Stuurman

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Stuurman?

Een stuurman is een scheepsofficier aan boord van een binnenvaartschip of zeeschip. Als stuurman ben je werkzaam onder de verantwoordelijkheid van de schipper of kapitein, afhankelijk van het soort schip waarop je werkzaam bent. Ook grotere binnenvaartschepen kennen dus de functie stuurman. De verantwoordelijkheden en taken die een stuurman heeft zijn vaak afhankelijk van de rederij waar hij of zij werkzaam is. Als stuurman ben je over het algemeen verantwoordelijk voor de navigatie aan boord van schepen en het aansturen van de dekploeg. Daarnaast kan het voorkomen dat je als stuurman het schip zal besturen als de kapitein niet aanwezig is. Ook andere werkzaamheden, zoals het uitvoeren van stabiliteitsberekeningen voor de lading, behoort tot de werkzaamheden van de stuurman. Als stuurman kan je dus werkzaam zijn binnen de zeevaart en de binnenvaart. Als een stuurman werkzaam is binnen de zeevaart zal de stuurman onder de kapitein vallen. In de binnenvaart spreekt men over het algemeen niet van een kapitein, maar eerder van een schipper. Een stuurman werkzaam in de binnenvaart zal dus onder de schipper vallen. Andere werkzaamheden zijn het aansturen van andere medewerkers aan boord van het schip. Denk bijvoorbeeld aan de scheepswerktuigkundigen of aan de matrozen, die eventueel aan boord zijn. Ook deze werkzaamheden zijn afhankelijk van het soort schip, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere stuurmannen. Een stuurman is dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de navigatie van schepen, de veiligheid aan boord van schepen, de belading van schepen en het onderhoud van schepen. Welke taken een stuurman precies uitvoert kan verschillen per rederij, omdat er ook sprake kan zijn van meerdere stuurmannen als het grote zeeschepen betreft. In dat geval spreekt men vaak van eerste stuurman, tweede stuurman en derde stuurman.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Stuurman

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Stuurman

Welke opleiding is nodig om Stuurman te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Stuurman? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Stuurman

Wat is het salaris en tarief van een Stuurman? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Stuurman in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Stuurman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stuurman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl