Astronoom

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Astronoom?

Een astronoom is een wetenschapper die hemellichamen onderzoekt en bestudeert voor zijn werkzaamheden. Een astronoom is dan ook gespecialiseerd in astronomie. Astronomie is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en de studie van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de aarde. Als astronoom maak je hiervoor gebruik van telescopen, astrofotografie en radiosterrenkunde. Omdat astronomen hemellichamen niet rechtstreeks kunnen onderzoeken maken astronomen gebruik van ingewikkelde machines en apparatuur om bevindingen te kunnen doen. Astronomie is eigenlijk een van de eerste wetenschappen die door de mens beoefend werd. Er zijn veel oude beschrijvingen gevonden waaruit duidelijk is geworden dat de mens al heel lang bezig is met astronomie. Een andere benaming voor een astronoom is ook wel sterrenkundige. Het is een misverstand om te denken dat astronomen alleen onderzoek uitvoeren naar sterren, omdat astronomen ook onderzoek uitvoeren naar planeten. Ondanks dat een astronoom een wetenschapper is zijn er ook veel andere mensen actief op het gebied van astronomie, zoals amateurastronomen, die ook bevindingen kunnen doen. De bevindingen die astronomen of amateurastronomen doen binnen de astronomie noemt men ook wel waarnemingen. Astronomische objecten waarnemen kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals door elektromagnetische straling, zicht en kosmische straling. Enkele voorbeelden van de werkzaamheden die een astronoom uitvoert zijn het formuleren van onderzoeksvragen, het bestuderen van literatuur met betrekking tot de astronomie en het onderzoeken of bestuderen van hemellichamen. De bekendste vorm van onderzoek naar hemellichamen is het gebruik van een telescoop. Telescopen zijn van klein tot groot verkrijgbaar, maar de werking is hetzelfde. Het objectief en de diameter van het objectief zijn de belangrijkste onderdelen van een telescoop om tot goede resultaten te kunnen komen.

Lees verder...

Opleiding tot Astronoom

Welke opleiding is nodig om Astronoom te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Astronoom? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Astronoom

Wat is het salaris en tarief van een Astronoom? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Astronoom in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Astronoom

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Astronoom bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl