Opleiding tot Stuurman

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VooropleidingScheepswerktuigkundige Kleine Schepen
VooropleidingSchipper Binnenvaart (Mbo 3)
VervolgopleidingMaritiem Officier (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding stuurman alle schepen

Wie een passende opleiding zoekt als stuurman kan kiezen voor de Mbo-opleiding stuurman alle schepen binnen de sector maritiem. De Mbo-opleiding stuurman alle schepen is een uitstroomrichting binnen de opleiding Koopvaardij Officier Alle schepen. Een andere uitstroomrichting binnen deze opleiding is de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen, die niet specifiek gericht is op de functie stuurman. De Mbo-opleiding stuurman alle schepen is dan ook de meest gerichte opleiding als toekomstig stuurman. De toevoeging alle schepen binnen deze opleiding heeft te maken met de zeevaartbemanningswet, die bepaalt wanneer iemand op alle schepen mag werken of alleen juist op kleine schepen mag werken. Met de afgeronde Mbo-opleiding stuurman alle schepen mag je dan ook op schepen werken die over een groter vermogen dan 3000 kW beschikken. Met deze Mbo-opleiding is het mogelijk om op verschillende soorten schepen te werken, zoals containerschepen, bulkschepen of als zeevisser. Een stuurman werkt over het algemeen op de grotere zeeschepen die te maken hebben met grote verantwoordelijkheden en meestal complexe manoeuvreerwerkzaamheden moeten uitvoeren. Als stuurman ben je dan ook een belangrijke hulp van de andere officieren aan boord zoals de kapitein. Tijdens deze opleiding leer je onder andere navigeren, toezicht houden, leiding geven, schepen besturen, ankeren, aanmeren, afmeren, instructies geven, landingsprocessen kennen en controleren en wet- en regelgeving. De belangrijkste vakken tijdens deze opleiding zijn navigatie, veiligheid, functioneren op een schip en onderhoud en beheer van een schip. Daarnaast is er aandacht voor algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde. De Mbo-opleiding stuurman alle schepen kan bij de meeste scholen alleen in de BOL-vorm gevolgd worden. Tijdens een BOL-vorm opleiding breng je ongeveer zestig procent van de tijd door op school en zal je de rest van de periode stage lopen bij erkende leerbedrijven, waar je onder toezicht staat van een leermeester en de stagebegeleider van school.

Opleidingsduur en niveau stuurman alle schepen

De Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen zal ongeveer drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen stuurman alle schepen

Na het afronden van de Mbo-opleiding stuurman alle schepen niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Maritiem Officier. De Hbo-opleiding Maritiem Officier zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen en is een passende vervolgopleiding.

Vooropleiding stuurman alle schepen

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Vmbo-opleiding of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding stuurman alle schepen niveau vier. Wel is het aan te raden om eerst de Mbo-opleiding stuurman kleine schepen of de Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart te doorlopen op niveau drie, omdat tijdens deze opleiding belangrijke basiskennis behandeld zal worden. Daarnaast is het in sommige gevallen verplicht om een medische keuring te ondergaan voordat je toegelaten zal worden tot de opleiding. Deze medische keuring is meestal niet belangrijk voor de toelating van de opleiding, maar wel voor de stageperiode, omdat dit verplicht is binnen de zeevaart.

Mijnzzp.nl