Opleiding tot Matroos

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau twee
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingSchipper Binnenvaart (Mbo 3)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past
Online boekhoudingBoekhoudprogramma

Mbo-opleiding matroos binnenvaart

Wie een passende opleidign zoekt als matroos kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding matroos binnenvaart binnen de sector maritiem. De opleiding matroos binnenvaart moet gezien worden als de basisopleiding binnen de maritieme sector. Tijdens deze opleiding leer je alle basisvaardigheden die maar voor kunnen komen aan boord van een binnenvaartschip zoals diverse huishoudelijke taken, vracht bewaken, schoonmaakwerkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden, toezicht houden en het waken over de algemene veiligheid. De functie matroos moet dan ook gezien worden als hulpfunctie voor de stuurman of kapitein. Op school krijg je binnen de Mbo-opleiding matroos binnenvaart vakken als EHBO, laden & lossen, reddend zwemmen, ankeren, reglementen, manoeuvreren, meren & ontmeren en schiemanswerk. Schiemanswerk is een vakterm met betrekking tot alle handelingen die met touw, staaldraad en kunststof te maken hebben aan boord van een schip. De meeste studenten die kiezen voor de Mbo-opleiding matroos binnenvaart doen dit via de zogenaamde BBL-vorm. Tijdens deze BBL-opleiding zal je over het algemeen één week naar school gaan voor de verschillende theorielessen waarna je vervolgens elf weken door zal brengen op een schip. Na de stageperiode van elf weken ga je opnieuw weer één week naar school voor nieuwe theorielessen. De Mbo-opleiding matroos binnenvaart is een prima startersopleiding binnen de maritieme sector die verschillende vervolgopleidingen kent.

Opleidingsduur en niveau matroos binnenvaart

De Mbo-opleiding matroos zal over het algemeen twee tot drie jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau twee.

Vervolgopleidingen matroos binnenvaart

Na het afronden van de Mbo-opleiding matroos niveau twee is het automatische mogelijk om door te groeien tot een passende Mbo-opleiding op niveau drie of vier. Een passende vervolgopleiding kan de Mbo-opleiding schipper binnenvaart zijn op niveau drie of de Mbo-opleiding stuurman alle schepen op niveau vier.

Vooropleiding matroos binnenvaart

Over het algemeen is een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voldoende om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding matroos niveau twee. Een medische keuring kan van toepassing zijn binnen dit beroep.

Mijnzzp.nl