astronoom een wetenschapper is zijn er ook veel andere mensen actief op het gebied van astronomie, zoals amateurastronomen die ook bevindingen kunnen doen. De bevindingen die een astronoom of amateurastronomen doen binnen de astronomie noemt men ook wel waarnemingen. Astronomische objecten waarnemen kan op verschillende manier plaatsvinden, zoals door elektromagnetische straling, zicht en kosmische straling.

Enkele voorbeelden van de werkzaamheden die een astronoom uitvoert zijn het formuleren van onderzoeksvragen, het bestuderen van literatuur met betrekking tot de astronomie en het onderzoeken c.q. bestuderen van hemellichamen. De bekendste vorm van onderzoek naar hemellichamen is toch wel het gebruik van een telescoop die iedereen wel kent. Telescopen zijn van klein tot groot verkrijgbaar maar de werking is doorgaans hetzelfde. Het objectief en de diameter van het objectief zijn de belangrijkste onderdelen van een telescoop om tot goede resultaten te kunnen komen. Het zal iedereen duidelijk zijn dat hoe beter en groter een telescoop is hoe meer resultaten er behaald kunnen worden.

De echt grote telescopen die gebruikt worden binnen de professionele astronomie staan meestal hoog opgesteld in relatief gezien onbewolkte gebieden zodat de telescoop zoveel mogelijk gebruikt kan worden en de beste resultaten behaald worden. Ondanks dat de telescopen van vandaag de dag al zeer goed zijn blijft het een belemmering dat deze op aarde staan met betrekking tot het mogelijk beperkte zicht. Tegenwoordig worden er ook satellieten de ruimte ingebracht zodat de aardatmosfeer geen belemmering meer zal vormen voor de telescoop. Ondanks dat er tegenwoordig ook ruimtetelescopen bestaan wordt er ook op de aarde zelf voldoende onderzoek uitgevoerd.

Documentaire Sterrenkunde:

Amateur astronoom:

Opleiding tot astronoom

Wie een carrière als astronoom ambieert kan het beste de universitaire opleiding natuur en sterrenkunde volgen van ongeveer drie jaar afhankelijk van je vooropleidingen. De opleiding natuur en sterrenkunde is binnen Nederland op meerdere universiteiten te volgen. Tijdens de opleiding natuur en sterrenkunde ga je op onderzoek naar belangrijke vraagstukken zoals wat zijn de meest fundamentele bouwstenen van materie, wat is donkere materie, hoe worden sterren en planeten geboren, hoe evolueren sterren en planeten, is er leven op andere planeten en zijn er alternatieve bronnen van energie mogelijk. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Waar kan een astronoom werkzaam zijn

Als astronoom ben je doorgaans werkzaam voor onderzoeksinstellingen, universiteiten of overheden. Maar aangezien het beroep astronoom een universitaire opleiding zal vragen kan je na je opleiding meestal verschillende richtingen op en kan je eigenlijk overal wel aan de slag als wetenschapper.

Competenties astronoom

De belangrijkste competentie als astronoom is toch wel je nieuwsgierigheid naar onbeantwoorde vragen en nog niet ontdekte planeten, materie enz. Maar als astronoom moet je ook zeker communicatief sterk onderlegd zijn omdat lang niet iedereen je ideeën of je bevindingen zomaar zullen delen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als astronoom

Het arbeidsmarktperspectief als astronoom is zeker goed te noemen mits je de juiste opleiding afgerond hebt. Er zijn behoorlijk veel bedrijven, instellingen en overheden die op zoek zijn naar goed opgeleide astronomen. Daarnaast zijn er ook niet heel veel astronomen wat de kansen op een baan zeker zal doen toenemen. Wel kan het verkrijgen van een baan binnen Nederland soms lastig zijn en moet men wellicht over de grenzen heen kijken als astronoom. De doorgroeimogelijkheden als astronoom moeten gezien worden als het verkrijgen van steeds belangrijkere onderzoeken of het doorbreken als bekende astronoom. Tegenwoordig zijn er ook wel bekende astronomen die regelmatig optreden voor de televisie als expert.

Arbeidsvoorwaarden en salaris astronoom

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep astronoom omdat je voor verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam kan zijn. Als astronoom kan het wel noodzakelijk zijn om veel te reizen omdat de belangrijke onderzoekscentrums verdeeld zullen zijn over de hele wereld en zeker niet alleen binnen Nederland zullen zijn. Het salaris als astronoom kan nogal verschillen per astronoom omdat de ervaring en bekendheid als astronoom zeker tellen. Een astronoom die gepromoveerd zal zijn kan doorgaans stukken meer verdienen dan een jonge astronoom. Het salaris als astronoom zal ergens tussen de 2500 en 4500 euro bruto per maand liggen afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl