Opleiding tot Binnenvaartschipper

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau drie
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VooropleidingMatroos Binnenvaart (Mbo 2)
VervolgopleidingKapitein Binnenvaart (Mbo 4)
VervolgopleidingStuurman Alle Schepen (Mbo 4)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart

De Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart is een opleiding die binnenvaartschippers een stuk meer verantwoordelijkheden zal geven dan de functie matroos. Binnen deze opleiding staat het zelfstandig kunnen werken en het aansturen van andere medewerkers zoals matrozen centraal. Ook zal er tijdens deze opleiding aandacht zijn voor administratieve taken en nautische vaardigheden. Daarnaast zal er tijdens de opleiding veel aandacht zijn voor de techniek aan boord van een binnenvaartschip. In het kort kunnen we stellen dat alle taken en vaardigheden aan bod zullen komen om een schip operationeel te kunnen houden. Ook is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het veilig kunnen werken en veiligheidssystemen in zijn algemeenheid. De meeste leerlingen kiezen voor een beroepsopleiding Schipper Binnenvaart, waarbinnen de leerlingen werken combineren met school (BBL-opleiding). De Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart niveau drie is een zeer geschikte opleiding voor leerlingen die uiteindelijk zelf kapitein of stuurman willen worden.

Opleidingsduur en niveau Schipper Binnenvaart

De Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart zal afhankelijk van je vooropleidingen ongeveer twee tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau drie.

Vervolgopleidingen Schipper Binnenvaart

Na het afronden van de Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart niveau drie is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-niveau vier opleiding zoals de Mbo-opleiding Kapitein Binnenvaart of de Mbo-opleiding Stuurman alle schepen. De Mbo-opleiding Kapitein Binnenvaart en de Mbo-opleiding Stuurman alle schepen niveau vier zijn bredere opleidingen, die je meer verantwoordelijkheden geven als schipper.

Vooropleiding Schipper Binnenvaart

Over het algemeen verwachten de meeste scholen eerst de afgeronde Mbo-opleiding Matroos Binnenvaart niveau twee, voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart niveau drie. Een medische keuring kan van toepassing zijn binnen dit beroep.

Mijnzzp.nl