Psycholoog

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Psycholoog?

Een psycholoog is een paramedicus, die zich gespecialiseerd heeft in de psychologie. Psychologie kan het makkelijkste omschreven worden als alles wat met het innerlijke leven te maken heeft, zoals het voelen, het streven, het kennen en het gedrag van mensen. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk als psycholoog. Psychologen kunnen dan ook werkzaam zijn voor verschillende organisaties, instellingen of bedrijven, afhankelijk van de gekozen specialisatie. Het is dus niet zo dat psychologen alleen werkzaam kunnen zijn binnen de gezondheidszorg. Zo zijn er bijvoorbeeld ook psychologen werkzaam binnen het bedrijfsleven om sollicitanten te selecteren. De meeste mensen zullen de psycholoog echter alleen kennen als iemand, die cliënten of patiënten behandelt als er sprake is van een bepaalde psychologische aandoening. De inhoudelijke werkzaamheden van psychologen kunnen verschillen per psycholoog, echter kunnen we in het algemeen stellen dat psychologen verantwoordelijk zijn voor het begeleiden en helpen van mensen, die bepaalde problemen ondervinden en er zelf niet meer uitkomen. Mensen die te maken krijgen met een psycholoog zullen in eerste instantie veel over zichzelf moeten vertellen voordat een psycholoog een gerichte behandeling kan opstarten. Een psycholoog kan verschillende technieken toepassen, zoals cognitieve therapie, inzichtgevende gesprekstherapie of gedragstherapie. Als psycholoog bestaan er opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau en op universitair niveau. Als een psycholoog werkzaam is binnen een ziekenhuis kan ook de benaming klinisch psycholoog of gezondheidspsycholoog van toepassing zijn. Een psycholoog kan verder niet aangemerkt worden als arts. Het beroep psycholoog behoort tot de paramedische beroepen. Een paramedicus mag alleen bepaalde vastgestelde medische handelingen uitvoeren. Vanzelfsprekend kunnen psychologen met veel verschillende aandoeningen te maken krijgen, die per cliënt of patiënt kunnen verschillen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Psycholoog

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Psycholoog

Welke opleiding is nodig om Psycholoog te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Psycholoog? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Psycholoog

Wat is het salaris en tarief van een Psycholoog? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Psycholoog in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Aanverwante beroepen

Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Psycholoog zijn vaak ook:

Boekhoudprogramma vergelijken Psycholoog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Psycholoog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl