Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Werken als mobiliteitsadviseur arbeidsmarkt
Opzetten mobiliteitstraject of outplacementtraject
Wat doet een mobiliteitsadviseur arbeidsmarkt:
Loopbaanbegeleiding vmbo en mbo:
Waarom loopbaanbegeleiding werkt:
Opleidingen tot mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Bedrijven waar een mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt) werkzaam kan zijn
Competenties mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Eigen bedrijf starten als Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)
Boekhoudprogramma vergelijken Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Beroep mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Een mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt) heeft de verantwoordelijkheid om ondersteuning te bieden aan organisaties aangaande de arbeidsmobiliteit van medewerkers. Denk daarbij aan de instroom, maar ook aan de doorstroom en aan de uitstroom van medewerkers. Er is sprake van uiteenlopende werkzaamheden op het gebied van recruitment, outplacement en het adviseren met betrekking tot de loopbaan. De werkzaamheden zijn daarbij specifiek gericht om ondersteuning ten behoeve van de organisatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om het bieden van ondersteuning aan een bedrijf indien er sprake is van een reorganisatie. Indien er functies komen te vervallen is het een taak van de mobiliteitsadviseur om de betreffende medewerkers op weg te helpen naar een andere functie binnen het bedrijf of naar ander werk buiten het bedrijf. Het voeren van een intakegesprek met medewerkers maakt dan bijvoorbeeld deel uit van de specifieke werkzaamheden. In een dergelijk gesprek is het belangrijk om naar medewerkers te luisteren en om uit te leggen wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Daarbij is het mogelijk de sterke en zwakke punten te analyseren en daarin ondersteuning te bieden en advies te geven. Verder is er doorgaans ook sprake ook sprake van een informerende functie om aan een groep medewerkers informatie te geven over het proces. Een mobiliteitsadviseur is in dat opzicht bezig met groepen medewerkers en tevens werkzaam op individueel niveau. Een andere taak van een mobiliteitsadviseur is om voor andere werkgevers als aanspreekpunt te fungeren. Verder zijn er algemene werkzaamheden die tot de functie behoren, zoals het meedenken over het beleid en verbeteren van het proces ten aanzien van mobiliteit binnen een organisatie.

Werken als mobiliteitsadviseur arbeidsmarkt

De inhoudelijke werkzaamheden van een mobiliteitsadviseur gaan verder dan het voorzien in een loopbaanadvies aan huidige medewerkers. Er is bij het geven van een loopbaanadvies sprake van werkzaamheden van een loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur is echter eerder aan te merken als een coach en een mobiliteitsadviseur werkt wat dat betreft op een breder gebied. Denk daarbij aan het opstellen van nieuw beleid als beleidsadviseur of aan het adviseren van managers en collectieve informatievoorziening aan groepen medewerkers. Het opstellen van rapporten maakt eveneens deel uit van de inhoudelijke taken van een mobiliteitsadviseur. Er zijn tevens andere werkzaamheden te verrichten, zoals het trainen en informeren van recruiters. Of aan het controleren van cv’s, wat ook een taak van een personeelszaken medewerker kan zijn. Zo is het ook mogelijk dat er sprake is van het mogelijk maken van trainingen binnen een bedrijf, zoals voor een personeelstrainer. Het beroep kan overigens op uiteenlopende manieren voorkomen. Denk daarbij ook maar aan een re-integratiecoach of aan een jobcoach.

Opzetten mobiliteitstraject of outplacementtraject

Het is in het kader van arbeidsmobiliteit belangrijk om medewerkers perspectief te bieden dat aansluit bij de vaardigheden, opleiding en wensen. Bij een grote reorganisatie in een bedrijf waarbij er sprake is van het vervallen van functies en ontstaan van nieuwe functies is het belangrijk om medewerkers goed te begeleiden. Bij het opzetten van een mobiliteitstraject gaat het veelal om begeleiding van medewerkers naar ander werk binnen de organisatie. Bij een outplacementtraject is het de bedoeling dat een medewerker de organisatie verlaat en bij een andere werkgever aan de slag gaat. Het gaat dan duidelijk om het vinden van een functie buiten de organisatie. Bij een outplacementtraject is er doorgaans sprake van een bepaalde termijn waarin er begeleiding van toepassing is. In deze periode is er dan de gelegenheid om met ondersteuning van een adviseur op zoek naar werk te gaan. Als de periode is verstreken, volgt er ontslag indien er voor die tijd geen nieuwe baan is gevonden.

