Decaan

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Decaan?

Een decaan is een docent of studieadviseur, die meestal werkzaam is in het voortgezet onderwijs. Als decaan ben je verantwoordelijk voor het geven van voorlichting over studie- en beroepskeuzes aan leerlingen en de ouders van leerlingen. In de meeste gevallen is een decaan ook werkzaam als docent, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit omdat binnen grotere scholen het beroep decaan ook zelfstandig uitgevoerd kan worden. Als een school beschikt over aparte decanen, die geen les geven, spreekt men ook wel eens van het decanaat. Eén van de belangrijkste taken van een decaan is het verschaffen van informatie met betrekking tot mogelijke studie- en beroepsmogelijkheden aan scholieren en hun ouders of verzorgers. Een andere benaming voor een decaan is ook wel schooldecaan of adviseur LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding). De werkzaamheden van een decaan zijn belangrijk, omdat het voor leerlingen en ouders belangrijk is om te weten welke vervolgopleiding of studie geschikt is voor de leerling. Het is de decaan die leerlingen en ouders op een brede manier kan voorzien van de juiste informatie. De informatieverstrekking die een decaan kan bieden gaat over het algemeen ver, omdat een decaan ook informatie kan verschaffen over mogelijke studiefinancieringen en andere bijkomende zaken. Ook het bezoeken van opleidingsinstituten samen met leerlingen behoort over het algemeen tot het takenpakket van een decaan. Al deze verschillende werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat leerlingen een juiste keuze maken waarvan ze later geen spijt krijgen. De werkzaamheden van een decaan zijn dus behoorlijk uitgebreid en houden meer in dan alleen het adviseren over studie- en beroepsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het houden van een belangstellingsonderzoek, als leerlingen niet goed weten welke opleiding ze precies moeten kiezen. Een belangstellingsonderzoek is een uitgebreid onderzoek dat raakvlakken heeft met psychologie.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Decaan

Wat is het salaris en tarief van een Decaan? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Decaan in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Decaan

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Decaan bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl