Opleiding tot Scheepswerktuigkundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingEerste Verbrandingsmotortechnicus (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingMaritiem Officier (Hbo)
VervolgopleidingWerktuigbouwkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen

Wie een passende opleiding zoekt als scheepswerktuigkundige kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen binnen de sector maritiem en werktuigbouwkunde. De Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen is een uitstroomrichting binnen de Mbo-opleiding Koopvaardij Officier Alle Schepen. Als scheepswerktuigkundige ben je niet alleen een technische specialist aan boord van schepen maar ook een manager die veelvuldig contacten zal onderhouden met andere leidinggevende aan boord zoals bijvoorbeeld met een stuurman of kapitein. De opleiding tot scheepswerktuigkundige is een brede opleiding die het mogelijk maakt om op verschillende schepen te werken zoals binnenvaartschepen en zeeschepen in verschillende vormen zoals containerschapen, bulkschepen of cruiseschepen. De toevoeging alle schepen binnen deze opleiding heeft te maken met de zeevaartbemanningswet die bepaalt wanneer iemand op alle schepen mag werken of alleen juist op kleine schepen mag werken. Met de afgeronde Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen mag je ook op schepen werken die over meer dan 3000 kW vermogen beschikken.

Als scheepswerktuigkundige zal je een belangrijke rol spelen op het gebied van zeewaardigheid, veiligheid en het aansturen van andere medewerkers aan boord. Een scheepswerktuigkundige kan fulltime meevaren op schepen of is bijvoorbeeld alleen actief tijdens de proefvaarten van schepen. De Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen is over het algemeen alleen in de BOL-vorm te volgen. Een BOL-opleiding staat voor minimaal zestig procent theorieles op school en veertig procent stage lopen. Tijdens de stageperiode zal je over het algemeen actief begeleid worden door een ervaren scheepswerktuigkundige die gezien moet worden als je leermeester. Tijdens de stageperiode zal je ook diverse praktijkopdrachten moeten uitvoeren die beoordeeld zullen worden door de leermeester en stagebegeleider van school. De praktijkexamens zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding die zwaar meewegen voor het uiteindelijke diploma. Op school is er onder andere aandacht voor scheepswerktuigkundige vakken, zoals automatisering, motoren, voortstuwingssystemen, hulpsystemen, werkplaatstechniek en elektrotechniek maar is er ook zeker aandacht voort algemene vakken zoals Engels, Nederlands, wiskunde, natuurkunde en informatica.

Opleidingsduur en niveau scheepswerktuigkundige alle schepen

De Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen zal ongeveer drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen scheepswerktuigkundige alle schepen

Na het afronden van de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen niveau vier is het automatische mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding zoals de Hbo-opleiding Maritiem Officier of de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde. De Hbo-opleiding Maritiem Officier of de Hbo-opleiding werktuigbouwkunde zal over het algemeen nog eens vier jaar in beslag nemen en is zeker een passende vervolgopleiding.

Vooropleiding scheepswerktuigkundige alle schepen

Over het algemeen verwachten de meeste scholen minimaal een Vmbo-opleiding of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige alle schepen niveau vier. Echter is het wel aan te raden om eerste de Mbo-opleiding scheepswerktuigkundige kleine schepen te doorlopen op niveau drie omdat tijdens deze opleiding belangrijke basiskennis behandeld zal worden. Daarnaast is het in sommige gevallen verplicht om een medische keuring te ondergaan voordat je toegelaten zal worden tot deze opleiding. Deze medische keuring is meestal niet belangrijk voor de toelating van de opleiding maar wel voor de stageperiode binnen de opleiding omdat dit verplicht is binnen de zeevaart.

Mijnzzp.nl