Opleiding tot Astronoom

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauWo Natuur- en Sterrenkunde
VooropleidingHbo of Vwo

Opleiding Natuur- en Sterrenkunde

Wie een passende opleiding zoekt als toekomstig fysicus of astronoom kan het beste kiezen voor de universitaire bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde. Tijdens het eerste studiejaar van de bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde is er vooral aandacht voor speciale relativiteitstheorie, quantummechanica, sterrenkunde en electrodynamica. Daarnaast leer je hoe je precies zelfstandig een onderzoek moet opstellen en uitvoeren en krijg je sterrenkundige vakken, zoals filosofie en grondslagen van de natuurkunde, klimaat, straling en thermodynamica, kwantummechanica en hydrodynamica. Naast de natuur- en sterrenkundige vakken is er binnen deze opleiding veel aandacht voor wiskundigevakken, zoals calculus en lineaire algebra. Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen, waarbinnen je verder werkt aan je algemene kennis van natuur- en sterrenkunde en zal wiskunde een grote rol blijven spelen. Het derde studiejaar binnen de opleiding staat geheel in het teken van keuzevakken voor je toekomstige baan of eventuele masteropleiding. Daarnaast zal je binnen het derde studiejaar van deze opleiding langdurig onderzoek uitvoeren en hiervan een verslag uitbrengen, waarmee je de bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde zal afronden.

Opleidingsduur en niveau Natuur- en Sterrenkunde

De bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde zal over het algemeen minimaal drie jaar in beslag nemen en is een zware universitaire opleiding, die zeker niet voor iedereen geschikt zal zijn. Binnen de opleiding zal er veel doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en inspanning verwacht worden van je.

Vervolgopleidingen Natuur- en Sterrenkunde

Na de universitaire bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde  is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er speciale lerarenopleidingen van ongeveer één jaar.

Vooropleiding Natuur- en Sterrenkunde

Over het algemeen verwachten de meeste universiteiten minimaal een vwo-diploma met het profiel natuur en techniek, het profiel natuur en gezondheid met natuurkunde en wiskunde B, het profiel economie en maatschappij met natuurkunde en wiskunde B of het profiel cultuur en maatschappij met natuurkunde en wiskunde B, voordat je toegelaten zal worden tot de bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde. Wanneer je beschikt over een Hbo-diploma is het binnen deze opleiding belangrijk dat je over de vakken natuurkunde en wiskunde beschikt op vwo-niveau.

Mijnzzp.nl