Wat doet een mobiliteitsadviseur arbeidsmarkt:

  • Intakegesprekken voeren.
  • Sterke en zwakke punten analyseren.
  • Medewerkers informeren.
  • Medewerkers begeleiden.
  • Medewerkers adviseren.
  • Rapportages opstellen.
  • Aanspreekpunt zijn voor werkgevers.
  • Meedenken over beleid.
  • Verbeteringen aandragen.
  • Begeleidingstraject uitvoeren.
  • Uitvoeren van projecten.
  • Trainingen geven.
  • Netwerkcontacten onderhouden.

Loopbaanbegeleiding vmbo en mbo:

Waarom loopbaanbegeleiding werkt:

Opleidingen tot mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Het beroep mobiliteitsadviseur is een functie op minimaal hbo-niveau. Een passende opleiding betreft een hbo-opleiding Human Resource Management. Het is vaak nodig om voor de functie mobiliteitsadviseur over de nodige werkervaring te beschikken en wat dat betreft ervaringsdeskundige te zijn. Er is veelal minimaal drie tot vijf jaar werkervaring nodig. Daarbij kan het gaan om werkervaring in het kader van projectmatig werken of om ervaring met adviestrajecten. Het hangt van het type organisatie af welke eisen er qua werkervaring van toepassing zijn. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zzp'er, dan is het nodig om de financiële administratie op te zetten. De meeste kleine ondernemers doen dit door middel van professionele boekhoudsoftware.

Bedrijven waar een mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt) werkzaam kan zijn

Een mobiliteitsadviseur is doorgaans werkzaam bij grote organisaties. Denk daarbij aan gemeentes, maar ook aan de rijksoverheid net als aan semi-overheidsorganisaties. Ook in het onderwijs zijn er vaak mobiliteitsadviseurs werkzaam, net als bij grote bedrijven als banken en verzekeraars. Het is tevens mogelijk dat een mobiliteitsadviseur werkzaam is voor een extern bedrijf. Er is dan meestal sprake van een interim manager of van een adviseur P&O.

Competenties mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Er zijn verschillende competenties van toepassing op de functie mobiliteitsadviseur. Het is bijvoorbeeld van belang om resultaatgericht te werk te gaan en kennis te hebben van juridische arbeidsregels. Een sociale instelling behoort eveneens tot de competenties, net als analyserend vermogen, overwicht en mensenkennis. Het is verder van belang om over onderhandelingsvaardigheden te beschikken en kennis en ervaring te hebben op het gebied van conflictbeheersing. Er is bovendien sprake van een coachende en adviserende taak, waarbij ervaring een belangrijke rol speel. Het onderhouden en leggen van contacten is belangrijk in het kader van het netwerken. Tot slot is een klantgerichte instelling tevens een competentie die als standaard te beschouwen is voor de functie van mobiliteitsadviseur.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Organisaties en bedrijven voeren regelmatig veranderingen door met het laten vervallen van functies en vernieuwen van taken en werkzaamheden. Er is dan ook veel vraag naar mobiliteitsadviseurs, zodat het arbeidsmarktperspectief gunstig is. Met betrekking tot het doorgroeien naar een andere of hogere functie zijn er diverse opties. Deze zijn wel afhankelijk van het opleidingsniveau, maar het is mogelijk om tot HR-assistent door te groeien of tot HR-manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Het salaris van een mobiliteitsadviseur ligt gemiddeld tussen 3.000 euro en 4.000 euro per maand. Indien er sprake is van een interim-functie als mobiliteitsadviseur dan geldt er doorgaans een uurtarief. De hoogte van het uurtarief varieert en is afhankelijk van de opleiding, ervaring en van de opdrachtgever. De andere arbeidsvoorwaarden bij het werkzaam zijn in loondienst variëren en zijn afhankelijk van de werkgever. Bijvoorbeeld als het gaat om flexibele werktijden en om specifieke ontwikkelmogelijkheden in het kader van scholing. Ook kan het zijn dat er arbeidsvoorwaarden zijn die betrekking hebben op een laptop en een telefoon.

Eigen bedrijf starten als Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt), waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mobiliteitsadviseur (arbeidsmarkt).

Mijnzzp.nl